Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τρίτη 27 Απριλίου 2010

Συνέντευξη της Ξενογιαννακοπούλου στην κοινωνία ώρα Mega



Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ:  Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι στην Ουάσινγκτον, ο Ανδρέας Χριστοδουλάκης είναι εδώ κοντά μας, ο Γιώργος Ρωμανιάς επιστημονικός σύμβουλος του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ο Στάθης Ανέστης Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ επίσης εδώ μαζί μας. Και έχουμε και θα καλημερίσουμε την κα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Καλημέρα κ. Υπουργέ.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Καλή σας μέρα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα σας ρωτήσουμε ασφαλώς και για τις δαπάνες και στα φάρμακα που δεν έχει ακόμα βρεθεί ένας τρόπος να μπει μια τάξη. Αλλά μιας και έχουμε και τον Μιχάλη Ιγνατίου από την Ουάσινγκτον να πούμε κατ’ αρχήν, είδατε το ΔΝΤ, τι σας ζήτησε, τι γυρεύουν, τι θέλουν τέλος πάντων από τη ζωή μας;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Χθες συναντήθηκα με την τριμερή αντιπροσωπεία. Δεν είναι μόνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, εντάξει. Την τρόικα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ συναντήθηκα με τους επικεφαλής. Ήταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο .
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι. Και τι θέλανε αυτοί;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ήταν μια συνάντηση η οποία ήταν τυπική. Από την πλευρά μου είχα την ευκαιρία να τους αναδείξω τη σημασία που έχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ότι είναι στην καρδιά του κοινωνικού κράτους, ότι είναι απαραίτητο για την περιφερειακή και την κοινωνική συνοχή της χώρας.
                        Και αυτό που επέμενα ιδιαίτερα, και νομίζω ότι έγινε κατανοητό από τις ερωτήσεις που ακολούθησαν, ήταν ότι έχουμε ένα μεγάλο περιθώριο εξοικονομήσεων που δεν αφορά όμως τις ίδιες τις υπηρεσίες του ΕΣΥ. Εκεί μάλιστα τόνισα ότι έχουμε και υποστελέχωση, όπως ξέρετε πολύ καλά, ιδιαίτερα στο κομμάτι των νοσηλευτών.
                        Ότι εμείς τις εξοικονομήσεις θα τις κάνουμε από τις γκρίζες ζώνες της υγείας. Δηλαδή στα φάρμακα που αναφερθήκατε και εσείς, στις προμήθειες και σε μια καλύτερη οργάνωση του συστήματος ηλεκτρονικά.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μιχάλη από όσο ακούμε και καταλαβαίνουμε,  ο τομέας της υγείας είναι ιδιαιτέρως στο στόχαστρο  της τριμελούς Επιτροπής, έτσι δεν είναι;
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Έτσι είναι, ναι. Αυτό είναι γνωστό.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:  Αυτό όμως που προσπάθησα κ. Οικονομέα και νομίζω ότι έγινε κατανοητό είναι ότι όταν μιλάμε για την υγεία, γιατί κι αυτοί έρχονται από χώρες που ξέρουν τι σημαίνει κοινωνικό κράτος, δεν σημαίνει ότι πάμε να υποβαθμίσουμε την κοινωνική διάσταση της υγείας ή τις παροχές υπηρεσιών υγείας στους πολίτες. Σε μια περίοδο κρίσης αυτό θα ήταν και καταστροφικό όπως καταλαβαίνετε.



                        Έχουμε μια αύξηση προσέλευσης στα νοσοκομεία τους τελευταίους μήνες, που ο κόσμος έχει οικονομικές δυσκολίες, που φτάνει μέχρι και 30%. Αυτό τους το εξήγησα, το καταλαβαίνουν. 
                        Εκεί που δεσμευόμαστε και που πρέπει ούτως ή άλλως να το κάνουμε, ανεξάρτητα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είναι πραγματικά να αντιμετωπίσουμε το παρασιτικό κομμάτι της υγείας.
                        Και αύριο ψηφίζουμε στην Ολομέλεια της Βουλής τις διατάξεις που έχουμε φέρει. Και είναι πράγματα που είχαμε την ευκαιρία και μαζί σας πριν από το Πάσχα να συζητήσουμε, για το παρατηρητήριο τιμών αναλωσίμων, το οποίο αύριο συγκροτείται από τη Βουλή, για τους διαγωνισμούς των φαρμάκων με δραστική ουσία και νοσοκομειακή συσκευασία και φυσικά για τη δυνατότητα να γίνονται ηλεκτρονικές δημοπρασίες.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κυρία Υπουργέ, εδώ διαβάζουμε στις εφημερίδες ότι οι δαπάνες για τα φάρμακα στο χώρο της υγείας εκτοξεύτηκαν τους τελευταίους μήνες αντί να μειωθούν.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Έχει ήδη μπει σε εφαρμογή το κομμάτι της συγκράτησης των δαπανών των φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι διατάξεις που εμείς περνάμε αύριο από τη Βουλή αφορούν τα νοσοκομεία, γιατί είναι αλληλένδετη αυτή η προσπάθεια.
                        Επίσης ήδη το Υπουργείο Οικονομίας, ανακοίνωσε ότι για τα μισά φαρμακευτικά σκευάσματα ήδη έγινε υποκοστολόγηση. Θυμόσαστε που θεσπίστηκε από τη Βουλή και τώρα είναι σε φάση που πραγματοποιείται.
                        Εγώ κ. Οικονομέα τους τόνισα και κάτι άλλο. Ότι ειδικά στο χώρο της υγείας η αποκλιμάκωση των δαπανών θα φανεί πολύ περισσότερο τους επόμενους μήνες. Δηλαδή είμαστε από τους τομείς που μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι θα γίνει εξοικονόμηση. Γιατί όλη αυτή η προετοιμασία που έχει γίνει αυτή την περίοδο και όλες αυτές οι θεσμικές αλλαγές θα αρχίσουν να αποδίδουν.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κυρία Υπουργέ, εδώ ξέρουμε ότι έχουν έρθει με σκοπό να συγχωνεύσουν νοσοκομεία, να καταργήσουν κέντρα υγείας και να κάνουν τόσο δραστικές παρεμβάσεις.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Καμπουράκη, δεν τέθηκε τέτοιο θέμα χθες.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πληροφορίες είναι αυτές.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, εγώ θέλω να είμαι πάρα πολύ ειλικρινής και θα σας πω κάτι. Μιλούσα χθες μαζί τους όπως μιλάω σε εσάς. Δεν είπα τίποτα παραπάνω ή λιγότερο από ότι έχω πει σ’ εσάς και στη Βουλή.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εκείνοι τι είπαν μας ενδιαφέρει. Εκείνοι τι είπαν.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής.  Άκουσαν, κατέγραφαν ότι τους λέγαμε και έκαναν κάποιες ερωτήσεις. Στις ερωτήσεις δεν τέθηκε αυτό που λέτε περί κατάργησης κέντρων υγείας.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να συγχωνευτούν νοσοκομεία ετέθη το θέμα;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, δεν τέθηκε έτσι αυτό το θέμα. Αυτό που εμείς είπαμε και αυτό που τέθηκε ήταν η προοπτική ανάπτυξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Αυτό όμως είναι μια ειλημμένη υποχρέωση που κι εμείς έχουμε από το κυβερνητικό μας πρόγραμμα.
                        Αλλά τους εξήγησα πάρα πολύ ότι για να αναπτυχθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως ξέρετε ήδη με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο οι κλάδοι υγείας των Ταμείων θα περάσουν κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας, αυτό φυσικά θα δημιουργήσει πια τη βάση για να μπορέσουμε να έχουμε ένα ενιαίο σύστημα υγείας. Και πολύ μεγάλη εξοικονόμηση οικονομίας κλίματος και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πάντως να ξέρετε ότι το ΔΝΤ στη Λετονία, διότι είναι στη Λετονία, είναι και στην Ουγγαρία, ο Υπουργός Υγείας της Λετονίας παραιτήθηκε διότι όταν είδαν ότι κάποιο εξάμηνο, τρίμηνο, δεν πηγαίνανε τα έσοδα όπως έπρεπε, του λένε «κλείσε το τάδε νοσοκομείο» που ήταν το δεύτερο νοσοκομείο στη χώρα και λέει «παιδιά, δεν μπορώ» και έφυγε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, αυτό σου λέω είναι μακρινό. Δεν έχει τεθεί ακόμα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, αλλά να ξέρει τι γίνεται. Τα ξέρει καλύτερα από εμάς τώρα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Καμπουράκη, να σας πω κάτι πάνω σ’ αυτό γιατί έχει σημασία. Επέμενα πάρα πολύ χθες στην περιφερειακή διάσταση της υγείας. Τους εξήγησα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει μια ιδιαιτερότητα. Έχει πάρα πολλά νησιά. Και τους εξηγήσαμε ……
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κυρία Υπουργέ, προσπαθούμε να καταλάβουμε το κλίμα. Δεν αμφιβάλουμε ότι επιμένατε, αλλά για να επιμένετε λέω και εγώ, κάνω τη σκέψη, για να επιμένετε τόσο πολύ και να τους τα λέτε, σημαίνει ότι ήρθαν με άλλες προτάσεις εκεί και απαιτήσεις.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Οικονομέα, κατ' αρχάς δεν διατύπωσαν προτάσεις. Εγώ θέλω να είμαι πάρα πολύ σαφής.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ:  Έρχονται για να ακούνε την κυβέρνηση.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Ακούνε, ναι. Έχουν πάντως κάποια πράγματα στο μυαλό τους.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Εγώ δεν μπορώ να ξέρω βέβαια τελικά αν θα έρθουν κάποιες επιπλέον προτάσεις. Χθες όμως στη συνάντηση ήταν μια συνάντηση όπου άκουσαν. Εμείς από την πλευρά μας τους προσδιορίσαμε πώς έχουν τα θέματα και πώς είναι και τα όρια και της υγείας.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πόση ώρα κράτησε αυτή η συνάντηση;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μαζί μου συναντήθηκαν γύρω στα 40 λεπτά και στη συνέχεια είχαν και μισή ώρα συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου και τους Γενικούς Γραμματείς για τα τεχνικά θέματα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και θα ξαναγυρίσουν με προτάσεις ή τελείωσε, αυτό ήταν, δεν θα τους ξαναδείτε;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι πιθανό σε τεχνικό επίπεδο να χρειαστεί με βάση τα στοιχεία που τους δώσαμε να θέλουν κάποια επιπλέον ενημέρωση.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Έχετε δεύτερο σχέδιο; Σε περίπτωση δηλαδή που μάθετε αρμοδίως ότι «παιδιά δεν μας ικανοποίησαν αυτά που λέει η Υπουργός και ότι εμείς θέλουμε και κόψιμο άλλο 10%», έχετε σχέδιο στο συρτάρι;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κατ' αρχάς κ. Καμπουράκη πρέπει να σας πω ότι εμείς μπορέσαμε χθες με στοιχεία να τους αποδείξουμε ότι το πρώτο δίμηνο, γιατί πλέον έχουμε φέρει ορκωτούς λογιστές στο Υπουργείο Υγείας, γιατί όπως ξέρετε δεν υπήρχε καν έλεγχος των στοιχείων, είμαστε μέσα στις προβλέψεις του προγράμματος σταθερότητας.
                        Από κει και πέρα όμως καταστήσαμε σαφές ότι η εξοικονόμηση θα γίνει από την καλή οργάνωση των νοσοκομείων, τις προμήθειες και τα φάρμακα. Δεν νοείται εξοικονόμηση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εις βάρος της παροχής υπηρεσιών και εις βάρος της περιφερειακής ανάπτυξης.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτοί οι Οργανισμοί κα Υπουργέ που καταργηθήκανε, που βλέπω εδώ Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας, Ινστιτούτο Έρευνας και Ελέγχου Ποιότητας Υπηρεσιών Υγείας, Κέντρο Κληρονομικών Νόσων Αίματος… Τι Οργανισμοί ήταν αυτοί; Είχαν πολύ προσωπικό, ήταν πολλοί υπάλληλοι;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, είναι 6 Οργανισμοί οι οποίοι ήταν είτε στα χαρτιά είτε υπολειτουργούσαν και το προσωπικό αυτό ίσα - ίσα το ενσωματώνουμε με άλλους Οργανισμούς που λειτουργούν.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για πόσους μιλάμε; Όταν λέμε υπολειτουργούσανε, για πόσους υπαλλήλους; Τι κόστος ήταν αυτό;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, πραγματικά υπολειτουργούσαν, είναι λίγοι οι υπάλληλοι όπου υπήρχαν και θα ενσωματωθούν. Εμείς χρειαζόμαστε στελέχη στην υγεία, έχουμε έλλειμμα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλά ότι θα τους βάλετε να δουλέψουν κάπου δεν υπάρχει θέμα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και περισσότερο θα υπάρχει δυνατότητα μέσα από την ενσωμάτωση να λειτουργήσουν και πιο αποτελεσματικά.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τότε τι εξοικονόμηση είναι αυτή; Τι υπολογίζετε ότι θα γλυτώσετε;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Είναι εξοικονόμηση γιατί αφορά τα κτίρια όπως καταλαβαίνετε, που μπορούν να έρθουν και να ενοποιηθούν όσον αφορά τα μισθώματα και φυσικά θα είναι και μια οικονομία με την έννοια ότι θα έχουμε πολύ πιο αποτελεσματική λειτουργία.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είναι 100.000 το χρόνο; Είναι 3 εκατομμύρια το χρόνο; αυτό, αν έχετε μια τάξη μεγέθους.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν έχω ακριβώς το ποσό αυτή τη στιγμή.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν έχετε. Τι λέτε κ. Ρωμανιά;
Γ. ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Εγώ θα έλεγα το εξής. Με όσα ακούσαμε από την κα Υπουργό εγώ έμεινα ικανοποιημένος σε σχέση με αυτά που η ελληνική πλευρά υποστήριξε. Βεβαίως το κλιμάκιο έχει κάποιες συνταγές στο μυαλό του και βεβαίως είναι γνωστό ότι αυτές οι συνταγές οδηγούν σε περικοπές. Όμως …..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μας τα είχε πει ο Μιχάλης από προχθές. Εδώ αυτοί ήρθαν να ακούσουν και θα βγάλουν μετά το μπουγιουρντί.
Γ. ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Έτσι. Αυτοί ακούνε. Όμως με όσα ακούσαμε από την κα Υπουργό πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι για τις θέσεις που υποστήριξε η ελληνική πλευρά. Τώρα αν αυτά τα δεχτούνε ή δεν τα δεχτούν, θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες. Αν δηλαδή περιοριστεί πράγματι το παρασιτικό κομμάτι της υγείας, βεβαίως είναι αυτό μια θετική ενέργεια. Εγώ θέλω να επισημάνω ακόμα τούτο, ότι υπάρχει μια αλυσίδα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως είναι ξεκάθαρο κ. Ρωμανιά. Άμα πει η κα Ξενογιαννακοπούλου «θέλω 1000 νοσηλευτές που έχουν δεσμευτεί ότι θα πάρουν, το ΔΝΤ θα της πει «βρες τα λεφτά πρώτα και μετά πάρε τους».
Γ. ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Ναι, άμα εξοικονομηθούν τα χρήματα από τις προμήθειες ….
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Οικονομέα, δεν μπήκε τέτοιο θέμα.
Γ. ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Βεβαίως θα υπάρξει. Αλλά θέλω να πω το εξής ακόμα γιατί η συζήτηση έχει μια ευρύτητα και θα έχουμε και συνέχεια στο μέλλον. Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια αλυσίδα. Το κράτος δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του στα ασφαλιστικά Ταμεία. Τα ασφαλιστικά Ταμεία με τη σειρά τους δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία με τη σειρά τους δεν πληρώνουν τους προμηθευτές.
                        Αυτή η αλυσίδα λοιπόν κάπου πρέπει να σπάσει. Δεν μπορεί να εξακολουθήσει …..
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δεν πληρώνουν τη ΔΕΗ, η ΔΕΗ δεν πληρώνει τις εισφορές της.
Γ. ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Δεν μπορεί να εξακολουθήσει αυτή η δουλειά.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και στο τέλος την πληρώνουμε εμείς.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτά όλα είναι της κατανάλωσης.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μιχάλη.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Να πω κάτι αν μου επιτρέπετε;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι-ναι.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Νομίζω μπορούμε να πούμε κοντός ψαλμός αλληλούια. Μέχρι το Σάββατο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις, αυτό αναμένουν εδώ, για να επιστρέψουμε όπως είπαμε στην Ουάσινγκτον την Κυριακή. Αποφασίστηκε ήδη ο Ντομινίκ Στρος Καν να ταξιδέψει αύριο στη Γερμανία για να εξηγήσει προσωπικά στην κα Μέρκελ και στους Γερμανούς βουλευτές ….
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι εξέλιξη, δεν το ξέραμε.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Ναι. θα ταξιδέψει στη Γερμανία μαζί με τον κ. Τρισέ, ο οποίος βρίσκεται ακόμα εδώ. Είναι στη Νέα Υόρκη, δεν είναι στην Ουάσινγκτον.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όπως καταλαβαίνετε ποιος στη χάρη μας, όλοι με εμάς ασχολούνται.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όλοι, όλοι. Ναι, αλλά δεν είναι καλό αυτό.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Όλοι ασχολούνται με εμάς.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καθόλου δεν είναι καλό.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Θα υπάρξει συνεδρίαση την Τετάρτη, όπου θα εξηγήσουν τα μέτρα που θα ληφθούν και θα δώσουν και κάποιες διαβεβαιώσεις. Άρα θα έλεγα ότι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες όπως έχουμε πει και το ταξίδι αυτό είναι πάρα - πάρα πολύ σημαντικό.
                        Ο κ. Τρισέ ρωτήθηκε στη Νέα Υόρκη για τις διαπραγματεύσεις. Στην αρχή αρνήθηκε με επιμονή να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο διότι όπως είπε οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, όμως στη συνέχεια είπε ότι «έχω εμπιστοσύνη ότι οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν σύντομα και θετικά. 
                        Άρα νομίζω ότι είναι καλές οι συζητήσεις που κάνουμε οπωσδήποτε, δεν θα έλεγα ότι αποφασίζουν άλλοι για εμάς. Νομίζω η κα Υπουργός εξήγησε με ακρίβεια τη διαδικασία. Είναι αυτή που σας έλεγα εδώ και μέρες η διαδικασία. Και επίσης ……
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το είπες, το μνημόνευσα ήδη ότι μας το είπες από την πρώτη μέρα. Ήρθαν εδώ να ακούσουν.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Ναι. Επίσης θα έλεγα ότι είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου στην Ουάσινγκτον στη διήμερη συνεδρίαση του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας έκανε βήματα μπροστά. Δηλαδή αντί να του ζητήσουν πράγματα, είπε ότι θα τα κάνει το κράτος, θα τα κάνει η Ελλάδα. Άρα θα έλεγα ότι ….
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δηλαδή πριν ζητήσουν τον 14ο έλεγε αυτός «δίνω και τον 13ο. Θέλετε και άλλο;»
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Δεν είπα ότι είπε αυτό.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μιχάλη με συγχωρείς πάρα πολύ. Επειδή ξέρω ότι έχεις καλές πληροφορίες πάντα και είναι έγκυρο το ρεπορτάζ σου. Το κλίμα που υπάρχει εδώ στο 12μελές αυτό κονκλάβιο που έχει έρθει εδώ, οι φίλοι σου, στην Ελλάδα, ποιο είναι το κλίμα, τι λένε;
                        Μέχρι τώρα δηλαδή οι επαφές σου με την κυβέρνηση, με τους Υπουργούς, με την κα Ξενογιαννακοπούλου, με τον κ. Παπακωνσταντίνου τι λένε; Έχεις κάποια εικόνα; Μας περιμένουν και άλλα;
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Θα έλεγα ότι στις συνομιλίες που έχω με τους συναδέλφους τους στην Ουάσιγκτον δεν έχουν εκφράσει παράπονα. Και θα έλεγα επίσης ότι ουδείς αρνήθηκε στα Υπουργεία που επισκέφτηκαν να τους δώσει οποιαδήποτε πληροφορία. Υπήρχε πολύ καλή και πολύ στενή συνεργασία. Αυτό είναι κάτι που γνωρίζω.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως θέλω να έχεις υπόψη σου ότι θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να μας περάσουν φίμωτρο.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μπορώ να κάνω μια παρατήρηση κ. Οικονομέα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, παρακαλώ.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θέλω να πω κάτι. Ότι είχα επιλέξει χθες συνειδητά ότι σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που περνάμε και νομίζω ότι αυτό μας αφορά όλους τους Υπουργούς και όλη την κυβέρνηση, οφείλουμε με σοβαρότητα, ευθύνη και μεγάλη αξιοπρέπεια να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.
                        Είναι δύσκολη και μπορούμε να την ξεπεράσουμε. Και γι' αυτό ό,τι τους είπα, πιστέψτε με, είναι ό,τι έχω πει και στη Βουλή των Ελλήνων σε σχέση με τα θέματα της υγείας.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν αμφιβάλουμε καθόλου, Αν και η έννοια της αξιοπρέπειας δοκιμάζεται αυτές τις μέρες κα Ξενογιαννακοπούλου. Διότι ήρθαν ως κηδεμόνες εδώ.Εμείς τα καταφέραμε βέβαια.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς γι' αυτό το λέω. Γιατί πρέπει και ο ελληνικός λαός να έχει ψηλά το κεφάλι. Δεν πρέπει να πέσουμε σ’ αυτή την αντίληψη. Και νομίζω ότι η πολιτική ειλικρίνεια είναι ο δρόμος.
                        Όσον αφορά, δε, τον κοινωνικό τομέα, για εμάς που έχουμε κοινωνικά Υπουργεία, είναι απαραίτητο να γίνει κατανοητό ότι χρειάζεται φυσικά εξορθολογισμός και εξοικονόμηση, αλλά χρειάζεται και ένα κοινωνικό κράτος για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπουργέ μου έχεις δίκιο, αλλά όταν ξέρουμε ότι το ΔΝΤ χτυπάει κυρίως, πρωτίστως -όλες του οι συνταγές αυτές είναι- σε εκείνους τους τομείς που κατά τη γνώμη τους έχουν τη μεγαλύτερη σπατάλη και αφού θεωρείται ότι ο τομέας της υγείας -δεν φταις εσύ, οι πρώην και οι πρώην και οι πρώην και οι πρώην, αλλά αυτό το πράγμα έχεις στα χέρια σου-  είναι ο κατεξοχήν χώρος όπου φεύγουν λεφτά, πρέπει να περιμένεις ότι το τελικό συμπέρασμα που θα σου στείλουν από κει πάνω θα είναι βαρύ. Δεν μπορεί να είναι τόσο light, τόσο ωραίο, όπως το περιγράφεις.
Α. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Θα είναι βαρύ, θα είναι σίγουρα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Καμπουράκη, γι' αυτό το λόγο οφείλουμε να παρουσιάσουμε πλήρως την κατάσταση. Και θα σας πω κάτι πολύ ενδιαφέρον.
                        Τους εξήγησα το ελληνικό παράδοξο. Ότι οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας είναι πλέον, λόγω των επιλογών της προηγούμενης κυβέρνησης, μεγαλύτερες από τις δημόσιες δαπάνες της υγείας.
Γ. ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Έτσι.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έτσι είναι κ. Ρωμανιά ε;
Γ. ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Απολύτως.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Και ξέρετε ότι ήταν ενημερωμένοι και ήξεραν και τόνισαν, επειδή το είπε ο κ. Ρωμανιάς πολύ σωστά, ότι «ναι, ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχει μια χρηματοδότηση των ασφαλιστικών Ταμείων προς τον ιδιωτικό τομέα της υγείας».
                        Άρα λοιπόν είναι πλήρως ενήμεροι και αυτών των ιδιαιτεροτήτων που έχουμε. Συνεπώς το λέω αυτό για να εξηγήσω ότι έχουμε περιθώρια εξορθολογισμού του συστήματος που να μην είναι εις βάρος του εθνικού συστήματος της υγείας.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πάντως κα Υπουργέ δεν θέλω να σας στενοχωρήσω, αλλά σας θυμίζω και μία κριτική που δέχεστε ως Υπουργείο Υγείας ότι δεν ξέρω αν έχετε κάνει τόσο καλή προεργασία και θα φανούν τα αποτελέσματα όλα μαζί, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουμε δει ορατά αποτελέσματα. Μόλις με στεναγμούς ανακούφισης έμαθε ο κόσμος ότι διορίστηκαν οι Διοικητές στα νοσοκομεία, μόλις πρόσφατα.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Οικονομέα, πρέπει να σας πω ότι όπως ξέρετε όλη αυτή η προεργασία που έγινε, αύριο ψηφίζεται από τη Βουλή. Δηλαδή όλα αυτά που είχαμε συζητήσει και για το παρατηρητήριο και όλες οι αναγκαίες ρυθμίσεις θέλουν μια διαδικασία για να νομοθετηθούν. Αύριο ψηφίζονται, η δέσμευση μας είναι στο επόμενο δίμηνο να έχουμε πλήρη εφαρμογή.
                        Και νομίζω ότι το καλό με το δικό μας τομέα μέσα στα τόσα προβλήματα που έχουμε είναι ότι θα αρχίσει να φαίνεται συνεχώς η εξοικονόμηση από δω και πέρα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μάλιστα. Δηλαδή μέχρι στιγμής αυτό που μας λέτε εσείς από αυτά που ξέρουμε για το χώρο της υγείας, εξαιτίας της Τριμελούς Επιτροπής δεν θα αλλάξει τίποτα για εμάς.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κοιτάξτε, εδώ θέλω να είμαι πάρα πολύ σαφής και ακριβής. Χθες δεν τέθηκε κάποιο θέμα από την πλευρά τους. Εμείς κάναμε μια πλήρη ενημέρωση, αναδείξαμε την κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση του ΕΣΥ. Επέμεινα πάρα πολύ για το θέμα των νησιών. Τους είπα «πώς μπορεί να έχουμε τουρισμό αν δεν έχουμε δομές υγείας που να λειτουργούν στα νησιά;»
                        Δεν είναι θέμα μόνο κοινωνικής συνοχής. Αυτά πρέπει να γίνουν κατανοητά. Οι διευκρινιστικές ερωτήσεις που μας θέσανε, αφορούσαν κυρίως πότε θα αποδώσουν τα μέτρα για τις προμήθειες και τα φάρμακα. Αυτό είναι το πιο βασικό.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτό είναι το πιο βασικό.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ακριβώς.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να σας ρωτήσω κάτι επ’ ευκαιρία μιας και λέτε για τις προμήθειες;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό λοιπόν νομίζω κατέστη σαφές ότι δεν αφορά το προσωπικό των νοσοκομείων.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Επειδή στην Αγγλία πριν από κάνα δυο βδομάδες βάλανε έναν μέσα χωρίς εξαγορά στη φυλακή γιατί έδινε κάτι μίζες εδώ σε Έλληνες γιατρούς για προμήθεια ορθοπεδικού υλικού, έχετε να μας πείτε κάτι γι’ αυτό; Εμείς δεν ξέρουμε ούτε τα ονόματα τους ακόμα.Εμείς δεν ξέρουμε ούτε τα ονόματα των δικών μας εδώ. Ο άλλος έχει πάει φυλακή στην Αγλία, ο ντίλερ.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Οικονομέα, θέλω να σας πω και έχει απαντήσει και ο συνάδελφος ο Χάρης Καστανίδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Υπάρχει πλήρης προανάκριση σε εξέλιξη γι' αυτή την υπόθεση. Η δικαιοσύνη έχει όλα τα στοιχεία και υπάρχει πλήρης επιτάχυνση γι' αυτή την υπόθεση. Επίσης να σας πω, γιατί ως τώρα ξέρετε συνηθίζαμε να παραπέμπονται τα πράγματα .…
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Διώξατε πάντως, 2-3 γιατρούς με φακελάκι τους διώξατε, έτσι;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτό ήθελα να πω. Ότι είναι η πρώτη φορά που οι γιατροί οι οποίοι πιάστηκαν επ’ αυτοφώρω έχουν τεθεί σε αργία από το αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο. Και πρέπει να σας πω ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Και υπάρχει και τρίτος γιατρός που πιάστηκε και έχει παραπεμφθεί με το ίδιο ερώτημα.
                        Γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι ο κόσμος αυτή την περίοδο, ο οποίος πραγματικά κάνει θυσίες, δεν ανέχεται τον εκβιασμό. Δεν μπορεί να πηγαίνει στο κοινωνικό κράτος της χώρας και να εκβιάζεται. Και εκεί είμαστε κάθετοι. Κάθε καταγγελία διερευνάται και θα υπάρχει παραδειγματική τιμωρία.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να βρείτε έναν τρόπο και ο κ. Καστανίδης με συνοπτικές διαδικασίες και να τα μαθαίνει ο ελληνικός λαός και να επιβάλλονται και κυρώσεις. Διότι όταν ακούω εγώ προανακρίσεις και εξεταστικές επιτροπές και τέτοια λέω χαιρετίσματα, τα έχουμε ακούσει πολλές φορές αυτά.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Οικονομέα, είμαστε και κράτος δικαίου.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το ότι τους διώξανε τους 3 γιατρούς κάτι είναι.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Όχι, ένα λεπτό. Να είμαστε σωστοί.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όπως αντιδράσανε εδώ άμεσα και τους θέσανε σε αργία, έτσι να γίνεται να ξέρουμε τι συμβαίνει.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Τους θέσαμε σε αργία και αυτό είναι σωστό. Από την άλλη σε ένα κράτος δικαίου όπως καταλαβαίνετε πρέπει να ακολουθηθούν και οι δικονομικές διατάξεις.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι. Δεν μου λέτε κάτι άλλο.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Αλίμονο, δεν καταλύουμε το κράτος.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι, αλλά μπορείτε να αλλάξετε όμως τις διατάξεις.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για να κλείσουμε, να σας πω κάτι. Διάβασα ότι σε κάποιο νοσοκομείο μια κυρία που διορίσατε ως Διοικητή αντί να πάει να παραλάβει τις κάμερες κλπ. μπήκε μέσα ως νοσηλευόμενη.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Στο Σισμανόγλειο.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Στο Σισμανόγλειο έγινε αυτό.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Στο Σισμανόγλειο, Μπήκε μέσα …..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Για να δει τι γίνεται;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι. μπήκε μέσα, έκατσε …..
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Το έκανε για επιτόπου έρευνα για να δει.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εσείς της το είπατε;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Ήμουν ενήμερη, με είχε ενημερώσει.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και τι είδε η Διοικήτρια;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι κατάλαβε;
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Μπόρεσε και εντόπισε διάφορα προβλήματα τα οποία μετά τα έλαβε υπόψη της βέβαια.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τρελάθηκε από ότι είδε.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ζαλίστηκε, αλλά τέλος πάντων ναι. Μπήκε μέσα ….
Γ. ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Πάντως τέτοιες πρωτοβουλίες είναι ένθερμα αποδεκτές.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ούτε συζήτηση. Μπήκε δηλαδή στα εξωτερικά ιατρεία, είμαι άρρωστη, μπήκε, νοσηλεύτηκε.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εγώ θέλω να μάθω τι θα γίνει με τα πιράνχας. Αν καταφέρουν να κάνουν κάτι γι' αυτό, τότε βλέπουμε.
Γ. ΡΩΜΑΝΙΑΣ: Αυτό είναι. Και καλώς τέθηκε. Τα πιράνχας.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μιχάλη.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Ναι Γιώργο.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θέλω να σου πω για μια φορά ακόμα το εξής και εκφράζω και τον Δημήτρη Καμπουράκη. Οι φίλοι σου δεν πρόκειται να μας περάσουν τις νοοτροπίες που έχουν αυτοί. Δεν πρόκειται να πηγαίνουμε εμείς με τον Δημήτρη να τρώμε κανένα σουβλάκι ….
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Και να μας φωτογραφίζετε και να μας λέτε ορίστε πώς…..
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και να έρχεται ο λογαριασμός 23 € και να θέλουμε διπλές αποδείξεις, δώσε μου λίγο για μένα μια μισή απόδειξη. Αυτά να τα κάνετε εσείς, εμείς δεν τα κάνουμε. Συμφωνούμε;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο Μιχάλης να δούμε τι θα πει.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δηλαδή με συγχωρείς ρε συ Μιχάλη. Αν έρθεις τώρα στην Αθήνα που σε περιμένουμε πώς και πώς για να τα πούμε και εδώ στην εκπομπή, είναι ωραίο να πάμε οι τρεις μας να πιούμε ένα ουζάκι και να λέμε «δώσε μια απόδειξη ο καθένας 6,5 €»;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μοίρασε το κουβέρ δια τρία και τέτοια;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και να τα μοιράζουμε δια τρία; Το δέχεται η ψυχή σου αυτό εσένα;
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Εντάξει, και στην Αμερική και εμείς ζητάμε απόδειξη, διότι είναι και θέμα συνήθειας αν θες, αλλά και επειδή μερικές αποδείξεις πρέπει να στείλουμε στο MEGA, έτσι δεν είναι Γιώργο;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει ρε παιδί μου να ζητάμε μια απόδειξη, αλλά να ζητάμε τώρα... Δεν γίνονται αυτά.
Μ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ: Φαίνεται ότι θα γίνουν.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ όλους. Μιχάλη καλό ύπνο.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να ‘στε καλά, καλή σας μέρα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπουργέ μου, να ‘στε καλά, ευχαριστούμε.
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Να ‘στε καλά, ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου