Ο ΚΑΙΡΟΣ

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Ελληνο-γερμανικό μέτωπο

Ελληνο-γερμανικό μέτωπο

Κοινό μέτωπο κατά της κερδοσκοπίας και στενότερη συνεργασία σε μια σειρά κρίσιμους τομείς για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, συμφώνησαν Παπανδρέου και Μέρκελ, στη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Στη κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά τη συνάντηση που κράτησε πάνω από μία ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και των αποφάσεων της ΕΕ, βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και ότι πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή.

Σε σχετική ερώτηση, η Αγγέλα Μέρκελ τόνισε ότι  δεν τίθεται θέμα να μην είναι η Ελλάδα στην ΕΕ, ωστόσο παρακάλεσε τους Ελληνες να καταλάβουν ότι το ευρώ είναι πολύ σημαντικό.
Μια απτή απόδειξη της εμπιστοσύνης των αγορών στα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, είπε η κ.Μέρκελ, ήταν η ανταπόκρισή τους στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου.
Η Ελλάδα δεν ζήτησε βοήθεια, τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος για να προσθέσει αμέσως μετά ότι "σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν οι κερδοσκόποι να αφήνονται ελεύθεροι. Θα ζητήσουμε από την Κομισιόν να τους ελέγξει, δεν είναι εύκολο, αλλα η πολιτική πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο".
Οπως είπε η κ.Μέρκελ σε συνεργασία και με την ελληνική κυβέρνηση και με τα άλλα κράτη-μέλη, θα υποβληθεί σχετικό αίτημα και θα υπάρξει διαβούλευση με την Κομισιόν ως προς τους τρόπους αντιμετώπισης της κερδοσκοπίας.
"Ελλάδα και Γερμανία θα συνεργαστούν στενά για υπάρξει ουσιαστικός εκσυγχρονισμός στην Ελλάδα" είπε η κ.Μέρκελ, αναφερόμενη σε μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει η χώρα μας στους τομείς των σχέσεων κράτους-πολίτη, ενέργειας, ερευνας, πολιτικής προστασίας, περιβάλλοντος και μεταναστευτικού προβλήματος.
Διευκρίνησε ότι η Γερμανία θα προσφέρει τεχνογνωσία στη χώρα μας για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.
Τέλος επανέλαβε τους στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, αφού τόνισε ότι Ελλάδα και Γερμανία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις από την οικονομική κρίση μέχρι την κλιματική αλλαγή, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας στους εξής τομείς:
Περιβαλλοντική πολιτική, ενέργεια και κλιματική πολιτική, πολιτική προστασία, ερευνα και νέες τεχνολογίες, μετανάστευση και ασυλο και ανάπτυξη πολιτιστικών εκπαιδευτικών σχέσεων.
"Θέλω επίσης να ευχαριστήσω για τα λόγια υποστήριξης για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και, όπως εμείς λέμε, ανασυγκρότησης της χώρας", πρόσθεσε η Μέρκελ.
Αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα ο κ.Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση έλαβε "δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση".
"Ο λαός μας θέλει πραγματικές αλλαγές και τομές ώστε η Ελλαδα να παραμείνει σε μια πορεία βιώσιμης και ανταγωνιστικής ανάπτυξης, δημιουργώντας μια κοινωνία κοινωνικής δικαιοσύνης", είπε.
Πρόσθεσε ακόμη ότι "θα διασφαλίσουμε ότι οι θυσίες θα επιμεριστούν δίκαια και ότι τα μέτρα θα πιάσουν τόπο και θα έχουν αποτέλεσμα" και επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη.
Τέλος, ευχαρίστησε την Αγγέλα Μέρκελ για την απόφασή της να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου "να καταπολεμήσουμε από κοινού το πρόβλημα της κερδοσκοπίας, να συνεργαστούμε στο πλαίσιο της ΕΕ ενώ η Γερμανία θα πάρει πρωτοβουλίες και σε άλλα όργανα".
ΕΘΝΟΣ ONLINE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου