Ο ΚΑΙΡΟΣ

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Το ΔΝΤ προτείνουν στην Ελλάδα οι Ρώσοι

|
Η Μόσχα άνοιξε διάπλατα τις πόρτες του Κρεμλίνου για έναν ακόμη Ελληνα πρωθυπουργό. Ειδικά αυτήν την ώρα που οι ένοικοί του ξέρουν ότι η Ελλάδα «περπατάει» σε τεντωμένο σχοινί, χωρίς να βρίσκει την πρέπουσα κατανόηση στις Βρυξέλλες και στις διεθνείς αγορές.

Οι Βλ. Πούτιν και Ντ. Μεντβέντεφ πρότειναν ευθέως στον Γιώργο Παπανδρέου να μη συνεχίσει να «παρακαλάει» τις Βρυξέλλες, αλλά να απευθυνθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα. Μέσω αυτών των (όχι και τόσο συμπαθητικών) οργανισμών μπορεί να βρεθούν κεφάλαια τα οποία δεν περιμένεις, όπως π.χ. ρωσικά. Ο Βλ. Πούτιν αναφέρθηκε μάλιστα και στην αιτία της κρίσης που πλήττει την παγκόσμια οικονομία, που είναι η πολιτική που ακολούθησαν οι ΗΠΑ τα προηγούμενα χρόνια.
Το μεγάλο ενδιαφέρον της Ρωσίας στην Ελλάδα είναι η ενεργειακή συνεργασία, κάτι που επίσης δεν έκρυψαν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας.
Οι αγωγοί
Οι συζητήσεις του Γ. Παπανδρέου με τους Ρώσους αφορούσαν πρωτίστως:
-Τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν να προχωρήσει το συντομότερο ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, λαμβανομένων υπόψη των περιβαλλοντικών ευαισθησιών και πάντα σε συνεργασία με τη Βουλγαρία.
Η υποψία παρεξήγησης είχε άλλωστε διευθετηθεί με την επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Αθήνα, στις 2 Δεκεμβρίου του 2009, και την υπογραφή ελληνορωσικού Κοινού Σχεδίου Δράσης 2010-2012.
-Την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream». Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να υπογράψουν νομική συμφωνία για την ίδρυση φορέα που θα έχει έδρα στην Αθήνα. Ο κ. Πούτιν επέμεινε ιδιαίτερα στην υλοποίηση του αγωγού «South Stream» και άλλων ανάλογων μεγάλων σχεδίων, τα οποία, όπως είπε, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ειδικότερα για τον «South Stream» ο Ρώσος πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν είναι ένα διμερές ελληνορωσικό σχέδιο, αλλά ένα μεγάλο διεθνές σχέδιο, το οποίο υλοποιείται με βάση τις αρχές της αγοράς και δεν έχει κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης, ενώ έχει εκφραστεί και ενδιαφέρον από δέκα ευρωπαϊκές χώρες να συμμετάσχουν στο έργο.
-Την ανανέωση της συμφωνίας για την προμήθεια της Ελλάδας με ρωσικό φυσικό αέριο, που λήγει το 2016.
Οι εξοπλισμοί
Οι διμερείς συζητήσεις συμπεριέλαβαν και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, καθώς η ρωσική πλευρά πιέζει την Αθήνα για την πώληση πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Μπεριέφ, ενώ ζητά να βρεθεί λύση στην εκκρεμότητα της προμήθειας 450 τεθωρακισμένων. Το Κρεμλίνο θα επισκεφτεί σύντομα και ο υπουργός Αμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Αλλα γεωστρατηγικά ζητήματα που συζητήθηκαν είναι η πρόταση του Μεντβέντεφ για ένα νέο σύμφωνο ευρωπαϊκής ασφάλειας, η αντιπυραυλική ασπίδα αλλά και οι ευρωατλαντικές σχέσεις. Συζητήθηκε και το Κυπριακό, καθώς και το Σκοπιανό. Μάλιστα, η κατοχή θέσης μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καθιστά τη Ρωσία ενδεχόμενο ρυθμιστή των εξελίξεων.
Οι Ρώσοι τουρίστες
Ως αντάλλαγμα για τις ενεργειακές και στρατιωτικές διευκολύνσεις της Ελλάδας, η Μόσχα φέρεται να προωθεί την ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών προς τη ρωσική αγορά, την προσέλκυση περισσότερων Ρώσων τουριστών στη χώρα μας (στο πλαίσιο αυτό μελετάται η κατάργηση της βίζας για τους κατόχους ρωσικών διαβατηρίων), την παροχή ελληνικής τεχνογνωσίας εν όψει των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 στο ρωσικό θέρετρο Σότσι και μια σειρά από ζητήματα με πολιτιστικό και μορφωτικό υπόβαθρο.
Η σημασία που έδωσε η κυβέρνηση στη Μόσχα φάνηκε και από την πολυμελή αντιπροσωπεία. Τον Γ. Παπανδρέου συνόδευαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος αρμόδιος για την ενέργεια Γιάννης Μανιάτης, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου