Ο ΚΑΙΡΟΣ

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ετοιμη η... Αστυνομία ημιυπαίθριων



Με 1 ευρώ το τ.μ. θα επιβαρυνθούν σταδιακά όλα τα κτίρια της χώρας τα οποία θα πουληθούν ή θα ενοικιαστούν στο μέλλον. Αυτό προβλέπει ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), ο οποίος τίθεται άμεσα σε ισχύ έπειτα από απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρίας ΤίναςΜπιρμπίλη.

Στο θέμα των ΚΕΝΑΚ όμως υπάρχει και μία άλλη παράμετρος που δεν έχει γίνει απόλυτα αντιληπτή από πολλούς: οι ενεργειακοί επιθεωρητές που θα πιστοποιηθούν και θα διενεργούν τις επιθεωρήσεις προκειμένου να δώσουν πιστοποιητικό ώστε ένα διαμέρισμα να πουληθεί ή να ενοικιαστεί είναι αυτοί οι οποίοι θα επιβλέψουν και τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους!

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», οι ενεργειακοί επιθεωρητές θα είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν εκτός από την ενεργειακή απόδοση ενός διαμερίσματος και την ύπαρξη ή όχι ημιυπαίθριου χώρου με αλλαγή χρήσης στο συγκεκριμένο διαμέρισμα. Θα καταρτίζουν μάλιστα ξεχωριστή έκθεση αυτοψίας, στην οποία θα βεβαιώνουν ότι το διαμέρισμα διαθέτει ημιυπαίθριο χώρο που άλλαξε χρήση και θα διαβιβάζουν την έκθεση αυτή τόσο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) όσο και στο υπουργείο Οικονομικών. Αν ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος δεν έχει προχωρήσει σε καταβολή του «προστίμου μη κατεδάφισης» για τον ημιυπαίθριο, τότε θα καλείται μέσα σε 30 ημέρες να πληρώσει το πρόστιμο· διαφορετικά, συνεργεία του ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τις νομαρχίες θα κατεδαφίζουν το τμήμα εκείνο του ημιυπαίθριου που άλλαξε χρήση.

Με τον τρόπο αυτόν και με τη μερική μετατροπή των ενεργειακών επιθεωρητών σε... επιθεωρητές ημιυπαίθριων χώρων τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος υπολογίζουν να εισπράξουν περίπου 1,5-2 δισ. ευρώ. Η... Αστυνομία ημιυπαίθριων χώρων είναι πλέον γεγονός και αποτελείται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, δηλαδή από τους πιστοποιημένους μηχανικούς που θα διενεργούν τις ενεργειακές επιθεωρήσεις των κτιρίων.

Τι είναι το «πράσινο διαβατήριο» στα κτίρια
Με τον ΚΕΝΑΚ προβλέπεται η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης για όλα τα νέα κτίρια συνολικής επιφάνειας άνω των 50 τ.μ., τα «σημερινά» κτίρια που υπόκεινται σε ριζική ανακαίνιση, τα κτίρια επιφανείας άνω των 50 τ.μ. όταν πωλούνται ή εκμισθώνονται, καθώς και για όλα τα κτίρια του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το πιστοποιητικό θα ισχύει για 10 χρόνια.

Το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης του ενεργειακού επιθεωρητή και συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου. Τα πιστοποιητικά θα εκδίδονται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, οι οποίοι θα εγγραφούν σε μητρώο που θα τηρείται στο υπουργείο.

Επίσης, θεσμοθετείται η μελέτη ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων που αντικαθιστά τη μελέτη θερμομόνωσης και θα εκπονείται για κάθε νέο κτίριο, καθώς και για κάθε υφιστάμενο εφόσον θα ανακαινίζεται ριζικά, και βασίζεται σε μια συγκεκριμένη μεθοδολογία η οποία αναφέρεται: α) στην απαίτηση κάλυψης ελάχιστων προδιαγραφών του κτιρίου όσον αφορά τον σχεδιασμό του, το κτιριακό κέλυφος και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και β) τη σύγκρισή του με κτίριο αναφοράς. Κτίριο αναφοράς θεωρείται το κτίριο με τα ίδια γεωμετρικά χαρακτηριστικά, θέση, προσανατολισμό, χρήση και χαρακτηριστικά λειτουργίας με το εξεταζόμενο κτίριο, το οποίο πληροί όμως ελάχιστες προδιαγραφές και έχει καθορισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα 150 τ.μ., ανεξαρτήτως της περιοχής στην οποία βρίσκεται, θα έχει κόστος 150 ευρώ για την απόκτηση ενεργειακού πιστοποιητικού.

«Σπάταλα» κτίρια
Το κτιριακό απόθεμα της χώρας καταναλώνει κατά μέσον όρο 156 έως 375 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο τον χρόνο, κατανάλωση που είναι κατά μέσον όρο 20%-25% πάνω από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Οι επενδύσεις για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης αποσβήνονται σε διάστημα 5-8 ετών, μετά την πάροδο των οποίων ο χρήστης έχει καθαρό όφελος από τη μείωση των λογαριασμών θέρμανσης- ψύξης. Το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό: ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. σε τετραώροφη πολυκατοικία στην Αθήνα με έτος κατασκευής το 1970 μπορεί να αλλάξει «κατηγορία» ενεργειακά με κόστος 9.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος αναλογούν 3.500 ευρώ για μόνωση εξωτερικών τοίχων, 3.000 ευρώ για αντικατάσταση κουφωμάτων και τοποθέτηση διπλών τζαμιών, 750 ευρώ για αντικατάσταση λέβητα-καυστήρα πετρελαίου με λέβητα φυσικού αερίου, 1.600 ευρώ για αντικατάσταση παλαιών κλιματιστικών με νέας τεχνολογίας και 200 ευρώ για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Η απόσβεση του κόστους υπολογίζεται ότι θα έχει γίνει σε οκτώ χρόνια.

Οι ενεργειακοί επιθεωρητές (ειδικό σώμα μηχανικών που θα πιστοποιηθεί από το ΤΕΕ) θα βαθμολογούν τρία κυρίως σημεία: τη χωροθέτηση του κτιρίου βάσει του βιοκλιματικού σχεδιασμού του (προσανατολισμός, χωροθέτηση των ανοιγμάτων), το κέλυφος του κτιρίου (ύπαρξη θερμομόνωσης, ποιότητα κουφωμάτων) και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις (καυστήρες-λέβητες, κλιματιστικά, θερμαντικά σώματα). Βάσει των επιθεωρήσεων αυτών τα κτίρια θα κατατάσσονται στην ανάλογη βαθμίδα (καθορίζονται 10 ενεργειακές κατηγορίες) κατά τρόπο αντίστοιχο με αυτόν που ισχύει τώρα για τις ηλεκτρικές συσκευές.

Για την έκδοση οικοδομικών αδειών θα απαιτείται πλέον μελέτη ενεργειακής απόδοσης, αντί για μελέτη θερμομόνωσης (το κόστος αναμένεται να είναι το ίδιο).

Παράλληλα με το σώμα των ιδιωτών επιθεωρητών, θα δημιουργηθεί και ένα σώμα ελεγκτών από το υπουργείο, το οποίο θα λειτουργεί ως ελεγκτικός μηχανισμός για τους επιθεωρητές.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=325011&dt=11/04/2010#ixzz0kvCIjzt5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου