Ο ΚΑΙΡΟΣ

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Μέρκελ: Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει νέα μέτρα λιτότητας,


Η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα, θα συμμετάσχει κατά το αναλογούν της ποσοστό στον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αρκεί η χώρα μας να παρουσιάσει ένα «καλό πρόγραμμα οικονομικών παρεμβάσεων με διάρκεια».

Τάδε έφη Άγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα Καγκελάριος που αυτές τις ημέρες βρίσκεται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο, δεχόμενη σφοδρότατη κριτική από τους Ευρωπαίους εταίρους της αλλά και από αντιπολίτευση και ενδοκυβερνητικούς της συμμάχους για την στάση που τηρεί και κωλλυσιεργεί την έναρξη της διαδικασίας καταβολής των δανειακών κεφαλαίων στη χώρα μας

Πρακτικά η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει νέα μέτρα λιτότητας, σε βάθος χρόνου και πέραν του 2010, ίσως και πέραν της τριετίας για που προβλέπεται από την αρχική συμφωνία της ευρω-παρέμβασης.

Και πάντως δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα «οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να ξαναβρεθεί στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης».

Για ... εσωτερική κατανάλωση τόνισε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των Γερμανών πολιτών αλλά πρέπει να συνδράμουν όλοι ώστε να διατηρηθεί η ισχύς της Ευρωζώνης.

Και πάντως τα περαιτέρω θα τα διευκρινίσει στους Γερμανούς βουλευτές ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν και ο διοικτής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ μαθαύριο Τετάρτη, όταν και θα εξηγήσουν το κοινοβούλιο τις λεπτομέρειες του πακέτου διάσωσης της χώρας μας. 
Σόιμπλε: Ίσως είμαστε έτοιμοι έως τις 7 Μαϊου

Τη λήξη των διαβουλεύσεων της Ελλάδας με το ΔΝΤ έως το σαββατοκύριακο (1-2/5) ζητά η γερμανική κυβέρνηση, τονίζει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι η γερμανική βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι έτοιμη πριν τις 19 Μαϊου, "εάν αυτό καταστεί δυνατόν". 

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι μια πιθανή αδυναμία της Ελλάδας να αναχρηματοδοτήσει τις λήξεις ομολόγων στις 19 Μαϊου θα είχε "απρόβλεπτες συνέπειες", ενώ σημείωσε ότι η γερμανική νομοθετική ρύθμιση για την βοήθεια προς την Ελλάδα θα μπορεί να είναι έτοιμη στις 7 Μαϊου. 

Ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε ότι "η ευρωζώνη και το ΔΝΤ θέλουν να απελευθερώσουν ταυτόχρονα την βοήθεια προς την Ελλάδα". 

Σύμφωνα με το Reuters, το γερμανικό σοσιαλιστικό κόμμα SPD δήλωσε ότι δεν θα ταχθεί υπέρ της επιτάχυνσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στη Γερμανία, για την έγκριση της ελληνικής βοήθειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου