Ο ΚΑΙΡΟΣ

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Αναγκαία αλλά σκληρά και άδικα

Κοινωνική αναταραχή προβλέπει το 86,9% της κοινής γνώμης - Το 51,9% εμπιστεύεται πολύ ή αρκετά τον κ. Γ. Παπανδρέου - Το 86,7% πιστεύει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας - Μόνο το 45,6% αντιμετωπίζει θετικά τις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ έκρηξη και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προβλέπουν οι πολίτες μετά την ανακοίνωση των νέων οικονομικών μέτρων από την κυβέρνηση, που διχάζουν την ελληνική κοινωνία. Την ίδια στιγμή που η πλειοψηφία των Ελλήνων θεωρεί ότι τα μέτρα ήταν αναγκαία για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τον κατευνασμό των αγορών, τα χαρακτηρίζει ταυτόχρονα άδικα και σκληρά που πλήττουν κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παρ΄ ότι η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε απεργίες τις οποίες οργανώνουν τα συνδικάτα, τέσσερις στους πέντε Ελληνες προβλέπουν κοινωνική αναταραχή και απαιτούν να αρθούν οι φορολογικές ρυθμίσεις μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομία. Η κοινή γνώμη υποδέχθηκε με έντονη καχυποψία τις κυβερνητικές εξαγγελίες, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά τη δημοσιοποίησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει πως η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ, παρ΄ ότι δηλώνει πως εμπιστεύεται τους χειρισμούς του Πρωθυπουργού και του οικονομικού του επιτελείου. Παράλληλα οι πολίτες δηλώνουν βέβαιοι ότι στα επόμενα χρόνια οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι και ότι η Ευρώπη λειτουργεί με αλληλεγγύη μόνο για τις ισχυρότερες χώρες, αδιαφορώντας για τις ασθενέστερες που συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ. Εντυπωσιακό επίσης είναι ότι οι πολίτες αποδοκιμάζουν τα κόμματα που αντιδρούν στα νέα μέτρα και επικροτούν τη στάση όσων προσφέρουν συναίνεση στην κυβέρνηση, με πρώτο τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη.
Το 69,1% όσων συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της Κάπα Research υποστηρίζει ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι προσωρινά, σε αντίθεση με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών που τα χαρακτήρισε μόνιμα. Το 11,3% πιστεύει ότι τα μέτρα θα αποδώσουν ως το τέλος του χρόνου, ενώ το 26,3% πιστεύει ότι θα αποδώσουν σε 1-2 χρόνια και το 20% σε 3-5 χρόνια. Η πλειοψηφία όμως (26,8%) εκφράζει την πεποίθηση ότι δεν θα αποδώσουν ποτέ!

Την ίδια στιγμή, το 51,9% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται πολύ ή αρκετά την προσπάθεια που καταβάλλει ο Πρωθυπουργός για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, αλλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία (95,1%) τονίζουν ότι τα νέα μέτρα δεν θα πετύχουν αν δεν συνδυαστούν με αναπτυξιακή πολιτική. Με εντυπωσιακό επίσης ποσοστό (86,5%) τονίζουν ότι τα μέτρα δεν πρέπει να γίνουν αυστηρότερα με περαιτέρω επιβολή φόρων, ούτε να επεκταθούν στον ιδιωτικό τομέα (75,9%).

Οι έλληνες πολίτες τονίζουν επίσης σε ποσοστό 50,3% ότι η μείωση του εισοδήματός τους δημιουργεί νέες ταξικές διαφορές και προκαλεί ρήγματα στον κοινωνικό ιστό της χώρας. Τέσσερις στους πέντε εξάλλου (86,9%) θεωρούν αρκετά ή πολύ πιθανόν να υπάρξουν φαινόμενα κοινωνικής εξέγερσης, παρ΄ ότι μόνο το 45,6% αντιμετωπίζει θετικά τις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Στις κινητοποιήσεις αυτές δηλώνει ότι θα συμμετάσχει σίγουρα το 17,6%, ενώ το 54,8% δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει.

Ποιους εμπιστεύονται
Στη δημοσκόπηση του «Βήματος» απεικονίζεται επίσης ανάγλυφα η απογοήτευση των πολιτών για την κατάσταση της οικονομίας και για τις προοπτικές βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου τους. Το 85,2% εκφράζει τη βεβαιότητα ότι στα επόμενα χρόνια οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Απαντώντας εξάλλου στο ερώτημα ποιον εμπιστεύονται και σε ποιον ελπίζουν για την προάσπιση των συμφερόντων τους, το 57,3% δηλώνει ότι βασίζεται μόνο στον εαυτό του, ενώ το 39,4% ότι δεν εμπιστεύεται κανέναν! Σχολιάζοντας τη συμπεριφορά ελλήνων και ξένων πολιτικών, οι συμμετέχοντες στη δημο σκόπηση δίνουν τις περισσότερες θετικές ψήφους στον κ. Γ. Καρατζαφέρη, λόγω της επιλογής του να στηρίξει τα νέα μέτρα, και στον ΣΥΡΙΖΑ τις περισσότερες αρνητικές, προφανώς λόγω των ακραίων κινητοποιήσεων που επιλέγει. Συντριπτικά υπέρ του Πρωθυπουργού είναι η σύγκρισή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα θέματα της οικονομίας. Τον κ. Παπανδρέου δηλώνουν ότι εμπιστεύονται πολύ ή αρκετά το 47,6% των ερωτηθέντων, ενώ τον κ. Σαμαρά το 23,5%. Σε ό,τι αφορά εξάλλου τη δημοτικότητα των ξένων ηγετών στην Ελλάδα, όπως είναι φυσικό πρώτος είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί με 58,9% θετικές ψήφους και ακολουθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπαράκ Ομπάμα με 42,1%. Πρωταθλήτρια στις αρνητικές ψήφους αναδεικνύεται η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Ανγκελα Μέρκελ (85,1%) και ακολουθεί ο κοινοτικός επίτροπος κ. Ολι Ρεν (70,6%).

Οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση θεωρούν εξάλλου χλιαρές τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης στις επιθέσεις που δέχθηκε από το εξωτερικό, ενώ επιχειρώντας μια εκτίμηση για το μέλλον η συντριπτική πλειοψηφία (86,7%) πιστεύει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Την ευθύνη για την κακή κατάσταση της οικονομίας, οι πολίτες την αποδίδουν κυρίως στην κυβέρνηση Καραμανλή, καταλογίζοντας όμως ευθύνες και στις κυβερνήσεις Κ. Σημίτη και Α. Παπανδρέου. Η πλειοψηφία τους θεωρεί ότι δεν είναι ικανοποιητική η στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα, ενώ ένα ποσοστό 52,2% πιστεύει πως η χώρα μας βρίσκεται πλέον υπό την κηδεμονία της Ευρώπης.

ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου