Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Υπέρ του αποκλεισμού μιας χώρας από την Ευρωζώνη η Μέρκελ



Του Πάνου ΜαραγκούΗ Γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε, σήμερα, ότι στο μέλλον απαιτείται μια προσθήκη στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη, η οποία, όπως είπε, θα καθιστά δυνατό ως έσχατη λύση τον αποκλεισμό μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ, εάν δεν ανταποκρίνεται επανειλημμένως στις υποχρεώσεις της. «Μια εσπευσμένη εκδήλωση αλληλεγγύης στην Ελλάδα δεν θα αποτελούσε μια καλή απάντηση στο πρόβλημα» τόνισε η κυρία Μέρκελ.



Η Γερμανίδα Καγκελάριος, μιλώντας στη γερμανική Βουλή,τόνισε ότι το πρόβλημα πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του και σημείωσε ότι η Αθήνα πρέπει να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της μόνη της. "Δεν πρέπει να λάβει μια πρόωρη βοήθεια, αλλά να τακτοποιήσει αυτά τα πράγματα, γιατί διαφορετικά η κατάληξη θα αποβεί μοιραία" υπογράμμισε.
Παράλληλα, επέρριψε την ευθύνη των ελληνικών προβλημάτων στην ίδια την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι δεν είναι η κερδοσκοπία των οικονομικών αγορών που έφερε την Αθήνα σε δεινή θέση, αλλά "η παραβίαση επί σειρά ετών του Συμφώνου Σταθερότητας", και ότι οι κερδοσκοπικές κινήσεις απλά "επέτειναν" το φαινόμενο αυτό.
Επίσης, είπε μεταξύ άλλων ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα που να πηγαίνει ενάντια στην εθνική νομοθεσία της Ελλάδας, σημειώνοντας παράλληλα ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της στην ευρωζώνη.
"Οι μηχανισμοί του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας, που προβλέπουν την επιβολή οικονομικών κυρώσεων και προστίμων στις χώρες που παρεκκλίνουν από τους δημοσιονομικούς κανονισμούς, δεν μπορούν να εφαρμοστούν", δήλωσε, επίσης, η κα Μέρκελ, "στο βαθμό που μία χώρα δεν μπορεί να καταβάλει τα χρήματα, γιατί δεν έχει χρήματα".
Αναφερόμενη στο ζήτημα της Ελλάδας η Γερμανίδα Καγκελάριος σημείωσε πως δεν πρέπει να υπάρξει βιαστική απόφαση προσθέτοντας πως την ελληνική κρίση, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρωζώνη, δεν προκάλεσε η κερδοσκοπία. 
Στη συνέχεια η κυρία Μέρκελ απηύθυνε έκκληση για δράση κατά των υπερβολών στις χρηματαγορές συμπεριλαμβανομένης και της απαγόρευσης των credit default swaps ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό της Βρετανία Gordon Brown να στηρίξει τη ρύθμιση των hedge fund στην οποία η κυβέρνηση έχει εκφράσει την αντίθεσή του.
v4.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου