Ο ΚΑΙΡΟΣ

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Μας λείπουν μόνο 15.000 νοσηλευτές



Nurses
Αντ' αυτού στη χώρα μας ένας νοσηλευτής εξυπηρετεί από 45 μέχρι 50 άτομα! Και πώς να μην κυριαρχεί αυτή η αναλογία όταν -όπως λένε τα στοιχεία των συνδικαλιστών- εδώ και μία πενταετία δεν έχουν περάσει το κατώφλι του ΕΣΥ ούτε 1.000 νοσηλευτές. Αντίθετα κάθε χρόνο 1.500 παίρνουν το... δρόμο για τη σύνταξη.
Το ΕΣΥ κλυδωνίζεται καθημερινά εξαιτίας της έλλειψης αυτής αφού απαιτούνται τουλάχιστον 15.000 νοσηλευτές και άλλοι τόσοι βοηθοί ώστε να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες. Ακόμη και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που μιλά για άμεσες προσλήψεις με την παράκαμψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών του ΑΣΕΠ, πρέπει να γνωρίζει ότι και πάλι απαιτούνται κάποιοι μήνες για να πιάσει ένας νοσηλευτής δουλειά σε νοσοκομείο.
Η Ενωση Νοσηλευτών Ελλάδος μιλάει για τα δεθνή στάνταρ, σύμφωνα με τα οποία πρέπει ένας νοσηλευτής να φροντίζει 7 ασθενείς σε παθολογικό τμήμα, ποσοστό που για να προσεγγίσει η χώρα μας απαιτούνται αρκετές δεκαετίες ακόμη. «Ο μέσος όρος σε κάθε τμήμα είναι 9 αδελφές, οι οποίες μοιράζονται όλες τις βάρδιες, δηλαδή δύο το πρωί, δύο το απόγευμα και μία τη νύχτα μαζί με τα Σαββατοκύριακα», λέει ο Χρ. Κόνιαρης εργαζόμενος στο ΕΣΥ και μέλος του Δ.Σ. της ΑΔΕΔΥ.
Οι συνθήκες μοιάζουν καλύτερες στα επαρχιακά νοσοκομεία, όπου η αναλογία νοσηλευτών-ασθενών είναι καλύτερη -περίπου 1 νοσηλεύτρια για 20 άτομα- αλλά εκεί το πρόβλημα εστιάζεται στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία τα οποία σηκώνουν όλο το φόρτο εργασίας.
Η πρόχειρη και όπως απεδείχθη μονιμότερη λύση δόθηκε μέσω των «αποκλειστικών» νοσοκόμων που κοστίζουν περισσότερο στο σύστημα απ' ό,τι θα κόστιζαν οι πραγματικές προσλήψεις. Η περίπτωση του «Λαϊκού» είναι χαρακτηριστική, καθώς με τα ποσά που καταβάλλονται ετησίως για τις αποκλειστικές θα μπορούσαν να είχαν προσληφθεί μόνιμα 180 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου