Ο ΚΑΙΡΟΣ

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Από το 2011 και μετά η άμεση μείωση των συντάξεων για όσους αποχωρήσουν.

 Κλείδωσαν οι τελικές ρυθμίσεις με την τρόικα.


Αλλαγές-σοκ στον τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων αποδοχών από το επόμενο έτος, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την άμεση μείωση των συντάξεων για όσους θα αποχωρήσουν από το 2011 και μετά, καθώς και απότομη άνοδο όλων των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, προβλέπει η τελική συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για το ασφαλιστικό του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Οι βασικές παρεμβάσεις στο σύνολο του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης “κλείδωσαν”, και η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στην κατάρτιση των σχετικών νομοσχεδίων που θα κατατεθούν στη Βουλή ως το τέλος Ιουνίου.

Το ασφαλιστικό θα ενσωματώνει κατά γράμμα τις βασικές ρυθμίσεις που προβλέπει το Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, το οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την τρόικα ερήμην του ελληνικού λαού.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, μία από τις βασικές αλλαγές θα προβλέπει ότι ο νέος, δυσμενέστατος -ακόμη και για εργαζόμενους με ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα- τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα τεθεί σε ισχύ από το 2011, δηλαδή χωρίς μεταβατικό στάδιο από το 2013, όπως είχαν προτείνει αρχικά οι συναρμόδιοι υπουργοί.

Η αντιπροσωπεία της τρόικας συναντήθηκε χθες με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε συμφωνία για να καταρτιστούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου στη βάση όσων περιλαμβάνει το Μνημόνιο. Οι βασικές αλλαγές που συμφωνήθηκαν προβλέπουν:

- Πλήρη σύνταξη με 40ετία στο 60ό έτος, με σταδιακή αύξηση των ετών ασφάλισης από τα 37 στα 40, κατά 1 εξάμηνο κάθε έτος από το 2011 ως το 2015. Παράλληλα με τις αυξήσεις των ετών ασφάλισης, θα τεθούν σε ισχύ αυξήσεις και στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι να φθάσουν όλα στο γενικό όριο των 65 ετών. Η σύνταξη θα μειώνεται για όσους αποχωρούν κάτω των 65 ετών (έχοντας λιγότερα από 40 έτη εργασίας) κατά ποσοστό 6% για κάθε έτος πριν τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας. Η αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θα επηρεάσει και τους παλαιούς -προ του 1992 και προ του 1983- ασφαλισμένους, που δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα αποχώρησης (35ετία, χωρίς όριο ηλικίας, ή με όριο ηλικίας το 58ο). Επώδυνες θα είναι οι αλλαγές για τις γυναίκες και κυρίως τις μητέρες ανηλίκων, καθώς θα υποστούν βίαιη αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 3 χρόνια κάθε έτος, τη μεταβατική περίοδο 2011-2015. Για τις μητέρες υπάρχει ένα μικρό περιθώριο να συνταξιοδοτούνται στο 60ό έτος, με πλασματικό χρόνο ασφάλισης, λόγω τέκνων.

- Ο υπολογισμός των συντάξεων θα γίνεται από το 2011 με βάση τις αποδοχές της τελευταίας -προ του έτους συνταξιοδότησης- δεκαετίας. Από κει και πέρα, κάθε χρόνο θα μπαίνει και ένα έτος στη βάση υπολογισμού, δηλαδή για όσους βγουν στη σύνταξη το 2012 θα λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της τελευταίας 11ετίας, για όσους βγουν το 2013 θα λαμβάνεται υπόψη η τελευταία 12ετία κτλ.), ώστε σταδιακά οι συντάξεις να βγαίνουν με τις αποδοχές όλου του εργάσιμου βίου (40ετία)!

- Η εξίσωση των όρων συνταξιοδότησης αντρών - γυναικών στο δημόσιο θα είναι άμεση.

- Για τους ασφαλισμένους στα εννέα ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΑΤΕ, ΕΤΕ, κ.ά.) και εξακολουθούν να συνταξιοδοτούνται με βάση τις καταστατικές διατάξεις των ταμείων τους, το συνταξιοδοτικό καθεστώς θα εξομοιωθεί πλήρως με τις διατάξεις του ΙΚΑ.

- Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ θα καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια στο 65ο έτος και μειωμένη κατά 6% κατ’ έτος για αποχώρηση από τα 60 ως τα 64.

- Οι επικουρικές συντάξεις θα υποστούν κι αυτές περικοπές. Το υπουργείο Εργασίας θα συγκροτήσει ειδικό εποπτικό φορέα, που θα επιβάλλει άμεσα περικοπή παροχών και μειώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης, για τα μη βιώσιμα επικουρικά ταμεία.

Καθοριστικής σημασίας για τις τελικές αλλαγές είναι η αναλογιστική μελέτη του ασφαλιστικού συστήματος, που όμως δεν είναι ακόμη έτοιμη. Για την ακρίβεια, δεν περιλαμβάνει τις επιπτώσεις που θα έχει στο ασφαλιστικό σύστημα η άμεση εφαρμογή των διατάξεων. Γι’ αυτό και στην πρώτη εκδοχή που δόθηκε στους εκπροσώπους της τρόικας (με βάση το προσχέδιο που είχε παρουσιάσει το υπουργείο Εργασίας στα μέσα Μαΐου) γινόταν πρόβλεψη ελλείμματος 7,5% ως το 2060. Μετά τις παρεμβάσεις της τρόικας, το ασφαλιστικό θα πρέπει να περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα “εγγυώνται” συγκράτηση του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ.

Του Γιώργου Παλαιτσάκη
΄Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου