Ο ΚΑΙΡΟΣ

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Συγχωνεύσεις Νοσοκομείων εν όψι


Τη μελέτη ενδεχόμενων συγχωνεύσεων νοσοκομείων και άλλων δομών υγείας, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στους δημοσιογράφους για τις πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνει το Υπουργείο, με στόχο το νοικοκύρεμα στον χώρο της Υγείας.


Παράλληλα, η υπουργός ανακοίνωσε ότι θα συγχωνευτούν δέκα οργανισμοί στον ευρύτερο τομέα της Πρόνοιας, με στόχο τον εξορθολογισμό και την εξοικονόμηση πόρων.

Τόνισε ωστόσο ότι δεν θα γίνουν απολύσεις εξαιτίας των συγχωνεύσεων, ενώ δήλωσε ότι όσοι υπάλληλοι του ΕΣΥ έχουν αποσπαστεί σε οργανισμούς και υπηρεσίες εκτός συστήματος θα επιστρέψουν.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός, οι πρώτοι φορείς, που θα καταργηθούν, ή θα συγχωνευθούν με άλλους αφορούν τον χώρο της Πρόνοιας και είναι το Εθνικό Κέντρο Ερευνών Υγείας, το οποίο προτείνεται να καταργηθεί, καθώς από το Υπουργείο ότι υπάρχουν δομές, που μπορούν να καλύψουν την αποστολή του σε άλλα τμήματα του Υπουργείου. Επιπλέον, προτείνονται η συγχώνευση του Κέντρου Κληρονομικών Νοσημάτων Αίματος με το Εθνικό Κέντρο Αίματος, του Ινστιτούτου Κοινωνικής Δημογραφίας και Έρευνας με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, καθώς και η ενσωμάτωση στο Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης δυο άλλων φορέων, του Εθνικού Παρατηρητηρίου με Αναπηρίες και του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης.

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει ενδεχόμενο να αυξηθούν τα νοσήλια, μετά την προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ, η υπουργός δεν το απέκλεισε, επισήμανε όμως ότι μέχρι στιγμής δεν τίθεται θέμα προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Παρατηρητήριο Τιμών
 Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου παρουσίασε και τις νέες νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται στο χώρο της Υγείας και αφορούν τις προμήθειες του ΕΣΥ, τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών.

Πιο συγκεκριμένα, στον τομέα τον προμηθειών, προβλέπεται μεταξύ άλλων η δημιουργία Παρατηρητηρίου Τιμών το οποίο θα συγκρίνει τις τιμές με τις τιμές των αντίστοιχων προϊόντων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε νε αποφεύγεται η υπερκοστολόγηση των ιατρο-τεχνολογικών προϊόντων. Επίσης το υπουργείο Υγείας προχωρά στη διενέργεια Ηλεκτρονικών Διαγωνισμών και Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών με στόχο τη διαφάνεια και τον περιορισμό της κρατικής δαπάνης.

Τέλος, σχετικά με τις ιδιωτικές κλινικές, ρυθμίζονται ορισμένα ζητήματα λειτουργίας καθώς και η προσαρμογή των φαρμακείων που διαθέτουν οι κλινικές στις ισχύουσες διατάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου