Ο ΚΑΙΡΟΣ

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Παπανδρέου: «Η Ελλάδα του ευρώ είναι ασφαλής»




Ικανοποίηση για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης που συμφωνήθηκε στο Eurogroup

Η γαλλογερμανική συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης, με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ, επικυρώθηκε από την έκτακτη σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο πρωθυπουργός που επεσήμανε ότι τώρα ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. «Οι θυσίες πιάνουν τόπο», είπε ο Γ. Παπανδρέου που επαίνεσε τη στάση των εταίρων, λέγοντας ότι η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

«Η Ελλάδα βγαίνει πιο ισχυρή. Κινηθήκαμε με σύνεση και αποφασιστικότητα. Κάναμε και κάνουμε αγώνα δρόμου, πείσαμε διεθνείς αγορές και Ευρωπαίους εταίρους ότι έχουν να κάνουν με μία αξιόπιστη Ελλάδα, που έχει σχέδιο, υπογράμμισε. Είναι μία ευρωπαϊκή απόφαση, ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός με μειοψηφική συμμετοχή του ΔΝΤ, που εγγυάται τη σταθερότητα της ευρωζώνης και του ευρώ», είπε ο κ. Παπανδρέου.

«Δώσαμε το μήνυμα που έπρεπε. Δώσαμε ένα δείγμα αλληλεγγύης», σχόλιασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, το κείμενο στο οποίο είχαν συναινέσει Μέρκελ και Σαρκοζί, έγινε δεκτό από τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης χωρίς τροποποιήσεις. Οι βασικές του ρυθμίσεις -που εκτός της Ελλάδας, αφορούν και τους άλλους αδύναμους κρίκους του ευρώ, όπως την Πορτογαλία- προβλέπουν την παροχή διμερών δανείων από χώρες της Ε.Ε. με τη συνδρομή και του ΔΝΤ, και μόνο στην περίπτωση αδυναμίας δανεισμού ενός κράτους μέλους.

Ο Γάλλος προεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατέληξαν στις Βρυξέλλες σε συμφωνία για την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η συμφωνία εμπλέκει τις χώρες μέλη της ευρωζώνης αλλά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και φτάνει τα 22 δισ. ευρώ.

Με βάση το προσχέδιο της γαλλο-γερμανικής πρότασης, το οποίο επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η βοήθεια στην Ελλάδα θα περιλαμβάνει «ουσιαστική χρηματοδότηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μία πλειοψηφία ευρωπαϊκής χρηματοδότησης».

Αλλά η Ελλάδα θα μπορεί να πάρει τη βοήθεια μόνο ως «ultima ratio (τελευταία καταφυγή), που σημαίνει ιδιαίτερα ότι η χρηματοδότηση της αγοράς είναι ανεπαρκής».

Η Αθήνα θα πρέπει να δανειστεί 20 δισεκατομμύρια ευρώ τους επόμενους δύο μήνες προκειμένου να χρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος της. Ωστόσο το κείμενο Μέρκελ-Σαρκοζί δεν αναφέρει τα ποσά που θα είναι διαθέσιμα από το συνδυαστικό μηχανισμό της ευρωζώνης και του ΔΝΤ.

Αναφέρει μόνο πως οι χώρες της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν «συντονισμένα διμερή δάνεια» που θα υπολογίζονται με βάση το μερίδιό τους στο κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Δάνεια σε τιμές αγοράς 
Τα δάνεια θα προσφερθούν σε τιμές αγοράς και όχι με επιδοτούμενο επιτόκιο, είπαν διπλωμάτες. Και σε μία προφανή παραχώρηση προς τις γερμανικές απαιτήσεις για αυξημένη επιτήρηση των κρατών του ευρώ, η γαλλο-γερμανική συμφωνία καλεί για μία έκθεση στο τέλος του χρόνου η οποία θα διερευνά «όλες τις επιλογές» που είναι διαθέσιμες προκειμένου να αυξηθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των ηγετών της ΕΕ «στην οικονομική επιτήρηση στον καθορισμό της στρατηγικής μεγέθυνσης της ΕΕ».

Διπλωμάτες δήλωσαν πως αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μηχανισμούς τιμωρίας για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανόνες της ευρωζώνης, επιβάλλοντας κυρώσεις στο είδος της συμπεριφοράς που οδήγησε στα προβλήματα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το κείμενο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «θα πρέπει να γίνει η οικονομική κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Γαλλία-Γερμανία
Εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου είπε ότι το κείμενο της συμφωνίας Μέρκελ-Σαρκοζί, έκτασης μιάμισι σελίδας, θα τεθεί σε λίγη ώρα υπόψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όλοι συμφωνούν με αυτό.

Για «συναινετική λύση» όσον αφορά την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, έκανε λόγο γερμανική κυβερνητική πηγή.

«Το σχέδιο αυτό ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις μας....συμφωνούμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. «Ύπάρχει ένα πολύ καλό σχέδιο το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα. Το χαρακτηρίζουμε μήνυμα σταθερότητας και θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου