Ο ΚΑΙΡΟΣ

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Τριμερής επιτροπή θα επιβλέπει την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας





Βρυξέλλες
Τελευταία ενημέρωση 11/02/10 15:50


Συμφωνία για την παροχή στήριξης στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι λίγο πριν την έναρξη της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου, του Γάλλου πρόέδρου Νικολά Σαρκοζί, της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, του Ισπανού πρωθυπουργού Χοσέ Θαπατέρο, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στο άτυπο συμβούλιο κορυφής σχετικά με το σχέδιο δήλωσης που αναμένεται να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι δηλώσεις Ρομπάι
Όπως τόνισε ο Βαν Ρομπάι, τριμερής επιτροπή θα ελέγχει την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης: το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του Προγράμματος.
Σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Όλα τα μέλη της ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόζουν υγιείς οικονομικές πολιτικές σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί. Έχουμε μια κοινή ευθύνη για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα στην ευρωζώνη.
» Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζουμε πλήρως την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πράξει ό,τι χρειαστεί, περιλαβανομένης της υιοθέτησης επιπλέον μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι φιλόδοξοι στόχοι που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθερότητας για το 2010 και τα ακόλουθα χρόνια θα επιτευχθούν.
» Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα με αποφασιστικό τρόπο για την αποτελεσματική μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010.
» Καλούμε το Συμβούλιο ECOFIN στη συνεδρίασή του της 16ης Φεβρουαρίου να υιοθετήσει συμπεράσματα για την Ελλάδα με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής και τα πρόσθετα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα».
Δείτε το βίντεο
Ο Βέλγος αξιωματούχος συμπλήρωσε ακόμα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια.
Η στήριξη προς την Ελλάδα αναμένεται να μεταφραστεί σε συγκεκριμένα μέτρα την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, στις συνεδριάσεις των Eurogroup και ECOFIN. Η πρώτη αξιολόγηση αναμένεται να γίνει στις 15 Μαρτίου.
Οι ελληνικές εκτιμήσεις
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την ελληνική αντιπροσωπεία έγινε γνωστό ότι «ποσό δεν υπάρχει», αντίθετα αυτό που εκφράστηκε είναι η πολιτική υποστήριξη και ότι η Ελλάδα πέτυχε, προς το παρόν, αυτό που ήθελε:
«Χρειαζόμασταν την έκφραση της ευρωζώνης για την αξιοπιστία της Ελλάδας και τα μέτρα της κυβέρνησης, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κατά 4 μονάδες το 2010. Ο στόχος ήταν σαφής,να υπάρξει μήνυμα της ευρωζώνης στις αγορές για την αξιοπιστία της Ελλάδας.»
Ικανοποίηση στις ΗΠΑ
Ικανοποίηση για τις εξελίξεις στην Ευρώπη εξέφρασε και η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.
«Η κυβέρνηση Ομπάμα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ελλάδα. Η Ουάσινγκτον θα στηρίξει οτιδήποτε μπορεί να γίνει ώστε η κατάσταση στην Ελλάδα να καταστεί πιο σταθερή και ασφαλής» δήλωσε η Κριστίνα Ρόμερ.
Επιπλέον μέτρα
Κατά τη διάρκεια συνάντησης ο Ζοζέ Μπαρόζο τάχθηκε υπέρ της παροχής «πολιτικής» στήριξης στην Ελλάδα, η οποία στη συνέχεια θα μεταφρασθεί σε συγκεκριμένα μέτρα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, η λύση θα πρέπει να περιλαμβάνει «δύο στοιχεία», διευκρίνισε η πηγή.
«Η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει ό,τι είναι αναγκαίο, συμπεριλαμβανομένης της λήψης συμπληρωματικών μέτρων, για να εγγυηθεί ότι οι στόχοι της μείωσης του ελλείμματος για τον χρόνο αυτό θα επιτευχθούν» δήλωσε η πηγή της Επιτροπής.
Και υπό τις συνθήκες αυτές «οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να είναι έτοιμες να διαφυλάξουν τη χρηματο-οικονομική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της» δήλωσε ο Ζοζέ Μπαρόζο.
Η Γαλλία και η Γερμανία είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν την Ελλάδα για να εμποδίσουν κάθε κίνδυνο χρεωκοπίας και για να σταθεροποιήσουν τη ζώνη του ευρώ, αλλά υπό τον όρο ότι η χώρα αυτή θα καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, δήλωσε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες.
Σε αντάλλαγμα της υποστήριξής τους, το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν «πολύ σοβαρότερες απαιτήσεις από αυτές που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» ως προς την Ελλάδα, δήλωσε η διπλωματική πηγή που δεν κατονομάζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου