Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Επιτροπή για το Ασφαλιστικό Στο «κόκκινο» τα αποθεματικά των Ταμείων

Με βασικά θέματα τις προτάσεις για τη βασική σύνταξη και τη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, συνεδριάζει, σήμερα, Τρίτη, η Επιτροπή Ειδικών για το Ασφαλιστικό, στην οποία δεν συμμετέχουν πλέον οι εκπρόσωποι των συνδικάτων.
Η διαχείριση των αποθεματικών έχει καθοριστική σημασία για τη βιωσιμότητα των Ταμείων, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι στο «κόκκινο», με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ακόμα και η καταβολή των συντάξεων.

Σε παύση πληρωμών είναι ενδεχόμενο να οδηγηθεί το Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, το οποίο εδώ και καιρό έχει κηρύξει αναστολή πληρωμών, που υπερβαίνει τους 20 μήνες, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζει.
Για την εξυπηρέτηση μόνο των άμεσων υποχρεώσεων του Ταμείου απαιτούνται 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να εξευρεθούν ως τον ερχόμενο Οκτώβριο.
Παράλληλα, περίπου 18.000 υπάλληλοι του Δημοσίου που συνταξιοδοτήθηκαν περιμένουν στην ουρά να τους καταβληθεί το ποσό που δικαιούνται, ενώ εκτιμάται ότι τα επόμενα δέκα χρόνια, με βάση τους ρυθμούς που ισχύουν σήμερα, θα συνταξιοδοτηθούν ακόμη 120.000 υπάλληλοι.
Σε πολύ κακή κατάταση είναι και μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ.
Η εισφοροδιαφυγή ανέρχεται στα 3,8-4 δισ. ευρώ ετησίως, καθώς υπολογίζεται ότι ένας στους έξι εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος, ενώ η επιβάρυνση από τις εντάξεις των «ειδικών ταμείων» (τράπεζες και ΔΕΚΟ) διαμορφώνεται σε 1.061.329.465 ευρώ, όταν το έλλειμμα στο Ίδρυμα είναι 3,2 δισ. ευρώ περίπου.
Οι βεβαιωμένες οφειλές, χωρίς να υπολογίζονται τα πρόστιμα, ανέρχονταν το 2009 σε 4.695.487.090 ευρώ ευρώ. Οι συνεχόμενες ρυθμίσεις δημιούργησαν την εκρηκτική «μαύρη» τρύπα στο ΙΚΑ, με αποτέλεσμα το 70% των επιχειρήσεων να είναι οφειλέτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου