Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Για τον «Άγιο Παύλο» διοικητής προορίζεται ο γιατρός Γιώργος Φραγκίδης, ο οποίος όμως φέρεται να επιθυμούσε μεγαλύτερο νοσοκομείο.



Οι διαφωνίες μεταξύ υπουργών, Μεγάρου Μαξίμου και… αόρατων συμβούλων αλλά και ο συνεχής διαγκωνισμός των εδώ βουλευτικών γραφείων έχουν φρενάρει τον ορισμό διοικήσεων σε κρατικούς οργανισμούς που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη, συμπεριλαμβανομένων και των νοσοκομείων της πόλης. Συνέπεια αυτών των προστριβών είναι να κρατούνται στο συρτάρι ακόμη και περιπτώσεις οι οποίες έχουν καταλήξει και θεωρούνται ανακοινώσιμες. 




Κυβερνητική πηγή έλεγε χθες ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες. Ειδικότερα σε οργανισμούς εποπτευόμενους από το υπουργείο Οικονομίας ως λόγος της καθυστέρησης θεωρείται η επιμονή του Μεγάρου Μαξίμου να αξιολογηθούν και να αιτιολογηθούν οι προτάσεις που έχει διατυπώσει η υπουργός Λούκα Κατσέλη. Η τελευταία απέστειλε στον υπουργό Επικρατείας τις προτάσεις της, χωρίς να τις αξιολογήσει, με αποτέλεσμα ο Χάρης Παμπούκης να τις επιστρέψει στο υπουργείο Οικονομίας.

ΣΦΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
Μεγάλη σφαγή γίνεται στο χώρο της υγείας για τις επίζηλες θέσεις των διοικητών στα νοσοκομεία. Τα ονόματά τους επρόκειτο να ανακοινωθούν από τη Μεγάλη Εβδομάδα ακόμη, αλλά η υπόθεση κόλλησε, καθώς υπήρξε σοβαρότατη διαφωνία μεταξύ υπουργού Υγείας και Μεγάρου Μαξίμου. Επί του τελικού καταλόγου ονομάτων που απέστειλε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στο πρωθυπουργικό γραφείο εκφράστηκαν ορισμένες διαφωνίες με εντονότερη αυτήν που αφορούσε το διοικητή του νοσοκομείου «Παπανικολάου».
Εκεί η κυρία Ξενογιαννακοπούλου είχε τοποθετήσει τον Κώστα Τσιτουρίδη, γιατρό του «Αγίου Παύλου» και δημοτικό σύμβουλο Θεσσαλονίκης. Με την επιλογή της διαφώνησε όμως ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Θ» ο κ. Παμπούκης είχε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με πρώην στελέχη του χώρου της υγείας από τη Θεσσαλονίκη, προσκείμενους στη γεννηματική πτέρυγα, οι οποίοι φαίνεται να προωθούν για την ίδια θέση τον έως πρότινος πρόεδρο της 4ης ΥΠΕ Ιωακείμ Σιγάλα. Διακριτική παρέμβαση υπέρ του κ. Σιγάλα υπήρξε σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή και από υψηλόβαθμο εκκλησιαστικό παράγοντα πέραν του Ατλαντικού. Το ενδεχόμενο αξιοποίησης του κ. Σιγάλα βρίσκει αντίθετο το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, το οποίο τον θεωρεί ως κύριο υπεύθυνο για την εκτίναξη των χρεών στα νοσοκομεία. Πάντως η μάχη γύρω από τη θέση του διοικητή στο «Παπανικολάου» δεν είναι άσχετη με τις τεράστιες προμήθειες του εν λόγω νοσοκομείου.
ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Όσον αφορά τα υπόλοιπα νοσηλευτικά ιδρύματα, φέρεται να έχει κλειδώσει η επιλογή της Μαρίλης Πασακιώτου, αναπληρώτριας διευθύντριας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο «Ιπποκράτειο» και μέλος του δ.σ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η οποία προορίζεται για διοικητής στο «Γ. Γεννηματάς» ή στο «Θεαγένειο».
Για το «Ιπποκράτειο» φέρεται να έχει επιλεγεί ο Γιώργος Καλτσίδης, διοικητής παλιότερα σε «ΑΧΕΠΑ», «Άγιο Παύλο» και «Θεαγένειο». Για το ίδιο νοσοκομείο έπαιξε και το όνομα του πρώην βουλευτή Σερρών, του γιατρού Άρη Μουσιώνη, ο οποίος όμως είχε εκδηλώσει επιθυμία να αναλάβει θέση στο λεκανοπέδιο.
Σχεδόν οριστική θεωρείται η επιλογή του πρώην διοικητή σε «Παπανικολάου» και «Ιπποκράτειο» Θρασύβουλου Βεντούρη, ο οποίος προορίζεται για το «ΑΧΕΠΑ». Τέλος για τον «Άγιο Παύλο» προορίζεται ο γιατρός Γιώργος Φραγκίδης, ο οποίος όμως φέρεται να επιθυμούσε μεγαλύτερο νοσοκομείο και ενδέχεται να μην αποδεχθεί τη θέση.
Εκτός του κ. Σιγάλα, ο οποίος είχε αξιοποιηθεί επί υπουργίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου (είχε διατελέσει διοικητής νοσοκομείων και επί προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ), στην κυρία Ξενογιαννακοπούλου έχει προταθεί η αξιοποίηση και άλλων τριών στελεχών της προηγούμενης κατάστασης. Πρόκειται για τους διοικητές του «Ιπποκράτειου» Παναγιώτη Παντελιάδη και «ΑΧΕΠΑ» Δημήτρη Γάκη, καθώς και για τον υποδιοικητή της 4ης ΥΠΕ Γιώργο Κυριακίδη.
Σημειώνεται πάντως ότι αρκετοί από τους νυν διοικητές έχουν διαμηνύσει προς το υπουργείο ότι θα διεκδικήσουν διά της δικαστικής οδού το σύνολο των αποδοχών τους έως και το καλοκαίρι του 2011, οπότε λήγει κανονικά η θητεία τους.

ΔΕΘ, HELEXPO, ΟΛΘ
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ» τελειωμένη πρέπει να θεωρείται η τοποθέτηση του Στέλιου Αγγελούδη στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στον ΟΛΘ Α.Ε. Αρχικώς είχε αποφασιστεί τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου να αναλάβει ο Λευτέρης Ιακώβου, αλλά τελικώς έπειτα από αρκετές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και στη λογική της περιστολής των δαπανών αποφασίστηκε και τις δύο θέσεις να αναλάβει ο στενός συνεργάτης του Ευάγγελου Βενιζέλου.
Στη ΔΕΘ Α.Ε. πρόεδρος φέρεται να αναλαμβάνει ο δικηγόρος Γιάννης Κωνσταντίνου, φίλα προσκείμενος στον Χάρη Καστανίδη. Η θέση του προέδρου της ΔΕΘ Α.Ε. ενισχύεται, καθώς στην εταιρεία θα υπαχθεί υπό μορφή θυγατρικής και η HELEXPO Α.Ε., η οποία σήμερα έχει ξεχωριστή εταιρική οντότητα. Διευθύνων σύμβουλος στη HELEXPO Α.Ε. προορίζεται ο Πάρις Μαυρίδης, φίλα προσκείμενος στον Γιάννη Μαγκριώτη και πρώην γενικός γραμματέας στο δήμο Καλαμαριάς.
Στη Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης για πρόεδρος προορίζεται ο Κώστας Σαββίδης, πολιτικός φίλος του Γεράσιμου Αρσένη, και διευθύνων σύμβουλος ο Παναγιώτης Κακαφίκας, φίλα προσκείμενος στη Χρύσα Αράπογλου αλλά και στην ειδική γραμματέα Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Παπαγεωργίου. Στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών πρόεδρος θα αναλάβει πιθανότατα ο Χρήστος Κουτράκης.
Στη Ζώνη Καινοτομίας πρόεδρος προωθείται ο Τάσος Τζήκας, νυν πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος.
ΕΡΤ3, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αν για τους διοικητές των νοσοκομείων οι ανακοινώσεις είναι θέμα ημερών, για τους οργανισμούς οι οποίοι εποπτεύονται από το υπουργείο Πολιτισμού δεν αναμένονται πριν από το Μάιο. Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος κινείται με πολύ αργά βήματα, όπερ συνεπάγεται ότι ορισμένες διοικήσεις δεν αποκλείεται να αλλάξουν ακόμη και μετά το καλοκαίρι. Στην ΕΡΤ3, η περίπτωση της οποίας θεωρείται ως η πλέον «ώριμη», αναμένεται εντός του Απριλίου να επιλεγεί η νέα διοικούσα επιτροπή και εν συνεχεία ο νέος γενικός διευθυντής. Αντιθέτως στους υπόλοιπους οργανισμούς (ΚΘΒΕ, Μουσεία, Φεστιβάλ Κινηματογράφου κτλ. αλλά και σε αθλητικούς φορείς) δεν έχει υπάρξει απολύτως καμία επεξεργασία. Το μόνο που έχει ζητήσει το υπουργείο είναι στοιχεία αναφορικά με το προσωπικό και το λειτουργικό κόστος κάθε οργανισμού, καθώς υπάρχουν σκέψεις για κάποιες συγχωνεύσεις, όπου αυτές είναι εφικτές.
Εμπλοκή υπήρξε και στον Οργανισμό Ρυθμιστικού. Η ανακοίνωση του νέου προέδρου επρόκειτο να γίνει την προηγούμενη Τρίτη, όμως η υπόθεση κόλλησε εκ νέου. Υποψήφιοι για τη θέση εμφανίζονται ο αρχιτέκτονας Θανάσης Παπάς, ο περιβαλλοντολόγος Κώστας Νικολάου και ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Παναγιώτης Σταθακόπουλος.
Του Νίκου Ηλιάδη
Καλως ήρθατε στην ιστοσελίδα της  Εφημερίδα  Μακεδονία της Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου