Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Πολύνεκρος σεισμός 8,8 Ρίχτερ στη Χιλή

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει κηρυχθεί η Χιλή μετά το ισχυρότατο χτύπημα του Εγκέλαδου –μεγέθους 8,8 Ρίχτερ- που έχει προκαλέσει καταστροφές σε μεγάλο μέρος της χώρας. Προειδοποίηση για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι στον Ειρηνικό εξέδωσε το Κέντρο Προειδοποίησης των ΗΠΑ.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέ, δήλωσε ότι μόνον στην περιοχή Μαουλέ της νότιας Χιλής σκοτώθηκαν περισσότεροι από 85 άνθρωποι. Λίγο νωρίτερα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει 78 θανάτους σε ολόκληρη τη χώρα.
Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε μέγεθος 8,8 Ρίχτερ. Είχε επίκεντρο 90 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κονσεψιόν και εστιακό βάθος 35 χιλιόμετρα.
Οι αμερικανικές αρχές και η ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησαν για πιθανή εκδήλωση παλιρροϊκού κύματος στις περιοχές που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Έκκληση στους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους απηύθυνε η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπασελέ«Είμαστε στη διαδικασία συλλογής πληροφοριών ως προς τις συνέπειες του σεισμού στην περιοχή και την κατάσταση του οδικού δικτύου και των νοσοκομείων», δήλωσε η Μπασελέ.
Η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί σε πολλές περιοχές της χιλιανής πρωτεύουσας, Σαντιάγο, 320 χιλιόμετρα βορείως του επίκεντρου της δόνησης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο σεισμός διήρκεσε έως και 30 δευτερόλεπτα.

«Ουδέποτε στη ζωή μου έχω ζήσει κάτι τέτοιο, ήταν σαν να ερχόταν το τέλος του κόσμου», δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης Τεμούκο, σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Τεμούκο έχουν προκλήθεί ζημιές σε κτήρια και εκκενώθηκε το νοσοκομείο.

Μετά τον κύριο σεισμό ακολούθησε μία σειρά μετασεισμών, με τον ισχυρότερο να έχει μέγεθος 6,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Η πόλη Κονσεψιόν, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού έχει πληθυσμό περίπου 670.000 ανθρώπων και είναι μία από τις μεγαλύτερες στη Χιλή. Εξαιτίας του σεισμού έκλεισε το διεθνές αεροδρόμιο στην πρωτεύουσα, Σαντιάγο και ακυρώθηκαν όλες οι πτήσεις μέχρι νεωτέρας.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ On line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου