Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ζητούν μαχαίρι 7% στους μισθούς

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Στην τελική ευθεία εισέρχονται σήμερα η Αθήνα και οι Βρυξέλλες με στόχο τη διαμόρφωση συμφωνίας ως προς τα μέτρα (και την έντασή τους) που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα ως τις 16 Μαρτίου το αργότερο για να ανταποκριθεί στις αποφάσεις του τελευταίου Εco/Fin για την ελληνική οικονομία.


Η αντιπροσωπεία στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επικεφαλής της οποίας είναι ο βέλγος αναπληρωτής γενικός διευθυντής Οικονομικών Υποθέσεων της Επιτροπής κ. Σέρβας Ντερόουζε και ο πορτογάλος αρμόδιος για την Ελλάδα τμηματάρχης κ. Ζοάο Ναγκουέιρα, βρίσκεται από χθες στην Αθήνα και από σήμερα το πρωί επρόκειτο να αρχίσει τις επαφές με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές αλλά και με τα υπουργεία στα οποία προβλέπονται οι σημαντικότερες περικοπές δαπανών. Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ είναι τρεις: ο ολλανδός οικονομολόγος κ. Μπομπ Τράα, η ισπανίδα κυρία Μαριαλούς Μορένο Μπαντία και η βελγίδα κυρία Φλοράνς Ζιανμότ. Αίσθηση προκάλεσε πάντως δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Ηandelsblatt» σύμφωνα με το οποίο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «θα ευνοούσε μια διμερή συμφωνία Γερμανίας- Ελλάδας για τη χορήγηση βοήθειας στην Αθήνα σε περίπτωση που αυτή δεν πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει βάλει».

Σε πρώτη φάση η αντιπροσωπεία Επιτροπής, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα κληθεί να εκτιμήσει πώς υλοποιείται ως σήμερα το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας και αναλόγως της πορείας υλοποίησής του να εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομίας τα μέτρα που θα πρέπει κατά την άποψη των Βρυξελλών να υιοθετηθούν. Η Αθήνα, γνωρίζοντας ότι σε περίπτωση διαφωνίας της με τις εισηγήσεις των κοινοτικών στελεχών θα υποχρεωθεί στη συνέχεια να λάβει τα ίδια μέτρα από το Συμβούλιο των υπουργών της ζώνης του ευρώ, το οποίο θα αποφασίσει ερήμην της Ελλάδας, δεν αναμένεται να προβάλει σοβαρές αντιρρήσεις. Αλλωστε, όπως έχει ήδη ξεκαθαρίσει το Συμβούλιο των Υπουργών, η υιοθέτηση των μέτρων αυτών είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ενδεχόμενη υλοποίηση του σχεδίου αρωγής προς την Ελλάδα, το οποίο θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση ανάγκης, όπως πρόσφατα αποφάσισαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ.

Ερωτηθείς χθες στις Βρυξέλλες αν ισχύουν τα «σενάρια» μερίδας του γερμανικού Τύπου περί της δημιουργίας ενός ταμείου της ευρωζώνης στο οποίο οι χώρες-μέλη της θα συνεισφέρουν ανάλογα με την οικονομική ισχύ τους κεφάλαια της τάξεως των 25 δισ. ευρώ που θα τεθούν σε περίπτωση ανάγκης στη διάθεση της Ελλάδας, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής κ. Αμαντέου Αλταφάζ αρκέστηκε να απαντήσει ότι από το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας διαψεύστηκαν τα σχετικά δημοσιεύματα και συνεπώς η Επιτροπή δεν προτίθεται να τοποθετηθεί. Ο ίδιος εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει ως σήμερα ζητήσει «ούτε ένα ευρώ» από την ΕΕ και συνεπώς ζήτημα οικονομικής ενίσχυσής της «προς το παρόν δεν τίθεται».



Εντείνονται οι πιέσεις προς την κυβέρνηση για να προχωρήσει στη λήψη «μέτρων άμεσης απόδοσης» για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και την τιθάσευση του δημοσίου χρέους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Βρυξέλλες έστειλαν «τελεσίγραφο» στην κυβέρνηση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, θέτοντας μάλιστα τρεις όρους ως προϋπόθεση της παροχής βοήθειας για τον «ασφαλή δανεισμό» της Ελλάδας. Οι όροι είναι οι εξής: 1 Η μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο κατά 7% εφέτος. Η μείωση αυτή ισοδυναμεί με την κατάργηση του 14ου μισθού.

2 Η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες (από 9% στο 11% και από 19% στο 21%), απόφαση που εκτιμάται ότι θα αποδίδει ετησίως έσοδα άνω του 1,2 δισ. ευρώ στο Δημόσιο.

3 Η νέα αύξηση κατά 19%-20% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ώστε η φορολογία στη βενζίνη και στο πετρέλαιο να εξισωθεί με τον μέσο όρο των χωρών-μελών της ευρωζώνης.
Το ΒΗΜΑ on line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου