Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Παρέμβαση προς τους Μπαρόζο, Στρος Καν και Τρισέ προκειμένου οι ελεγκτές να μην επιμείνουν στο 48% ως τελικό ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων ετοιμάζει ο πρωθυπουργός.

Σε επικίνδυνη στροφή βρίσκεται η κυβέρνηση, που θα πρέπει να περάσει το Ασφαλιστικό και να υλοποιήσει το μνημόνιο δανεισμού, όπου πολλοί υπουργοί εμφανίζονται να κωλυσιεργούν. Ως προς το πρώτο, ο Γ. Παπανδρέου ετοιμάζει παρέμβαση στον Ζ. Μ. Μπαρόζο, τον Ντ. Στρος Καν και τον Ζ. Κλ. Τρισέ, προκειμένου οι εκπρόσωποι της τρόικας να μην επιμείνουν στο 48% ως τελικό ποσοστό αναπλήρωσης. Στη φαρέτρα του ο πρωθυπουργός θα έχει και τις εσωτερικές αντιδράσεις.

Στο Πολιτικό Συμβούλιο της Πέμπτης όλα τα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του είπαν πως «δεν περνά». «Θα φάμε ξύλο» ειπώθηκε, μάλιστα, κάποια στιγμή χαρακτηριστικά. Και την Παρασκευή η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με ερώτηση δεκατεσσάρων βουλευτών, που ζητούν να μπουν κόκκινες γραμμές στο Ασφαλιστικό. Στο κείμενο που συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Π. Κουκουλόπουλου και του Ο. Κωνσταντινόπουλου, επισημαίνονται πέντε κρίσιμα θέματα:


- Στο μνημόνιο που υπογράφηκε, ορίζεται, όσον αφορά την αναλογική σύνταξη, ότι μέσος όρος του ετήσιου συντελεστή αναπλήρωσης θα είναι το 1,2%. Κατά συνέπεια, το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης με την προσθήκη της βασικής σύνταξης, θα φθάνει κοντά στο 63% με 64%. Αν υιοθετηθεί η εκδοχή της τρόικας, το ποσοστό αναπλήρωσης θα περιοριστεί σε ποσοστό κάτω του 50% και συγκεκριμένα στο 48% για 40 έτη ασφάλισης (1,2% επί 40 χρόνια). Με δεδομένο ότι δεν θα μπορούν όλοι να εξασφαλίσουν 40 χρόνια ασφάλισης, αυτό πρακτικά σημαίνει ποσοστά αναπλήρωσης κάτω από το 48%. Σημειώνεται εδώ πως στο ισχύον σύστημα ο μέσος όρος είναι λίγο πάνω από το 70%.

- Σύμφωνα με τον παραπάνω συλλογισμό, οι συντάξεις που θα προκύπτουν θα είναι κοντά στην κατώτατη σύνταξη για την πλειονότητα των δικαιούχων. Μεσοπρόθεσμα αυτό θα οδηγήσει το δημόσιο σύστημα σε κατάρρευση, εφόσον θα απουσιάζει κάθε κίνητρο ασφάλισης και η εισφοροδιαφυγή θα καταστεί κανόνας.

Το ζήτημα των επικουρικών συντάξεων βρίσκεται εκτός μνημονίου. Εάν η τρόικα προσπαθεί να προσμετρήσει τις επικουρικές συντάξεις ώστε τα ποσοστά αναπλήρωσης να παρουσιαστούν πολύ υψηλά και να εισηγηθεί τη μείωσή τους, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι σε κάθε περίπτωση οι εισφορές στις επικουρικές συντάξεις αφορούν μόνο εργοδότες και εργαζομένους.

Θίγονται αδύναμοι
Επιπλέον, υπάρχουν ζητήματα εκτός μνημονίου τα οποία αγγίζουν ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, όπως η περίπτωση των συντάξεων που δίνονται σε χήρες, που είναι εντελώς ασύμβατα με την ελληνική πραγματικότητα.

Τέλος, όσον αφορά τα θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα, πρόκειται για ένα ζήτημα αρκετά περίπλοκο νομικά, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό. Πρέπει να τονιστεί ότι το μνημόνιο δεν έχει την ισχύ να ανατρέψει νομολογία ή νομικές δεσμεύσεις που απορρέουν από διεθνείς και άλλους κανόνες. Αλλωστε, αυτό εννοούμε όταν λέμε ότι οι διατάξεις των νόμων υπόκεινται σε έλεγχο και νομική ερμηνεία. Ακόμη και μέσα στο μνημόνιο υπάρχει όρος που αφορά τον σεβασμό των θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Κατόπιν αυτών οι δεκατέσσερις βουλευτές ρωτούν τον Α. Λοβέρδο «εάν η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη σύμβαση και τη ρήτρα του ελληνικού Κοινοβουλίου και όχι τις ερμηνείες της τρόικας».


ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ
Εθνος online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου