Ο ΚΑΙΡΟΣ

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Τι κρύβει η γερμανική επίθεση

Τι κρύβει η γερμανική επίθεση

Kλειδί για το ανθελληνικό κρεσέντο των γερμανικών MME η εσωτερική κατάσταση στη χώρα, λέει η Zίγκριντ Σκαρπέλη Σπερκ, κορυφαίο στέλεχος των σοσιαλιστών
Για ισοπεδωτική δημοσιογραφία κάνει λόγο η πρώην βουλευτής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), Ζίγκριντ Σκαρπέλη Σπερκ. Μιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» η πρόεδρος της Ενωσης Γερμανοελληνικών Εταιρειών κάνει λόγο για μια εκστρατεία του χειρίστου είδους. «Δεν περίμενα ότι θα είχαμε και στη Γερμανία τέτοιο επίπεδο δημοσιογραφίας. Νόμιζα ότι πρόκειται για ένα προνόμιο του αγγλικού Τύπου», τονίζει η κ. Σκαρπέλη Σπερκ.

Οι πρόσφατες επιθέσεις σε βάρος της Ελλάδας δεν είναι συμπτωματικές, αλλά σχετίζονται με τις γενικότερες επιθέσεις που δέχεται η χώρα μας από διάφορα κέντρα: από τους πολέμιους της Ευρωζώνης -εντός και εκτός αυτής- από κερδοσκοπικούς κύκλους των διεθνών αγορών και φυσικά από ακραίους συντηρητικούς που επιδιώκουν να σηκώσουν οι κοινωνικά ασθενείς τάξεις τα βάρη της κρίσης.
Σύμφωνα με τη Γερμανίδα πολιτικό και οικονομολόγο, στην περίπτωση της Ελλάδας έχουμε την εφαρμογή της παροιμίας «φταίει ο γάιδαρος και χτυπάμε το σαμάρι». Για τους κύκλους εκείνους που εξαρχής πολέμησαν το ευρώ και οι οποίοι επεδίωκαν μια βαθιά συντηρητική οικονομική πολιτική στην Ευρώπη, «η Ελλάδα συνιστά τον ιδανικό αποδιοπομπαίο τράγο. Και σε αυτόν βγάζουν τώρα το άχτι τους», παρατηρεί η κα. Σπερκ.
Η ίδια δεν διακρίνει ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας. Το απειλητικό αυτό σκηνικό «φτιάχτηκε προκειμένου να αντλούν κάποιοι κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα και από τα ομόλογα άλλων χωρών».
Με αυτά τα δεδομένα θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τα εποπτικά όργανα της ΕΕ να έχουν πει από καιρό ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το παιχνίδι. Θα έπρεπε ήδη να είχαν διακηρύξει ότι στην εσχάτη των περιπτώσεων θα χορηγηθεί στην Ελλάδα ένα δάνειο αλληλεγγύης με κανονικό επιτόκιο. Μια άλλη επιλογή θα ήταν, σύμφωνα με την κ. Σκαρπέλη Σπερκ, η έκδοση ενός ευρωομολόγου. Με τον τρόπο αυτόν «η ΕΕ θα μπορούσε να εγγυηθεί για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και θα μπορούσε έτσι να αποφευχθεί η κερδοσκοπία». Ετσι θα ήταν πιο εύκολη η εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης των δημοσιονομικών, υποστηρίζει.
Η σοσιαλδημοκράτισσα πολιτικός ελπίζει ότι η επικείμενη επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στο Βερολίνο θα αποτελέσει το έναυσμα για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Γερμανίας και Ελλάδας που τον τελευταίο καιρό είναι εξαιτίας κάποιων επιθετικών δημοσιευμάτων τεταμένες.
«Δεν επιτρέπεται κάποιοι που ασκούν ισοπεδωτική δημοσιογραφία να δηλητηριάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών», τονίζει, προσθέτοντας ότι το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί δεν αντανακλά τα αισθήματα του γερμανικού λαού έναντι της Ελλάδας. Η κ. Σκαρπέλη Σπερκ επισημαίνει ότι δημιουργείται έντεχνα στους Γερμανούς η εντύπωση ότι οι Ελληνες ζουν πλουσιοπάροχα με δανεικά χρήματα και φυσικά κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν γι’ αυτό. «Δεν γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα, δηλαδή ότι οι Ελληνες κάνουν δυο και τρεις δουλειές για τα βγάλουν πέρα και πόσο χαμηλές είναι οι συντάξεις τους».
Τέλος, η πρόεδρος της Ενωσης των Γερμανοελληνικών Εταιρειών επικρίνει την ελλιπή καλλιέργεια των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών τα πέντε τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Καραμανλή οι σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας περιορίστηκαν σε ένα χαμηλό επίπεδο. Διατηρήθηκαν οι οικονομικές σχέσεις και οι διαπροσωπικές.
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΣΗΜΕΝΙΟΣ
Οι Ελληνες της Μπουντεσλίγκα Χαριστέας και Γκέκας απαντούν:
Τι κρύβει η γερμανική επίθεση   - Τρελαινόμαστε για το τίποτε
- Θέλουν να αποπροσανατολίσουν

Το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στους κόλπους της γερμανικής κοινής γνώμης με τον καταιγισμό απαξιωτικών σχολίων εις βάρος της Ελλάδας -ορισμένα από τα οποία κινούνται στα όρια της ύβρεως (περιοδικό «Focus»)- δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστους τους συμπατριώτες μας που ζουν στη Γερμανία.
Από τα πιο δημοφιλή μέλη της ελληνικής παροικίας, οι διεθνείς ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε ομάδες της Μπουντεσλίγκα βιώνουν τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με ξεχωριστό τρόπο, αφού πρόκειται για Ελληνες που βρίσκονται στο προσκήνιο.
Το «Εθνος της Κυριακής» επικοινώνησε με τον Αγγελο Χαριστέα και τον Φάνη Γκέκα ζητώντας τους να περιγράψουν την ατμόσφαιρα που επικρατεί στη Γερμανία. Οι δύο διεθνείς ποδοσφαιριστές μίλησαν για την καλλιέργεια ανθελληνικού κλίματος, ωστόσο οι απόψεις τους διαφέρουν.
«Νομίζω ότι τρελαινόμαστε για το τίποτα. Το εξώφυλλο του «Focus» ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό», επισημαίνει ο Αγγελος Χαριστέας και συνεχίζει: «Διαβάζω καθημερινά τις γερμανικές εφημερίδες και σε καμία περίπτωση δεν διογκώνουν τόσο πολύ την κατάσταση όσο νομίζουμε». Μάλιστα, ο επιθετικός της Νυρεμβέργης βρίσκει εξήγηση στην εχθρική στάση που τηρούν οι Γερμανοί σε θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία:
«Πριν από λίγα χρόνια υποχρεώθηκαν σε επιπλέον φορολογία προκειμένου να? ενσωματωθούν στην ενιαία Γερμανία οι Ανατολικογερμανοί. Προφανώς θεωρούν πως δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν και τα «σπασμένα» των άλλων. Θυμίζω ότι το 2002 αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όμως κατόρθωσαν με θυσίες να ορθοποδήσουν». Ο 30χρονος ποδοσφαιριστής συμπληρώνει: «Ζω στη Γερμανία και οι απλοί άνθρωποι δεν είναι τόσο αρνητικοί με την Ελλάδα. Κάποιοι βέβαια με ρωτάνε «καλά ρε Αγγελε, πώς τα έκαναν έτσι τα πράγματα οι πολιτικοί σας;».
Πιστεύω ότι η κατάσταση της οικονομίας δυσφημείται και από τα ελληνικά ΜΜΕ τα οποία βέβαια επικαλούνται οι Γερμανοί. Και εδώ βλέπουν το φως της δημοσιότητας σκάνδαλα αλλά δεν διατυμπανίζονται σε τέτοιο βαθμό». Αντίθετα με τον συμπαίκτη του στην Εθνική ομάδα, ο Φάνης Γκέκας θεωρεί ότι οι γερμανικές «κορώνες» εντάσσονται στο πλαίσιο ενός οργανωμένου σχεδίου κατά της Ελλάδας. «Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους Γερμανούς πολίτες και τους στρέφουν κατά της χώρας μας για να ξεχνούν τα δικά τους προβλήματα», υποστηρίζει ο επιθετικός της Χέρτα Βερολίνου και καταλήγει: «Επίτηδες διογκώνουν την κρίση της Ελλάδας. Βρήκαν εξιλαστήριο θύμα για να καλύψουν τα δικά τους. Λες και αυτοί δεν δανείζονται...».
Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ
Πλήγμα και στον τουρισμό
Η Τουρκία «παίρνει» πόντους
Στη Γερμανία λειτουργούν 120 περίπου ελληνικές κοινότητες. Οπως μας εξηγούν οι ομογενείς, η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα έχει γίνει βασικό θέμα σε όλα τα κανάλια, τον γερμανικό Τύπο και το Διαδίκτυο. «Δεν υπάρχει πλέον Γερμανός πολίτης, ακόμη και εκείνος που δεν παρακολουθεί συστηματικά ειδήσεις, ο οποίος δεν γνωρίζει τι γίνεται στην Ελλάδα. Και σαν να μην έφταναν τα υβριστικά δημοσιεύματα, έχουμε και Ελληνες δημοσιογράφους που παρουσιάζονται στις εδώ εκπομπές πιο Γερμανοί από τους Γερμανούς, μιλώντας κατά της Ελλάδας.
Ολα αυτά δημιουργούν μια γενικότερα άσχημη εικόνα για τη χώρα μας, ακόμη και στον τουρισμό. Λίγες ημέρες πριν, παρουσιάστηκε η ετήσια μελέτη του Οργανισμού Τουρισμού της Γερμανίας και αναφέρεται στις προτιμήσεις των Γερμανών τουριστών για το ερχόμενο καλοκαίρι.
Εκεί η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στην προτίμηση των Γερμανών, ενώ στη δεύτερη θέση έχει ανέβει η Τουρκία, μετά την Ισπανία που βρίσκεται στην πρώτη θέση.
Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε πριν ξεκινήσουν τα τόσο προκλητικά δημοσιεύματα».
Η αποστολή του Πεταλωτή στη Γερμανία Την αποτροπή δημιουργίας αντιγερμανικού κλίματος στην ομογένεια της Γερμανίας, με αφορμή τα γνωστά πρόσφατα δημοσιεύματα και συγχρόνως την ενημέρωση του ίδιου του γερμανικού λαού, με σειρά συνεντεύξεων σε μεγάλα γερμανικά ΜΜΕ για τις ελληνικές θέσεις, κυρίως για το θέμα της οικονομίας, έχει ως κύριο στόχο το ταξίδι-αστραπή του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιώργου Πεταλωτή, από προχθές Παρασκευή, σε Νυρεμβέργη και Μόναχο. «Μας ενδιαφέρει και αυτή καθαυτή η επαφή με την ομογένεια, που θα φροντίσουμε να έχει συνέχεια.
Είναι ένας πολύ σημαντικός μοχλός, στη σημερινή συγκυρία, να περάσουμε την αντίληψη της Ελλάδος προς τα έξω, γιατί δημιουργείται ένας αποπροσανατολισμός, που μπορεί να βλάψει τα ελληνικά συμφέροντα. Αυτό το κλίμα που πήγε να στηθεί εμείς θέλουμε σαφώς να το προσπεράσουμε», μας είπε σε τηλεφωνική μας επικοινωνία, ο Γ. Πεταλωτής.
Γ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ|
50.000 ελληνικά «γιατί» στο «Focus»
Με μια επιστολή-καταπέλτη προς το περιοδικό «Focus», αλλά και επιστολή διαμαρτυρίας προς την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ απαντούν οι Ελληνες ομογενείς στο παρατεταμένο ανθελληνικό παραλήρημα του γερμανικού Τύπου.
Πίκρα και αγανάκτηση εκφράζουν οι περίπου 350.000 ομογενείς για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις σε βάρος των Ελλήνων. Στην επιστολή που έστειλε η Ομοσπονδία των Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) Γερμανίας προς τη σύνταξη του γερμανικού περιοδικού τονίζεται ότι το «Focus» επέλεξε να διασύρει ολόκληρο τον ελληνικό λαό, προσβάλλοντας κατά τρόπο ασεβή την παγκόσμια πολιτιστική του κληρονομιά και διαδίδοντας ασύστολα ψεύδη. «Κι όλα αυτά μόνο και μόνο για να αποδείξετε ότι το πραγματικό Ελληνικό Εθνος έχει προ πολλού εξαφανισθεί και με τη γνωστή μανία παραχαρακτών της ιστορίας να αυτοανακηρυχθείτε κήνσορες και τοποτηρητές του Ελληνικού Πολιτισμού».
Η επιστολή καταλήγει με ένα «γιατί» τόση χολή εναντίον ενός ολόκληρου λαού, για να δώσει αμέσως την απάντηση: στόχος η αναγνωσιμότητα και η αύξηση του τιράζ του περιοδικού. «Eμείς, μαζί με τους λογικούς στη χώρα αυτή, τους οποίους εσείς με τα άρθρα σας κάνατε να ντρέπονται, θα μαζέψουμε τα συντρίμμια που αφήσατε πίσω σας, και θα αποτοξινώσουμε τις σχέσεις των δύο λαών από το δηλητήριο που εσείς χύσατε?», καταλήγουν τα μέλη της ΟΕΚ. Την «πυροσβεστική» παρέμβαση της Ανγκελα Μέρκελ, μήπως «επιτέλους» σταματήσουν οι ακραίες αντιδράσεις, ζητούν οι ομογενείς με την επιστολή τους προς τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Μέσω της επιστολής καλείται η κ. Μέρκελ να καθησυχάσει τους Γερμανούς τουρίστες που θα θελήσουν να πάνε διακοπές στην Ελλάδα. «Δημοσιεύματα γίνονται και θα γίνονται και κανείς δεν μπορεί να περιορίσει την ελευθερία του Τύπου. Ωστόσο, η πολιτική και οι πολιτικοί διαμορφώνουν ένα κλίμα. Μπορούν να επέμβουν πολιτικά και να δώσουν το στίγμα που χρειάζεται για να μη συνεχιστεί αυτός ο κατήφορος», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Κώστας Δημητρίου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία. Διά στόματος του προέδρου τους, οι Ελληνες που ζουν μόνιμα στη Γερμανία δηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους για τα συκοφαντικά δημοσιεύματα.
Μετά από τον σάλο που ξέσπασε οι Ελληνες της Γερμανίας, αν και πικραμένοι, ελπίζουν στο εξής να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι. «Τα προηγούμενα δημοσιεύματα έδιναν μια άσχημη εικόνα της Ελλάδας αλλά κατά βάση αναφέρονταν στα οικονομικά θέματα. Τις τελευταίες εβδομάδες και κυρίως τις τελευταίες ημέρες «περνούσε» μια εικόνα εντελώς αρνητική. Οτι δηλαδή ο Γερμανός φορολογούμενος πληρώνει τους Ελληνες οι οποίοι δεν είναι παραγωγικοί και τελικά η χώρα τους θα δώσει τεράστια ποσά για να στηρίξει την Ελλάδα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το υβριστικό εξώφυλλο του «Focus» θα είναι το τελευταίο δημοσίευμα», μας λέει ο πρόεδρος της ΟΕΚ Κώστας Δημητρίου.
ΚΛ. ΓΕΝΙΤΣΑΡΙΩΤΗ
ΕΘΝΟΣ Online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου