Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Τι κοινό έχουν το IQ και τα καρδιακά νοσήματα;


Η χαμηλή νοημοσύνη αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακά νοσήματα, σύμφωνα με έρευνα του Βρετανικού Ιατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου (MRC).

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, ο χαμηλός δείκτης νοημοσύνης συνδέεται με καρδιοπάθειες, τη βασική αιτία θανάτου για άνδρες και γυναίκες σε Ευρώπη, ΗΠΑ και πολλά βιομηχανικά κράτη.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες της MRC ανέλυσαν ιατρικά δεδομένα 1.145 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 55 ετών, οι οποίοι παρακολουθούνταν για τουλάχιστον 20 χρόνια.

Παράλληλα κατέταξαν τους παράγοντες που ενοχοποιούνται για καρδιακά νοσήματα, ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας: κάπνισμα, χαμηλό IQ, χαμηλό εισόδημα, υψηλή αρτηριακή πίεση και καθιστική ζωή.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, «υπάρχουν εύλογες απαντήσεις που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους το χαμηλό IQ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακά νοσήματα».

Για παράδειγμα στην έκθεσή τους τονίζουν ότι «όσοι δεν καταλαβαίνουν τις συμβουλές των γιατρών για τους κινδύνους του καπνίσματος και τα οφέλη της υγιεινής διατροφής και της άσκησης, κινδυνεύουν περισσότερο».

«Σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία, υπάρχει η πιθανότητα το IQ να αυξηθεί αρκεί να υλοποιηθούν προγράμματα μάθησης σε μικρή ηλικία αλλά και προγράμματα ετοιμότητας στο πλαίσιο του σχολείου», τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της έρευνας, Ντέηβιντ Μπάτι.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, οι άνθρωποι με χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και χαμηλά εισοδήματα κινδυνεύουν περισσότερο από ορισμένες ασθένειες. Βασική αιτία θεωρείται η περιορισμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη αλλά και οι χειρότερες συνθήκες διαβίωσης και το άγχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου