Ο ΚΑΙΡΟΣ

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Παίζει στο Βερολίνο το χαρτί του ΔΝΤ

Ο Γ. Παπανδρέου στις επαφές με Μέρκελ και Γιούνκερ θα επισημάνει: «Αν δεν υπάρξει στήριξη, δεν υπάρχει άλλη λύση»

Κλιμακώνει τη στρατηγική της σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο η κυβέρνηση εν όψει του σημερινού ταξιδιού-αστραπής στο Βερολίνο και της συνάντησης με την καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ. Καθ΄ οδόν προς το Βερολίνο ο Πρωθυπουργός θα κάνει μια στάση στο Λουξεμβούργο για συνάντηση με τον επικεφαλής του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Με αυτές τις ευρωπαϊκές επαφές, που θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με τη συνάντηση Παπανδρέου- Σαρκοζί στο Παρίσι, ο Πρωθυπουργός απευθύνεται στις κυβερνήσεις Γαλλίας- Γερμανίας και στην ηγεσία της ΟΝΕ και τους παρουσιάζει την κεντρική του θέση: «Αν δεν υπάρξει στήριξη, μόνη λύση μου είναι το ΔΝΤ».


Προς ενίσχυση της επιχειρηματολογίας αυτής αποφασίστηκε και η χθεσινή πρωτοβουλία για ομολογιακό δανεισμό, μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση των σκληρών μέτρων λιτότητας. Η κίνηση περιγράφεται από το οικονομικό επιτελείο ως επιβεβλημένη, δεδομένης της πιεστικής ανάγκης για ρευστότητα. Παράλληλα όμως από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιβεβαιώνεται ότι ήταν και μια κίνηση με πολιτική σκοπιμότητα, με την οποία αποδείχθηκε, αφενός, ότι έστω και με υψηλό τίμημα (επιτόκιο περίπου 6,4%) η ελληνική οικονομία μπορεί να εξασφαλίσει πιστώσεις· αφετέρου, η κυβέρνηση της Αθήνας επιχειρηματολογεί έναντι των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, και κυρίως της γερμανικής, ότι δεν μπορεί να εξακολουθήσει να είναι έρμαιο των αγορών, ακόμη και μετά τη λήψη μέτρων, καθώς το στοίχημα στο οποίο έχουν ποντάρει τα κερδοσκοπικά κεφάλαια είναι η πτώχευση της Ελλάδας. Από την Αθήνα επιχειρείται να διαμηνυθεί σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στο Βερολίνο ότι οι διαθέσεις αυτών των κερδοσκοπικών κεφαλαίων δεν πρόκειται να αλλάξουν ως διά μαγείας, χωρίς μια ισχυρή ευρωπαϊκή παρέμβαση, όχι τόσο οικονομικού χαρακτήρα- δηλαδή με την εκταμίευση χρημάτων- όσο με ενδείξεις πολιτικής αποφασιστικότητας για τη στήριξη όλου του εγχειρήματος της ΟΝΕ.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρωθυπουργός τόνισε χθες κατά την έναρξη του Υπουργικού Συμβουλίου: «Οι αποφάσεις που πήραμε μπορεί να είναι δύσκολες,αλλά είναι και απόλυτα αναγκαίες,για να σταθούμε πρώτα απ΄ όλα στα πόδια μας,να έχουμε το δικαίωμα να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και για όλους τους πολίτες».

Η σημερινή συνάντηση θεωρείται και είναι κρίσιμη- πιθανώς στο Βερολίνο θα βρεθεί και ο κ. Παπακωνσταντίνου, και στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν πως, παρ΄ ότι δεν υπάρχει κανενός είδους συμφωνία αυτή τη στιγμή, δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας θετικής πολιτικής εξέλιξης, η οποία θα δρομολογήσει τη διαδικασία διεξόδου.
Το ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου