Ο ΚΑΙΡΟΣ

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Tρία μηνιάτικα ο λογαριασμός H μέση μείωση στους μισθούς των δημο­σίων υπαλλήλων θα είναι της τάξης 7% με 8%


Του ΤολιάδηΤαυτόχρονα, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, θα προκαλέσουν καθίζηση της κατανάλωσης, που θα επιτείνει την οικονομική ασφυξία στο εμπόριο και τη βιομηχανία και θα προκαλέσει βροχή από λουκέτα και έκρηξη της ανεργίας.


Επιπρόσθετα η αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα θα επιφέρει ντόμινο ανατιμήσεων σε σχεδόν όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες (τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς κ.ά.) αναζωπυρώνοντας τη πληθωριστική φωτιά.
Με τα δύο κύματα των πρόσθετων μέτρων, το ένα τον Φεβρουάριο και το άλλο τη περασμένη Τετάρτη, το Δημόσιο αφαιρεί από τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους εισοδήματα ύψους 10,835 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι κατά μέσο όρο το κάθε ένα από τα 3.600.000 νοικοκυριά θα χάσει εντός του τρέχοντος έτους 3.009 ευρώ, δηλαδή περίπου τρεις μισθούς.
Ο τσουχτερός λογαριασμός με τις πρωτοφανείς εισοδηματικές απώλειες προκύπτει και από τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τις οποίες εξαιτίας της περικοπής επιδομάτων και δώρων, η μέση μείωση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα είναι της τάξεως του 7-8%. Αν στο ποσοστό αυτό προστεθούν και οι απώλειες λόγω πληθωρισμού που μετά τα μέτρα αναμένεται να εκτιναχθεί πάνω από το 4%, τότε η πραγματική μείωση ανέρχεται σε 12% δηλαδή ένας εργαζόμενος με αποδοχές 1.500 ευρώ τον μήνα χάνει 160 ευρώ (1.500Χ12%) τον μήνα ή 2.160 τον χρόνο.
Νεοδιοριζόμενοι Είναι χαρακτηριστικό ότι ο νεοδιοριζόμενος στο Δημόσιο με βασικό μισθό 800 ευρώ θα χάσει 850 ευρώ μέσα στο 2010, ενώ υπάλληλος με αποδοχές 1.500 ευρώ θα χάσει 1.600 από τις περικοπές στα επιδόματα και τις μηδενικές αυξήσεις. Οσο χαμηλότερα είναι τα εισοδήματα τόσο οι απώλειες καθίστανται περισσότερο επώδυνες, αφού είναι διαφορετικό πράγμα ένας εργαζόμενος των 1.000 ευρώ να έχει μείωση 500 ευρώ και άλλο ένας με αποδοχές 3.500 να χάσει 1.000 ευρώ.
Μεγάλη μείωση αποδοχών θα έχουν και οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, φορείς και οργανισμούς που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, τοπική αυτοδιοίκηση κ.ά.) για τους οποίους προβλέπεται οριζόντια μείωση των συνολικών μεικτών αποδοχών τους κατά 7% και επιπρόσθετα περικοπή κατά 30% του δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας. Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο οι ονομαστικές απώλειες κυμαίνονται στα 2.000 ευρώ τον χρόνο.
Πέραν των παραπάνω, όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά θα πληγούν από τις αυξήσεις στον ΦΠΑ και τους φόρους κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα, ποτά και τσιγάρα και θα χάσουν πάνω από 1.000 ευρώ. Ειδικότερα, από τις αυξήσεις στις λιανικές τιμές της βενζίνης, που μετά τη δεύτερη αναπροσαρμογή της φορολογίας φθάνουν τα 20 λεπτά το λίτρο, ένα μέσο νοικοκυριό να επιβαρυνθεί κατά 400 ευρώ τον χρόνο για το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του, ενώ άλλα 600 ευρώ τουλάχιστον θα είναι το χαράτσι από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ και άλλα 50 ευρώ από την αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ λόγω αύξησης της φορολογίας στο πετρέλαιο.
Αν σε αυτά προστεθούν και οι απώλειες από τις αυξήσεις τιμών στα τσιγάρα και τα ποτά, που είναι 400 ευρώ ετησίως, τότε η συνολική εισοδηματική αιμορραγία ανεβαίνει στα 1.450 ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε νοικοκυριό.
800.000 εργαζόμενοι
2.656 ευρώ κατά μέσο όρο οι απώλειες στα εισοδήματα
Με βάση τα μέτρα της κυβέρνησης για επιπλέον έσοδα 10,835 δισ. ευρώ από περικοπές στα εισοδήματα και αυξήσεις στη φορολογία, 800.000 εργαζόμενοι στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα μόνο από το πάγωμα και τις περικοπές στις αποδοχές και τις έκτακτες αποζημιώσεις για υπερωριακή εργασία και έξοδα κίνησης θα υποστούν ο καθένας μείωση εισοδήματος κατά μέσον όρο 2.656 ευρώ μέσα στο 2010.
Αναλυτικότερα μόνο από τις περικοπές στα επιδόματα και τα δώρα οι απώλειες για τους χαμηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους κυμαίνονται από 5% μέχρι 6,5% και σε ποσά από 700 μέχρι και 1.800 ευρώ τον χρόνο.
Για τους υπαλλήλους με αποδοχές πάνω από 2.500 ευρώ οι απώλειες κυμαίνονται στο 12% και σε ποσά από 2.500 μέχρι 6.000 ευρώ.
Οι γιατροί του ΕΣΥ θα έχουν απώλειες 1.700 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ οι δικαστικοί θα χάσουν τουλάχιστον 3.000 ευρώ.
Κ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
antonakos@pegasus.gr

75.000 ασφαλισμένοι σε ΔΕΗ - ΟΤΕ
Ψαλίδι και στις συντάξεις
Μείωση των παροχών -ακόμα και των συντάξεων για 75.000 ασφαλισμένους- στα ταμεία της ΔΕΗ και του ΟΤΕ θα φέρει η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περιορισμό κατά 10% του κονδυλίου, που κατευθύνεται στα δύο ταμεία (που ενσω­μα­τώ­θηκαν στο ΙΚΑ). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κόβονται 150 εκατ. ευρώ και οι συγκεκριμένοι φορείς θα πρέπει να βρουν τρόπο να καλύψουν αυτό το κενό.
Η αρχή θα γίνει από τον περιορισμό των δαπανών (π.χ. στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), αλλά αν δεν βρεθεί λύση, θα οδηγηθούμε σε μείωση των συντάξεων 7% κατά μέσο όρο Δεν θα επηρεαστούν όσοι παίρνουν την κατώτερη σύνταξη των 486 ευρώ, ωστόσο η περικοπή θα φτάσει το 10% για όσους παίρνουν υψηλές συντάξεις.
v4.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου