Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Οι λίστες με τα "δώρα" της Siemens.

Τα στοιχεία από το σκληρό δίσκο της γραμματέως του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens Μιχ.Χριστοφοράκου μίλησαν και έφεραν στην επιφάνεια ονόματα πολιτικών προσώπων. Περαιτέρω έλεγχο των πόθεν έσχες ζητά από το ΣΔΟΕ η εξεταστική
Ο περίφημος κωδικός «101000» με τα δώρα και τις χορηγίες φαίνεται πως αποκρυπτογραφήθηκε και δείχνει ότι στις «δαπάνες διεύθυνσης» μεταξύ άλλων υπήρχαν τιμολόγια για οικοσκευές και εξοπλισμό γραφείου πολιτικών προσώπων.
Ηδη τα στοιχεία βρίσκονται στα χέρια των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής καθώς και δύο φάκελοι που κατάσχεσε ο εισαγγελέας κ. Ζαγοριανός στην έφοδό του στα γραφεία της Εταιρείας στους οποίους υπάρχουν οι λεγόμενες «ειδικές παραγγελίες».


Από τα στοιχεία αποδεικνύεται μέσω τιμολογίων η αποστολή οικοσκευής αλλά και τηλεφωνικού κέντρου στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ένα τιμολόγιο έχει εκδοθεί στο όνομα της πρώην συζύγου του Μαρέβας.

Το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρεται συνολικά για τη διετία 2005-2007, σε 22 κωδικούς και τα προϊόντα που του έχουν αποσταλεί, αγγίζουν σε αξία τα 180.000 ευρώ.

Τρεις κωδικοί από το 1998 έως το 1999 αναφέρουν το όνομα του Άκη Τσοχατζόπουλου αλλά και της Αρετής Τσοχατζόπουλου και αφορούν οικοσκευές αξίας σχεδόν 4.000 ευρώ ενώ υπάρχει ακόμα ένας κωδικός με προϊόντα της SIEMENS αξίας σχεδόν 3.000 ευρώ με παραλήπτη πρόσωπο στο πολιτικό γραφείο του Άκη Τσοχατζόπουλου στην οδό Κόμνα Τράκα.

Από το σπάσιμο των κωδικών καταδεικνύεται και η χορηγία στη νεολαία του ΠΑΣΟΚ το 2003 ύψους 15.000 ευρώ.

Δημήτρης Αλειφερόπουλος

Ελεγχο των πόθεν έσχες ζητά η εξεταστική
Περαιτέρω συνέχιση του ελέγχου και ρίψη του βάρους στον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της Siemens, κατηγορουμένων, διατελεσάντων υπουργών, καθώς και τις 150 κούτες που κατέσχεσε ο ειδικός ανακριτής Νικ. Ζαγοριανός από τα γραφεία της εταιρείας, ζήτησε από το ΣΔΟΕ η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση.

Κατά την απογευματινή συνεδρίαση, οπότε και εξετάσθηκε ο γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης, απεδείχθη ότι οι επιθεωρητές του σώματος δεν μπόρεσαν να βρουν περισσότερα στοιχεία από αυτά που ήδη υπάρχουν στη δικογραφία και έχουν αποσταλεί στην εξεταστική, ενώ περιέχονται και σε επιμέρους φακέλους που ήρθαν το πρωί στην επιτροπή.
Ο κ. Καπελέρης είπε ότι η έρευνα είναι στα πολύ αρχικά της πλαίσια ακόμη, σημειώνοντας ότι το αίτημα για συνδρομή του ΣΔΟΕ "άργησε τρία χρόνια", ενώ τα στοιχεία τα οποία συνελέγησαν, είναι αποκλειστικά αυτά που αφορούν το "Κέντρο Κόστους 101.000", δηλαδή εταιρικά δώρα από ηλεκτρικές συσκευές ως κινητά τηλέφωνα, κοσμήματα, ποτά κλπ.
Στοιχείο το οποίο καταγράφεται στο πόρισμα που κατέθεσε ο κ. Καπελέρης είναι ότι σε πολλά τιμολόγια έχουν σβηστεί με μπλάνκο ονόματα παραληπτών, διευθύνσεις και φορολογικά στοιχεία, ενώ υπάλληλοι που ανακρίθηκαν σχετικά είπαν ότι η διαγραφή των στοιχείων ήταν επιθυμία του Μιχάλη Χριστοφοράκου για να μην είναι ευρέως γνωστά τα δώρα που έκανε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

ΕΘΝΟΣ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου