Ο ΚΑΙΡΟΣ

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης

Ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης

Τριμερή πρωτοβουλία Γαλλίας, Γερμανίας και Ελλάδας κατά των κερδοσκόπων προεξήγγειλε ο Ν.Σαρκοζί. Στήριξε με θέρμη τις ελληνικές προσπάθειες και υπενθύμισε στη Μέρκελ την κοινοτική υποχρέωση για αλληλεγγύη. Ανοιχτό το θέμα του ΔΝΤ άφησε ο Γ.Παπανδρέου

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Οι συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από την οικονομική κρίση που αγγίζει το σκληρό πυρήνα του ευρώ αλλά και τις προσπάθειες να σταματήσουν φαινόμενα κερδοσκοπίας σε βάρος της Ελλάδας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, μετά το πέρας των συνομιλιών ο Γάλλος πρωθυπουργός με τον Γιώργο Παπανδρέου έδωσε σαφή πολιτική στήριξη στην Ελλάδα τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τα μέτρα της και τα κράτη της ευρωζώνης οφείλουν από την πλευρά τους να λάβουν τα δικά τους.
Η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίζει στην πλήρη στήριξη της Γαλλίας τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί, ωστόσο, υπογράμμισε ότι η χώρα δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη χρηματοδότησης. Αν όμως αυτό ήταν απαραίτητο τα κράτη της ευρωζώνης θα κάλυπταν τις υποσχέσεις τους, κατέστησε σαφές ο Γάλλος πρωθυπουργός και κατ΄επανάληψη ζήτησε από τα λοιπά κράτη της ευρωζώνης να σεβαστούν τις δεσμέυσεις τους στο όνομα της αλληλεγγύης.
«Στην παρούσα φάση δεν διακυβεύεται μόνο το μέλλον της Ελλάδας αλλά και το μέλλον της Ευρώπης» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
«Οι κύριοι παράγοντες στην ευρωπαϊκή σκηνή είναι αποφασισμένοι να κάνουν ο,τιδήποτε χρειάζεται για να εξασφαλίσουν ότι η Ελλάδα δεν θα απομονωθεί».
Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι μίλησε με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και υπογράμμισε ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελλάδα είναι έτοιμες να αναλάβουν συντονισμένη δράση κατά της κερδοσκοπίας των αγορών που έχει βάλει στο στόχαστρο τους ελληνικούς δημοσιονομικούς θεσμούς.
Ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύηςΑπό την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου, ευχαρίστησε εγκάρδια για την προσωπική στήριξή του προς τη χώρα μας τον Νικολά Σαρκοζί, τον οποίο αποκάλεσε φίλο και αναγνώρισε την υποστήριξη του συνόλου του γαλλικού λαού.
"Ειναι πολύ θετικό που εσείς και η Γαλλία αναγνωρίζει και στηρίζει αυτήν την προσπάθεια του ελληνικού λαού" σημείωσε χαρακτηριστικά.
Είπε επίσης ότι δεν είναι επιλογή της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πως η Ελλάδα επιθυμεί ευρωπαϊκή λύση. Επεσήμανε όμως, ότι το ΔΝΤ έχει την δυνατότητα να επιβάλλεται στις αγορές και «να βάζει το πιστόλι στο τραπέζι».
Ο Γ.Παπανδρέου τόνισε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα δεν ζητεί οικονομική βοήθεια και ότι αυτό που επιζητεί είναι να μπορεί να δανείζεται με επιτόκιο παρόμοιο με αυτό που δανείζονται οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
«Η Ελλάδα δε ζητάει χρήματα. Ζητάει να μπορούμε να δανειζόμαστε με ανάλογους όρους όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης» σημείωσε ο πρωθυπουργός παραθέτοντας το παράδειγμα διαφορετικής μεταχείρισης από τις αγορές της Ελλάδας και της Γερμανίας. Για δάνειο πέντε δισ. ευρώ η χώρα μας πληρώνει 750.000 ευρώ περισσότερα απ΄ότι η Γερμανία είπε και σημείωσε ότι αυτό αφενός δεν νοείται σε μια ένωση και αφετέρου δεν είναι βιώσιμο για τη χώρα μας και μειώνει την ανταγωνιστικότητα της.
Τέλος, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον μέτρων ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι η δέσμη μέτρων που ελήφθησαν ήταν δυσάρεστα και έκτακτα, σε μια δύσκολη κατάσταση και σειρά θα έχουν μέτρα για την ανάπτυξη, αλλαγές στη διοίκηση, το φορολογικό σύστημα, το σύστημα υγείας και την εκπαίδευση.
v4.ethnos.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου