Ο ΚΑΙΡΟΣ

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Επείγουσα έρευνα από το Υπουργείο Υγείας για το πλάσμα αίματος

Σκάνδαλο με 40 τόνους ανεκμετάλλευτο πλάσμα, που φυλάσσεται στην Ολλανδία και την Ελλάδα, κατήγγειλε σήμερα η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ειδικότερα η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και η υφυπουργός, Φώφη Γεννήματα, ζήτησαν κατεπείγουσα έρευνα με εντολή να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 3 εβδομάδες για τη διερεύνηση της υπόθεσης.


Σύμφωνα με την υπουργό, οι 25 τόνοι πλάσματος αίματος παραμένουν ανεκμετάλλευτοι σε ολλανδική εταιρεία και οι 15 στη χώρα μας, γιατί δεν έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι για ιούς.

Την ίδια στιγμή δαπανώνται τεράστια ποσά για την αγορά παραγώγων του πλάσματος, καθώς και για τη μεταφορά και την αποθήκευση του αναξιοποίητης ποσότητας πλάσματος αίματος.

Όπως καταγγέλλει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, κατόπιν ελέγχων απεκαλύφθη ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπάρχει μια σκανδαλώδης αδιαφορία στην υπόθεση που άφορα στο πλάσμα αίματος. Γι' αυτό, άλλωστε, η υπουργός έδωσε εντολή να διερευνηθεί άμεσα το θέμα τόσο από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας όσο και από τη νομική υπηρεσία του υπουργείου.

Παράλληλα, συστάθηκε Τριμελής Επιτροπή Ελέγχου, με εντολή εντός τριών εβδομάδων να προσκομίσουν πόρισμα σχετικά με το θέμα αυτό, καθώς και προτάσεις για την άμεση αντιμετώπισή του.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, «πρόκειται για μια υπόθεση όπου οι επιπτώσεις είναι οικονομικές και κοινωνικές, καθώς η χώρα μας αποστέλλει στην Ολλανδία πλάσμα για κλασματοποίηση, χωρίς όμως να παράγει την πολύτιμη λευκωματίνη, την οποία τελικά εισάγει πληρώνοντας ακριβά, ενώ επιπλέον ξοδεύει σημαντικά ποσά για την αποθήκευση του πλάσματος στην ολλανδική εταιρεία. Το πλάσμα, το οποίο προέρχεται από χιλιάδες αιμοδότες, μένει αναξιοποίητο, αναδεικνύοντας επιπροσθέτως ένα μεγάλο ηθικό ζήτημα απέναντί τους.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να ξεκαθαρίσει πλήρως αυτή η υπόθεση, να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον και να διερευνηθούν οι όποιες ευθύνες.

«Το Δεκέμβριο του 2009 πληροφορηθήκαμε από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ότι στις αποθήκες του φορέα CLB-SANGUIN Ολλανδίας, με τον οποίο η χώρα μας έχει από το έτος 2001 συμβόλαιο για την κλασματοποίηση του πλάσματος από το αίμα που συλλέγεται στις αιμοδοσίες και την παραγωγή λευκωματίνης, παραμένουν χωρίς να έχουν επεξεργασθεί πάνω από 25 τόνοι πλάσματος που έχουν αποσταλεί σταδιακά από το 2004 έως το 2008!» αναφέρει η υφυπουργός κυρία Γεννηματά στην ανακοίνωση του υπουργείου και συνεχίζει: «Για το πλάσμα αυτό, που δεν μπορεί να κλασματοποιηθεί σε καμία χώρα της Ευρώπης, γιατί δεν έχει ελεγχθεί για τους ιούς που απαιτούνται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Φαρμακοποιίας (πέντε έναντι τριών που ελέγχονται εδώ), πληρώθηκαν μεταφορικά αλλά και μηνιαία αποζημίωση αποθήκευσης!

Πληροφορηθήκαμε, επίσης, ότι πάνω από 15 τόνοι πλάσματος παραμένουν αποθηκευμένοι στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και σε λίγο δεν θα μπορούμε να παραλαμβάνουμε το πλάσμα που συλλέγεται στις αιμοδοσίες! Ακριβώς λόγω της έλλειψης ελέγχου, ούτε αυτό το πλάσμα μπορεί να αποσταλεί για κλασματοποίηση και παραγωγή λευκωματίνης.

Ταυτόχρονα εισάγουμε μεγάλες ποσότητες λευκωματίνης για την κάλυψη των αναγκών μας».
Μελά Ρίτα
ΠΗΓΗ: Zougla online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου