Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Οχτάμηνη αναβολή εκλογών στην ΕΝΕ


Εμπλοκή μέσω… τροπολογίας στις αρχαιρεσίες των νοσηλευτών

Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ), του επαγγελματικού συλλόγου των νοσηλευτριών και νοσηλευτών της χώρας, επέφερε η απόφαση της υπουργού Υγείας κυρίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου να αναβάλει για οκτώ μήνες τις προγραμματισμένες και καθ’όλα νόμιμες εκλογές για ανάδειξη των νέων διοικητικών οργάνων στην ΕΝΕ, προκειμένου να υπάρξει κατά το σκεπτικό της υπουργού αντιστοιχία με το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας. Μάλιστα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι νοσηλευτές έχουν αποκλείσει από νωρίς το πρωί την είσοδο του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.



Η αναβολή προβλέπεται σε άσχετη τροπολογία – προσθήκη από την υπουργό Υγείας στο σχέδιο νόμου «Τροποποίηση της νομοθεσίας για την εναλλακτική διαχείριση των συσκευασιών και άλλων προϊόντων και τον Εθνικό Οργανισμό Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων (Ε.Ο.Ε.Δ.Σ.Α.Π.) και άλλες διατάξεις» που θα τεθεί αύριο, Πέμπτη 3 Ιουνίου, προς ψήφιση στη Βουλή. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της ΕΝΕ χαρακτηρίζουν την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας «ωμή και πραξικοπηματική παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας στην εσωτερική οργάνωση και λειτουργία ενός νομικού προσώπου, παραπέμποντας σε άλλες εποχές που η δημοκρατία έχει καταδικάσει απερίφραστα».



Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΕΝΕ τονίζει ότι η Ένωση συστήθηκε με τον Νόμο 3252/2004 ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, λειτουργεί υπό την μορφή αυτοχρηματοδοτούμενου επαγγελματικού συλλόγου στα μητρώα του οποίου εγγράφονται υποχρεωτικά οι επαγγελματίες νοσηλευτές των δημόσιων και ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων κατά το πρότυπο των δικηγορικών και ιατρικών συλλόγων. Στον ίδιο Νόμο αναφέρεται ότι τα όργανα διοίκησης της ΕΝΕ είναι αιρετά.



«Η θητεία των οργάνων» σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΝΕ «λήγει τον προσεχή Ιούνιο και έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές διαδικασίες εκλογής, οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί στην Υπουργό Υγείας από 2 Μαρτίου 2010. Έχουν, επίσης, γίνει οι προπαρασκευαστικές ενέργειες της εκλογικής διαδικασίας, όπως η σύνταξη και αποστολή ατομικών προσκλήσεων προς τους 28.000 νοσηλευτές, η υποβολή αιτήσεων στα κατά τόπους αρμόδια Πρωτοδικεία για τον ορισμό Πρωτοδίκη ως Προέδρου των Κεντρικών Εφορευτικών Επιτροπών, η δέσμευση χώρων όπου θα λειτουργήσουν τα εκλογικά τμήματα, ενέργειες που έχουν στοιχίσει μεγάλα χρηματικά ποσά, προερχόμενα από τις εισφορές των νοσηλευτών».



Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της ΕΝΕ διευκρινίζουν ότι η αιτιολογική έκθεση της επίμαχης τροπολογίας, κατά το μέρος που κάνει λόγο περί της προσαρμογής των υγειονομικών περιφερειών στα δεδομένα της νέας διοικητικής διάρθρωσης της χώρας, είναι εντελώς ασαφής και αόριστη, μη παρέχουσα σταθερό έρεισμα για την υπό ψήφιση διάταξη. Κι αυτό γιατί αναφέρεται στη μελλοντική διοικητική διάρθρωση της χώρας, η οποία δεν έχει εισέτι τεθεί σε ισχύ, μη δυναμένων να προβλεφθούν εκ των προτέρων όλων των παραμέτρων της.


πρωτο θεμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου