Ο ΚΑΙΡΟΣ

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Χτύπημα στην τρομοκρατία


Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης βρίσκεται μπροστά σε μία νέα επιτυχία 8 χρόνια μετά την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» Οι αρχές συνέλαβαν έξι άτομα που φέρονται να είναι μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα». Ετοίμαζαν φονική επίθεση στη ΓΑΔΑ, για την οποία βρέθηκε και προσχέδιο προκήρυξης. Θέμα ωρών η ανακάλυψη της γιάφκας με τα όπλα, λέει η Αντιτρομοκρατική
Το πιο καίριο χτύπημα στον πυρήνα της ένοπλης βίας στη χώρα μας, υποστηρίζουν ότι κατάφεραν οι διωκτικές αρχές. Βεβαιώνουν, επίσης, ότι απέτρεψαν ένα από τα πιο θεαματικά χτυπήματα σε αστυνομικό στόχο, που θα μπορούσε να εξελιχτεί σε μακελειό. Πρόκειται για τη σύλληψη έξι κατηγορούμενων για τρομοκρατική δράση, το πρωί του Σαββάτου στην Αθήνα.

Οπως ανακοινώθηκε επισήμως, οι Αρχές έχουν στα χέρια τους την «καρδιά» του Επαναστατικού Αγώνα και τα σημαντικότερα στελέχη της ελίτ της «νέας τρομοκρατίας» στην Ελλάδα και διαθέτουν αδιάσειστα στοιχεία για τους συλληφθέντες. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται μετά τον θάνατο του 37χρονου Λάμπρου Φούντα, στην ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στη Δάφνη, στις 10 Μαρτίου 2010.
Ωστόσο, μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε βρεθεί γιάφκα με οπλισμό που θα μπορούσε να δέσει από όλες τις πλευρές την υπόθεση και ενδεχομένως να προσφέρει και τα «κλειδιά» για σύνδεση με άλλες οργανώσεις, δικαιώνοντας αυτούς που υποστηρίζουν με πάθος τη θεωρία των συγκοινωνούντων δοχείων.Και οι έξι που συνελήφθησαν είναι από τη «γενιά» των 500 που οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη μετά τα επεισόδια του Πολυτεχνείου το 1995. Οπως λένε οι αρμόδιοι αξιωματικοί, η υπόθεση είναι ακόμα στην αρχή της. Πάντως στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής είναι συνολικά 12-15 άτομα, που φέρονται να εμπλέκονται στον «Επαναστατικό Αγώνα». Γι’ αυτό τον λόγο οι κατ’ οίκον έρευνες, προσαγωγές και πιθανόν νέες συλλήψεις θα συνεχίζονται και τις επόμενες ημέρες.
Η πάροδος της οδού Πανόρμου όπου σχεδίαζαν χτύπημα οι τρομοκράτες, σύμφωνα με προσχέδιο προκήρυξης που βρέθηκε για το επικείμενο χτύπημα.
Η πάροδος της οδού Πανόρμου όπου σχεδίαζαν χτύπημα οι τρομοκράτες, σύμφωνα με προσχέδιο προκήρυξης που βρέθηκε για το επικείμενο χτύπημα.
Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, αναφερόμενοι σε αυτό το κενό, λένε ότι δόθηκε προτεραιότητα στην αποτροπή του αιματηρού χτυπήματος που ετοιμαζόταν με στόχο τη στατική δύναμη που βρίσκεται μόνιμα στην «αυλή» της ΓΑΔΑ και συγκεκριμένα στο παρκάκι σχεδόν απέναντι από τον Αγιο Δημήτριο στην οδό Πανόρμου.
Αυτός ο κίνδυνος επέσπευσε τις εξελίξεις σε μια επιχείρηση που είχε αρχίσει πριν από περίπου τρεις μήνες, με στενές παρακολουθήσεις ακόμα και με τον «σούπερ κοριό» της ΕΥΠ και δεν επρόκειτο να ολοκληρωθεί αν δεν βρισκόταν ο οπλισμός της οργάνωσης


Η αλλαγή στα σχέδια των Αρχών, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν αρμόδιοι παράγοντες, έβαλε σε δεύτερη μοίρα τις αποθήκες όπλων και εκρηκτικών της οργάνωσης, που ευελπιστούσαν ότι θα αποκάλυπταν. Εξέφραζαν, όμως, την αισιοδοξία ότι δεν είναι μακριά η στιγμή που θα κλείσουν και αυτό το κεφάλαιο.
Εκφράζουν, επίσης, ικανοποίηση για όσα στοιχεία έχουν βρει, ανάμεσα στα οποία είναι και προσχέδιο προκήρυξης για το επικείμενο χτύπημα στην αστυνομική δύναμη της Πανόρμου, καθώς και τεράστιο υλικό από τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, που αποκαλύπτει, σύμφωνα με την αστυνομία, τις δραστηριότητες αλλά και τους κώδικες και τη συνωμοτική πρακτική των συλληφθέντων.
Ηταν συνήθης ύποπτοςΕκπληξη, πάντως, προκαλεί η ταυτότητα των συλληφθέντων και ειδικότερα του 39χρονου Νίκου Μαζιώτη, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως το πιο σημαντικό πρόσωπο αυτής της ιστορίας. Ηταν από τους κλασικούς συνήθεις υπόπτους και από τους πλέον παρακολουθούμενους, αλλά και οι υπόλοιποι είναι γνωστοί στο χώρο των αντιεξουσιαστών και ήταν μια παρέα.
Παρ’ όλα αυτά κατηγορούνται ότι είχαν συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» από το 2003 που η οργάνωση άρχισε τη δράση της, αλλά όλα αυτά τα χρόνια η αστυνομία δεν είχε καταφέρει να βρει ένα στοιχείο για όσα τώρα τους αποδίδονται.
Εκείνο, πάντως, που δεν αμφισβητείται είναι ότι αυτή η υπόθεση είναι η πιο σοβαρή μέχρι στιγμής που χειρίζονται οι Αρχές στο θέμα της τρομοκρατίας.
Επίσης, αν τελικά τα στοιχεία που έχουν βρεθεί είναι επαρκή, αυτό το θέμα αποτελεί δικαίωση για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (ο οποίος μετά την εξάρθρωση της «17 Ν», ύστερα από οκτώ χρόνια βρίσκεται μπροστά σε μια νέα επιτυχία και μάλιστα όχι από τυχαίο γεγονός), αλλά και για κάποια από τα στελέχη του αντιτρομοκρατικού επιτελείου που είναι στενοί συνεργάτες του και είχαν «εμμονή» με τον Μαζιώτη εδώ και χρόνια.
Στα «συν» των Αρχών είναι επίσης το γεγονός ότι για πρώτη ίσως φορά δεν υπήρξε η παραμικρή διαρροή για τις ενέργειες της Αντιτρομοκρατικής και μέχρι που ολοκληρώθηκαν οι συλλήψεις, παρά το γεγονός ότι στο τελευταίο στάδιο της επιχείρησης ενεπλάκησαν σχεδόν όλες οι υπηρεσίες.
Ποιοι είναι οι έξι συλληφθέντες
  • Μαζιώτης Νικόλαος του Αγαμέμνονα, ετών 39.
  • Ρούπα Παναγιώτα του Βίκτωρα, ετών 41.
  • Σταθόπουλος Ευάγγελος του Κωνσταντίνου, ετών 32.
  • Κορτέσης Χριστόφορος του Γεωργίου, ετών 31.
  • Νικητόπουλος Σαράντος του Ευσταθίου, ετών 32.
  • Γουρνάς Κωνσταντίνος του Δημητρίου, ετών 30.
ΕΛ.ΑΣ.
Eκκληση στους πολίτες για στοιχεία
Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Θανάσης Κοκκαλάκης, κατά την πάγια πρακτική αναζήτησης πληροφοριών και με δεδομένο ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα γιάφκα, κάλεσε και πάλι χθες τους πολίτες που γνωρίζουν οτιδήποτε και επικοινωνήσουν με τα τηλέφωνα 170, 1014 και 1964 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, με τη δέσμευση για διασφάλιση της ανωνυμίας και του απορρήτου.
Κώστας Τομαράς
Φωτό: Χάρης Γκίκας
v4.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου