Ο ΚΑΙΡΟΣ

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

«Φρένο» από την Μέρκελ στην άμεση οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα




Η άμεση οικονομική βοήθεια, αποκλείστηκε προς το παρόν,
Αθήνα


Στη διαφωνία της γερμανικής κυβέρνησης οφείλεται η έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία προκάλεσε νευρικότητα και απογοήτευση στις αγορές.

Σε δημοσίευμα της, την Παρασκευή, η βρετανική εφημερίδα Guardian επικαλείται αξιωματούχους της ΕΕ οι οποίοι φέρεται να δήλωσαν ότι παρά τη δημόσια επίδειξη ενότητας από την Γερμανία και τη Γαλλία και την ανακοίνωση της ΕΕ ότι στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, η Γερμανίδα καγκελάριος αντιτάχθηκε σε συγκεκριμενοποίηση του σχεδίου.
Η Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να είπε ότι η Αθήνα πρέπει να λύσει μόνη της τα προβλήματά της.
«Η Γερμανία πατάει το φρένο στην οικονομική βοήθεια», φέρεται να είπε στην εφημερίδα ο ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ, «λόγω νομικών κωλυμάτων και ως θέμα αρχής».
Ανώτατος διπλωμάτης που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του είπε στην εφημερίδα ότι στη γερμανική κυβέρνηση «δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι» να παρέχουν οικονομική στήριξη.
Επισήμως, η έλλειψη σχεδίου άμεσης οικονομικής ενίσχυσης αποδόθηκε τόσο από τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι όσο και από την κα Μέρκελ στο γεγονός ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από την ΕΕ».΄
Πάντως, σύμφωνα με δημοσιεύμα του γερμανικού Τύπου, στο Βερολίνο υπάρχει σχέδιο για «σωσίβιο» στην Ελλάδα, για το οποίο, όμως, δεν συμφωνούν οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού (Χριστιανοδημοκράτες και Φιλελεύθεροι).
Ενώ στους Χριστιανοδημοκράτες, και ειδικά στον υπουργό Οικονομικών, υπάρχει η διάθεση για βοήθεια προς την Ελλάδα με απώτερο στόχο τη σταθεροποίηση του ευρώ, οι Φιλελεύθεροι την απορρίπτουν κατηγορηματικά.
Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων στο γερμανικό κοινοβούλιο και αρμόδιος επί των οικονομικών, Καρλ Λούντβιγκ Τίλε, μιλώντας στη Deutsche Welle για τις φήμες περί γερμανικής βοήθειας είπε:
«Δεν μπορείς βέβαια να αποκλίσεις καμία υπόθεση. Αλλά η συγκεκριμένη υπόθεση για βοήθεια δεν είναι επίκαιρη. Επίκαιρο αυτή τη στιγμή είναι μια ξεκάθαρη απογραφή, μια ξεκάθαρη εντολή για το τι πρέπει να πράξει η Ελλάδα, και τίποτα άλλο. Θα ήταν λάθος να βοηθήσουμε ένα κράτος με χρήματα του Γερμανού φορολογουμένου δημιουργώντας κατά αυτόν τον τρόπο ένα προηγούμενο και για άλλα κράτη.»
Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Financial Times Deutschland η πληροφορία ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει προετοιμάσει συγκεκριμένα σχέδια οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ούλριχ Βίλχελμ, δεν διέψευσε το γεγονός της βοήθειας, αλλά είπε ότι δεν έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις, σύμφωνα με την DW.
Η όποια απευθείας βοήθεια της Γερμανίας προς την Ελλάδα, (διμερές δάνειο, αγορά ελληνικών ομολόγων από κρατικές τράπεζες κ.ά.) θα πρέπει να συζητηθεί και να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της χώρας και προηγουμένως την επιτροπή οικονομικών. Η επόμενη τακτική συνεδρίαση της επιτροπής είναι στις 24 Φεβρουαρίου.
Περισσότερα για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, θα γίνουν γνωστά από την Δευτέρα στις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) και της ΕΕ (Ecofin, την Τρίτη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου