Ο ΚΑΙΡΟΣ

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Στο συρτάρι 80 δισ. για την Ελλάδα


Του ΔΙΟΓΕΝΗ ΚΑΜΕΝΟΥ
Φρένο στα σενάρια τρόμου, με τη χώρα να μπορεί να λάβει ανά πάσα στιγμή 40 δισ. για φέτος και άλλα 40 την επόμενη διετία. Δεν προτίθεται να προσφύγει άμεσα στον μηχανισμό στήριξης η κυβέρνηση
Τέλος δόθηκε στα σενάρια τρόμου για πτώχευση της Ελλάδας. Μετά τη χθεσινή απόφαση της Ε.Ε., η κυβέρνηση μπορεί ανά πάσα στιγμή να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης και να λάβει δάνεια συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ για το 2010 (τα 30 από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και τα 10 από το ΔΝΤ) και να έχει στη διάθεσή της άλλα 40 δισ. για τη διετία 2011-2012.
Τα επιτόκια ορίστηκαν κάτω από 5% σταθερό για ομόλογα τριών ετών και μεταξύ 3,65% και 3,85% για κυμαινόμενο.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε ανακούφιση στην κυβέρνηση, καθώς μετά τις αλλεπάλληλες κερδοσκοπικές επιθέσεις των τελευταίων μηνών αλλά και την πρόσφατη «ανεξήγητη», κατά πολλούς αναλυτές, υποβάθμιση της Fitch, είχαν δημιουργηθεί συνθήκες? ασφυξίας στην εκτέλεση του φετινού δανειακού προγράμματος. Επιπρόσθετα κυβερνητικά στελέχη σημείωναν χθες το βράδυ ότι δεν θα ζητηθεί ως «αντιστάθμισμα» η λήψη πρόσθετων μέτρων.
Τώρα, όπως τόνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπάρχει ένας μηχανισμός «άμεσα διαθέσιμος» «μόλις χρειαστεί» για τη στήριξη της Ελλάδας.
Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προσφύγει άμεσα στον μηχανισμό, με τον υπουργό να τονίζει πως «στόχος είναι και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να δανειζόμαστε απρόσκοπτα από τις αγορές».
Μάλιστα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, «τη Δευτέρα που ανοίγουν οι αγορές θα φανεί αν θα επηρεαστούν από τις λεπτομέρειες που δόθηκαν για τη λειτουργία του μηχανισμού ή από την υποβάθμιση της Fitch».
Πιο αναλυτικά χθες το μεσημέρι στο έκτακτο Γιούρογκρουπ, το οποίο πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε πως «το συνολικό ύψος της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα για το 2010 θα είναι 30 δισ. ευρώ. Οπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ κ. Ζ.-Κ. Γιούνκερ, η χρηματοδότηση θα δοθεί με τη μορφή διμερών δανείων και θα συμμετάσχουν στον μηχανισμό όλα τα μέλη της Ευρωζώνης.
«Η δομή της βοήθειας είναι να δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα να επιστρέψει στις αγορές υπό κανονικές συνθήκες», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.
Ο Ολι ΡενΟ επίτροπος Ολι Ρεν είπε ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης συμφώνησαν στα μέσα και τις διαδικασίες για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης εφόσον χρειαστεί.
Ειδικότερα επί της ουσίας δημιουργείται ένας «ανοιχτός λογαριασμός» στην Ε.Ε., από τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να πάρει μέχρι 30 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το ΔΝΤ μπορεί να λάβει δάνειο ύψους 10 ή ακόμη και 15 δισ. ευρώ.
Για τα προσεχή έτη ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι «το ποσό θα αποφασιστεί αργότερα ανάλογα με τις ενδείξεις της αγοράς και τις ανάγκες της χώρας.
Τώρα όσον αφορά στα επιτόκια για τα διμερή δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης αυτά θα διαμορφωθούν κάτω από 5% για σταθερό και μεταξύ 3,65% και 3,85% για κυμαινόμενο για ομόλογα διάρκειας έως τρία έτη. Αν τώρα δανειστούμε μέσω πενταετών ομολόγων, τα επιτόκια αυξάνονται κατά μία μονάδα.
«Το κόστος θα είναι περίπου 5% σε σταθερό επιτόκιο για δάνειο τριετούς διάρκειας και κάτω από 4% σε κυμαινόμενο επιτόκιο» σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Οσον αφορά στο ΔΝΤ, το επιτόκιό του είναι πολύ χαμηλότερο και ανέρχεται στο 2,84%, ενώ τα πρώτα 3 δισ. ευρώ μπορεί να τα λάβει η κυβέρνηση από το Ταμείο με επιτόκιο 2,24%. Θα πρέπει να τονιστεί ότι με τα δεδομένα της Παρασκευής το επιτόκιο των τριετών ελληνικών ομολόγων φθάνει στο 7,5%.
Σήμερα, στις Βρυξέλλες συνέρχεται ειδική τεχνική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και από το υπουργείο Οικονομικών ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γιώργος Ζανιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι εξαιρετικά πιθανό η χρηματοδότηση της Ελλάδας, εάν προσφύγει στον μηχανισμό, να ξεκινήσει από το ΔΝΤ το οποίο είναι και τεχνικά έτοιμο.
Αντίθετα ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, όπως για παράδειγμα η Γαλλία και η Γερμανία, πρέπει εντός των επόμενων ημερών να φέρουν το θέμα προς έγκριση στα κοινοβούλιά τους.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών κ. Κ. Λαγκάρντ ενημέρωσε χθες τον κ. Παπακωνσταντίνου ότι αυτό θα γίνει εντός της εβδομάδος.
Κώστας Τσαχάκης

Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες
Ποια η συμμετοχή του ΔΝΤ
Αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναχώρησε χθες για τις Βρυξέλλες για να συζητήσει τις λεπτομέρειες του δανεισμού της Ελλάδας μέσω του μηχανισμού ΕΕ - Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τέσσερα στελέχη εστάλησαν μετά την επίσημη έκφραση δυσαρέσκειας ανώτερων αξιωματούχων του Ταμείου για το γεγονός ότι το Γιούρογκρουπ επέλεξε να μην καλέσει αντιπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ούτε στη συνεδρίαση της Παρασκευής ούτε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη.
Πηγή του Ταμείου μιλώντας στο «Εθνος» υπολόγισε ότι με τα νέα δεδομένα το ποσοστό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα φτάσει τα 15 δισεκατομμύρια, με επιτόκιο γύρω στο 2,84%.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα στις Βρυξέλλες, οι οποίες όμως πρέπει να εγκριθούν και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η πηγή δήλωσε ότι τα πρώτα 3 δισ. θα παραχωρηθούν με επιτόκιο 2,25% από το Ταμείο, διότι οι μηχανισμοί και οι διαδικασίες του είναι πολύ γρήγοροι, αντίθετα με τις χώρες της Ευρωζώνης που θα χρειαστούν πολλές ημέρες για να εγκρίνουν τα ποσά που χρειάζεται η Ελλάδα.
Αλλη πηγή του Ταμείου εξήγησε πως εάν η Ελλάδα χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν.
Στη συνέχεια πρέπει να κατατεθεί γραπτώς το αίτημα και θα ακολουθήσει αποστολή του Ταμείου στην Αθήνα για να υπογραφεί το συμβόλαιο δανεισμού. Εκ μέρους της Ελλάδας θα υπογράψει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Financial Τimes
«Αναξιόπιστη» χαρακτήριζαν την ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ελλάδα, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των λεπτομερειών του μηχανισμού διάσωσής της, οι Financial Times, συνιστώντας μάλιστα στην ελληνική κυβέρνηση να χτυπήσει αμέσως την πόρτα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί τελικά να υποσχέθηκε ότι θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα, αλλά τα χρονικά περιθώρια για την Αθήνα στενεύουν δραματικά μετά και την τελευταία υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης» έγραψαν σε άρθρο τους στο φύλλο του Σαββατοκύριακου. Οι FT κατηγόρησαν επίσης το Βερολίνο για «αδιάλλακτη στάση», η οποία οδηγεί αναπόφευκτα στο κατώφλι του ΔΝΤ.
Την ίδια ώρα πάντως το πρακτορείο Bloomberg έλεγε ότι η Ανγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να «ρίξει νερό στο κρασί της» και να συμφωνήσει τελικά με τους Ευρωπαίους εταίρους για δάνεια με επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό που ορίζουν οι αγορές.
Το παρασκήνιο
Οι στόχοι της ευρωαπόφασης
Αποφασισμένοι να κόψουν τα πόδια της διεθνούς κερδοσκοπίας φάνηκαν χθες οι ΥΠΟΙΚ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης με την απόφαση που πήραν στην πλέον των δύο ωρών προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψή τους για την πολιτική υιοθέτηση των λεπτομερειών λειτουργίας του μηχανισμού οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, οι οποίες είχαν αποφασιστεί σε τεχνικό επίπεδο την Πέμπτη από την «Οικονομική και Δημοσιονομική Επιτροπή» (EFC) της Ενωσης. Από τις απαντήσεις που έδωσαν στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου, μετά την τηλεδιάσκεψη, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν φαίνεται ότι:
- Οι κοινοτικοί πόροι δεν αποβλέπουν στο να σώσουν την Ελλάδα από τη χρεοκοπία (σ.σ.: κάτι που απαγορεύει ρητώς η συνθήκη της Λισαβόνας), δεν είναι χαριστικές χρηματοδοτήσεις, αλλά στοχεύουν στο να ωθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει το ταχύτερο δυνατόν για δανειακή χρηματοδότηση στις αγορές. Αυτό είναι και το νόημα του σχετικά υψηλού επιτοκίου του 5% περίπου που θα καταβάλει η Αθήνα. 
- Η απόφαση συνιστά το ένα αποφασιστικό βήμα, η ενεργοποίηση όμως του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας θα γίνει (σ.σ.: αυτό το επανέλαβαν πολλές φορές και οι δύο) μόνον όταν το ζητήσει η κυβέρνηση αυτής της χώρας και ύστερα από σχετική εισήγηση στο Γιούρογκρουπ της ΕΚΤ και της Κομισιόν, το οποίο πρέπει να αποφασίσει με ομοφωνία. Για τα παρασκήνια που προηγήθηκαν της χθεσινής απόφασης, ο κ. Γιούνκερ απάντησε ότι όλο τον τελευταίο καιρό ήταν παρά πολλά τα τηλεφωνήματα που είχε με τον κ. Παπανδρέου, τον κ. Σαρκοζί, την κ. Μέρκελ, τον κ. Θαπατέρο. Συμφωνήσαμε σήμερα διότι σήμερα είχε ωριμάσει ο χρόνος για να αποφασίσουμε. Ως προς την ικανοποίησή τους σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, οι δύο τους δήλωσαν, διευκρινίζοντας ότι αυτό αφορά το 2010, ότι είναι δυναμικό και φιλόδοξο στο χαρτί, αυτό όμως πρέπει να φανεί στην εφαρμογή του. Είμαστε ικανοποιημένοι για τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για το 2010.
Γ. Δαράτος
v4.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου