Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Μακελειό στον «Στόλο Ελευθερίας»

Σε 19 ανέρχονται οι νεκροί και σε 26 οι τραυματίες μεταξύ των επιβατών του στολίσκου της Ελευθερίας που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και δέχθηκε επίθεση από ισραηλινούς κομάντος, μετέδωσε το κανάλι 10 της ισραηλινής τηλεόρασης.


Μεταξύ των τραυματιών φέρεται να συγκαταλέγεται και ένας Ελληνας.

Στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού αναφέρεται ότι «κατά την επιχείρηση, οι ισραηλινοί στρατιώτες αντιμετώπισαν ισχυρή σωματική βία.




Ορισμένοι από τους επιβάτες χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σιδηρογροθιές και επιχείρησαν επίσης να αρπάξουν το όπλο ενός στρατιώτη. Μπροστά στην αναγκαιότητα να υπερασπιστούν τη ζωή τους, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ».



Το χρονικό



Το πρώτο πλοίο που δέχτηκε επίθεση ήταν ένα τουρκικό σκάφος γύρω στις 3 με 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας από αέρος με ελικόπτερο και από θαλάσσης από πολεμικά και πλωτά σκάφη του Ισραήλ.



Ισραηλινοί κομάντος ανέβηκαν στο σκάφος και ακολούθησαν συμπλοκές με πραγματικά πυρά.



Ο «Στολίσκος της Ελευθερίας», με περίπου 600 ακτιβιστές και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σε μία προσπάθεια να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας άλλαξε γραμμή πλεύσης προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα εμπλοκή με το ισραηλινό ναυτικό.



Τα σκάφη, που κατευθύνονταν στη Γάζα, εντοπίστηκαν από τα ισραηλινά πολεμικά σκάφη νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας, σε απόσταση 124 χλμ από τις ισραηλινές ακτές.



Οι επιβάτες φόρεσαν αμέσως τα σωσίβιά τους και σήμανε συναγερμός, σύμφωνα με τη διεθνή ομάδα. Δημοσιογράφοι του Αλ Τζαζίρα, που επέβαιναν στα πλοία, τόνισαν πως οι ακτιβιστές αποφάσισαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να φθάσουν στις ακτές της Γάζας, άλλαξαν όμως γραμμή πλεύσης προκειμένου να κερδίσουν χρόνο και να φθάσουν στο λιμάνι κατά τη διάρκεια της ημέρας.



Το ισραηλινό ναυτικό επικοινώνησε με τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας με τον ασύρματο, ζητώντας τους είτε να ακολουθήσει ο στολίσκος τα πολεμικά στον ισραηλινό λιμένα Ασντόντ, είτε να επιστρέψουν στην αφετηρία τους.



Τα έξι πλοία με επικεφαλής τουρκικό σκάφος με 600 επιβαίνοντες απέπλευσε από τα διεθνή ύδατα ανοικτά της Κύπρου με προορισμό τη Γάζα την Κυριακή προσπαθώντας να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό της περιοχής.



Καλεί σε παγκόσμια εξέγερση η Χαμάς



Σε εξέγερση μπροστά στις πρεσβείες του Ισραήλ σε όλον τον κόσμο κάλεσε η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, ύστερα από την επιδρομή των ισραηλινών κομμάντος κατά του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.



«Καλούμε όλους τους Αραβες και τους μουσουλμάνους να εξεγερθούν μπροστά στις σιωνιστικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, Σαμί Αμπού Ζούχρι.



Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγιε κατήγγειλε με ανακοίνωσή του τη «βάρβαρη επίθεση» εναντίον του διεθνούς στολίσκου και κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να προστατεύσει τους φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές που επέβαιναν στα πλοία.



Φόβοι για ταραχές στο Ισραήλ



Η ισραηλινή αστυνομία αύξησε το επίπεδο συναγερμού στη χώρα για να αντιμετωπίσει «πιθανές ταραχές» ανάμεσα στους Αραβες Ισραηλινούς, μετά την στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των πλοίων που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, ανακοίνωσε αστυνομικός εκπρόσωπος.



Εσπευσμένα επιστρέφει από την Οττάβα και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπένιαμιν Νετανιάχου.



Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο επισπεύδει την επιστροφή του στο Ισραήλ, ακυρώνοντας την αυριανή του συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, επισπεύδοντας την επιστροφή του στο Ισραήλ.



Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο εντασσόταν στο πλαίσιο των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας μέσω έμμεσων συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές υπό τη μεσολάβηση της Ουάσινγκτον, οι οποίες πλέον δεν είναι πιθανόν να συνεχισθούν , τουλάχιστον προς το παρόν.

ΕΘΝΟΣ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου