Ο ΚΑΙΡΟΣ

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Έξι κερδοσκόποι κατά της Ελλάδας


Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου μαζί με την Γαλλίδα
 ομόλογό του, Κριστίν ΛαγκάρντΈξι χρηματοοικονομικά ιδρύματα κινήθηκαν κερδοσκοπικά κατά της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης, φέρεται να δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, απευθυνόμενη στην Επιτροπή Οικονομικών της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

'Οπως δήλωσε βουλευτής, η Λαγκάρντ είπε ότι τα συγκεκριμένα ιδρύματα είναι «αγγλοσαξονικά»- λέξη που χρησιμοποιείται από τους Γάλλους πολιτικούς όταν θέλουν να αναφερθούν σε εταιρίες που έχουν έδρα στις Ην.Πολιτείες και στη Βρετανία, σημειώνει η Wall Street Journal, επικαλούμενη το πρακτορείο Dow Jones.

Η Λαγκάρντ φέρεται ακόμη να είπε ότι η γαλλική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της ανάληψης συμβουλευτικού ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, εκφράζοντας πάντως την πεποίθηση ότι η συνδρομή του, δεν θα χρειαστεί.

Στην Ισπανία
Η απειλή των κερδοσκόπων ωστόσο πλανάται και πάνω από άλλες οικονομίες τις ευρωζώνης όπως η Ισπανία που ανησυχεί μήπως είναι η επόμενη χώρα που θα μπει στό στόχαστρο χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων. Όπως έγραψε την Κυριακή η El Pais, οι ισπανικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν ξεκινήσει έρευνα για να διαπιστώσουν κατά πόσο έχουν εκδηλωθεί "κερδοσκοπικές επιθέσεις" στην Ισπανία μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα.

Επικαλούμενη ανώνυμες πηγές, η ισπανική εφημερίδα αναφέρει πως η υπηρεσία πληροφοριών CNI (National Intelligence Center) ερευνά κατά πόσο οι επιθέσεις επενδυτών και τα αρνητικά δημοσιεύματα αγλοσαξωνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης πηγάζουν από τις δυνάμεις της αγοράς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ισπανική οικονομία, ή εάν υπάρχει "κάτι παραπάνω" πίσω από την εκστρατεία αυτή. Όπως αναφέρει το Spiegel, εάν επιβεβαιωθείτο δημοσίευμα της El Pais τότε αυτό σημαίνει ότι η ισπανική κυβέερνηση έχει πάρει πολύ σοβαρά το θέμα τυχόν
κερδοσκοπικών κινήσεων που απειλούν τη σταθερότητα της χώρας.
Πηγή τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου