Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με
το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από την οικονομική κρίση που αγγίζει
το σκληρό πυρήνα του ευρώ αλλά και τις προσπάθειες να σταματήσουν
φαινόμενα κερδοσκοπίας σε βάρος της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, μετά το πέρας των
συνομιλιών ο Γάλλος πρωθυπουργός με τον Γιώργο Παπανδρέου έδωσε σαφή
πολιτική στήριξη στην Ελλάδα τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε
τα μέτρα της και τα κράτη της ευρωζώνης οφείλουν από την πλευρά τους να
λάβουν τα δικά τους. «Στην παρούσα φάση δεν διακυβεύεται μόνο το μέλλον της Ελλάδας αλλά και το μέλλον της Ευρώπης» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Οι κύριοι παράγοντες στην ευρωπαϊκή σκηνή είναι αποφασισμένοι να κάνουν ο,τιδήποτε χρειάζεται για να εξασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα απομονωθεί».

"Ειναι πολύ θετικό που εσείς και η Γαλλία αναγνωρίζει και στηρίζει αυτήν την προσπάθεια του ελληνικού λαού" σημείωσε χαρακτηριστικά.
Είπε επίσης ότι δεν είναι επιλογή της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πως η Ελλάδα επιθυμεί ευρωπαϊκή λύση. Επεσήμανε όμως, ότι το ΔΝΤ έχει την δυνατότητα να επιβάλλεται στις αγορές και «να βάζει το πιστόλι στο τραπέζι».
Ο Γ.Παπανδρέου τόνισε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα δεν ζητεί οικονομική βοήθεια και ότι αυτό που επιζητεί είναι να μπορεί να δανείζεται με επιτόκιο παρόμοιο με αυτό που δανείζονται οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
«Η Ελλάδα δε ζητάει χρήματα. Ζητάει να μπορούμε να δανειζόμαστε με ανάλογους όρους όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης» σημείωσε ο πρωθυπουργός παραθέτοντας το παράδειγμα διαφορετικής μεταχείρισης από τις αγορές της Ελλάδας και της Γερμανίας. Για δάνειο πέντε δισ. ευρώ η χώρα μας πληρώνει 750.000 ευρώ περισσότερα απ΄ότι η Γερμανία είπε και σημείωσε ότι αυτό αφενός δεν νοείται σε μια ένωση και αφετέρου δεν είναι βιώσιμο για τη χώρα μας και μειώνει την ανταγωνιστικότητα της.
Τέλος, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον μέτρων ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η δέσμη μέτρων που ελήφθησαν ήταν δυσάρεστα και έκτακτα, σε μια δύσκολη κατάσταση και σειρά θα έχουν μέτρα για την ανάπτυξη, αλλαγές στη διοίκηση, το φορολογικό σύστημα, το σύστημα υγείας και την εκπαίδευση.

|
||||
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου