Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

H απόφαση για τις περικοπές επιδομάτων στο δημόσιο

Σύμφωνα με απόφαση που έλαβε σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο:

- Τα επιδόματα Χριστουγέννων Πάσχα και αδείας, περικόπτονται κατά 30%.
- Περικοπή κατά συνολικά 12% -δηλαδή 2% επιπλέον του 10% το οποίο είχε ήδη ανακοινωθεί στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής- των πάσης φύσεως επιδομάτων και αποζημιώσεων των λειτουργών, υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, του δημοσίου, των ΟΤΑ και των υπόλοιπων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, συμπεριλαμβανομένων της Βουλής, ενώ το επίδομα για ταχεία διεκπεραίωση υποθέσεων των δικαστικών λειτουργών περικόπτεται κατά 20%.

Εξαιρούνται τα οικογενειακά επιδόματα, το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών κι εκείνα τα επιδόματα που σχετίζονται με ειδικές συνθήκες εργασίας.

- Μειώνονται οριζόντια κατά 7% οι αποδοχές, αποζημιώσεις και επιδόματα πάσης φύσεως των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή είναι δημόσιες επιχειρήσεις, στις οποίες το δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, αλλά και των αιρετών οργάνων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, των Διοικητών, των Υποδιοικητών, των Προέδρων και Αντιπροέδρων καθώς και των Μελών των Ανεξάρτητων Διοικητών Αρχών και των προαναφερομένων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.

- Η εισοδηματική πολιτική εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις και για τα έξοδα παράστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ζήτησε να συμβάλλει στην προσπάθεια για τη διάσωση της οικονομίας και φυσικά του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Βουλής, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, των Υπουργών και των Υφυπουργών, αλλά και στις αμοιβές των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων των Υπουργείων.

Όσον αφορά στις συντάξεις. Για τις συντάξεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν επηρεάζονται τα επιδόματα άδειας και εορτών, αλλά δε χορηγείται αύξηση.

Επιπλέον, στα ταμεία ΟΑΠ-ΔΕΗ και ΤΑΠ-ΟΤΕ μειώνεται το ποσοστό χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 10%, ενώ οι Διοικήσεις τους αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν αναλόγως τις παροχές των δικαιούχων των ταμείων, με έμφαση στην εφαρμογή ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Η μείωση δαπανών και τα επιπρόσθετα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα και αφορούν εισοδήματα και συντάξεις, ισοδυναμεί με 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.

Περιορίζεται κατά 5%, δηλαδή 500 εκατομμύρια ευρώ, το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και κατά 100 εκατομμύρια ευρώ το μέρος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας.

Επιπλέον, μειώνονται κατά 100 εκατομμύρια ευρώ οι πιστώσεις για νέα προγράμματα του ίδιου Υπουργείου, του Υπουργείου Παιδείας. Τα μέτρα αυτά αφορούν πιστώσεις του προϋπολογισμού και δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο. Η συνολική σχετική μείωση δαπανών ισοδυναμεί με 700 εκατομμύρια ευρώ, ή 0,3% του ΑΕΠ.



- Καταργούνται οι αμειβόμενες Επιτροπές στο δημόσιο, οι οποίες υποχρεούνται να λειτουργούν εντός κανονικού ωραρίου

- Γίνεται περικοπή κατά 50% στις πάσης φύσεως αμοιβές αποζημιώσεις και απολαβές των συλλογικών οργάνων Διοίκησης των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που ελέγχονται από το δημόσιο,

- Μπαίνει πλαφόν πολύ χαμηλότερο από αυτό που ισχύει σήμερα στις αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα

- Απαγορεύεται η χορήγηση bonus σε στελέχη του δημοσίου τομέα και των νομικών προσώπων, που επιχορηγούνται ή ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το δημόσιο

- Μπαίνει τάξη στις υπερωριακές αμοιβές, μείωση κατά 30% και στις δαπάνες για μετακινήσεις

- Εισάγονται ποσοτικοί κανόνες στις προσλήψεις στο δημόσιο, όπως αναστολή των προσλήψεων το 2010, εκτός από τους τομείς της παιδείας, της υγείας και των σωμάτων ασφαλείας και εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις από το 2011, ενώ εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των επιτυχόντων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που έχουν ήδη διεξαχθεί,

-. Με το ίδιο σχέδιο νόμου ορίζεται η καταβολή εφ’ άπαξ έκτακτης οικονομικής εισφοράς από φυσικά πρόσωπα με ετήσια εισοδήματα του 2009 άνω των 100.000,00 €. Το ύψος της εισφοράς ορίζεται κατά 1%.

- Εντάσσονται τα μέτρα για την μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 20% που μεταξύ άλλων συνεισφέρει και στη μείωση των δαπανών για φάρμακα στα ασφαλιστικά ταμεία

- Για την ενίσχυση της απασχόλησης συμπεριλαμβάνεται η ρύθμιση η οποία υλοποιεί τη δέσμευση της Κυβέρνησης για επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών 65.000 νέων, κυρίως ανέργων, ώστε να βρουν εν τέλει εργασία


Περαιτέρω αύξηση της φορολογίας σε ακίνητα offshore εταιρειών σε 15%.

Εισαγωγή πρόσθετου κλιμακίου 45% στη φορολόγηση εισοδημάτων φυσικών προσώπων άνω των 100.000,00 €.

Προσωρινά και για την επόμενη τριετία αύξηση του φόρου σε ακίνητα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων € με συντελεστή 2%.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΞΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Καλό σας μεσημέρι. Ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε σήμερα εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να λάβει επείγουσες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.

Όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός, τόσο χθες όσο και σήμερα, δίνουμε μια τεράστια μάχη ενάντια στην ιστορικά χειρότερη δημοσιονομική κατάσταση που έχει δει ποτέ η χώρα μας, με ένα έλλειμμα που το 2009 έφτασε τα 30 δις ευρώ, με ένα χρέος περίπου 300 δις ευρώ, με ένα κρατικό μηχανισμό του οποίου ο έλεγχος των δαπανών και η είσπραξη των εσόδων βασίζεται κυρίως στο φιλότιμο και στη συνείδηση ενός αριθμού προσώπων.

Δίνουμε μάχη ενάντια στο τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας της χώρας μας. Της χώρας μας που στα μάτια των πιστωτών της όχι μόνο δεν καταφέρνει να ελέγχει τα δημόσια οικονομικά της, αλλά μέχρι πολύ πρόσφατα έκρυβε το μέγεθος του προβλήματος.

Είναι μια τεράστια προσπάθεια ενάντια στη διεθνή συγκυρία, στη χρηματοπιστωτική κρίση και στην έλλειψη ρευστότητας που δημιουργεί στις διεθνείς αγορές η μαζική προσφυγή σε δανεισμό όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες θεωρούνται πιο φερέγγυοι δανειζόμενοι απ’ την Ελλάδα.

Οι σημερινές αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο των μεγάλων προσπαθειών της κυβέρνησης εδώ και 5 μήνες, να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που της κληροδότησε η ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και να βγάλει τη χώρα απ’ την πολύπλευρη κρίση στην οποία βρίσκεται.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας για την ανάταξη και την ανασυγκρότηση της οικονομίας έχουμε ήδη λάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες και μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δίκαιης κατανομής βαρών στη συλλογική προσπάθεια.

Απ’ τον Οκτώβριο του 2009 και παρά τις οικονομικές συνθήκες αυξήθηκαν οι αγροτικές συντάξεις κατά 30 € και προβλέφθηκε η αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες.

Προβλέφθηκε, νομοθετήθηκε και χορηγήθηκε ήδη η α’ δόση του Επιδόματος Αλληλεγγύης σε 2,5 εκατ. συμπολίτες μας και η β’ δόση θα δοθεί κανονικά.

Αυξήθηκαν σημαντικά οι δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και για την εκπαίδευση.

Προβλέφθηκε, νομοθετήθηκε και έχει αρχίσει να εισπράττεται η έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης απ’ τις πιο μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις. Τον Ιανουάριο περίπου εισπράχθηκαν 700 εκατ. ευρώ και ως το τέλος του έτους θα έχει εισπραχθεί συνολικά απ’ αυτές περίπου 1 δις ευρώ.

Νομοθετήθηκε και θα εισπραχθεί μέσα στο έτος έκτακτη εισφορά κοινωνικής ευθύνης απ’ τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας, η οποία προβλέπεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2010 θα εφαρμοστεί προοδευτικός φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας που για τις πολύ μεγάλες περιουσίες θα έχει συντελεστή 10 φορές μεγαλύτερο από το σημερινό ΕΤΑΚ και μηδενικό συντελεστή για μικρές περιουσίες που σήμερα φορολογούνται.

Παράλληλα έχουμε προχωρήσει στην προετοιμασία και στην υλοποίηση μεγάλων διαρθρωτικών παρεμβάσεων.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα καταθέσουμε το φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρούμε πρώτα απ’ όλα να αποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη στη φορολόγηση των εισοδημάτων και των περιουσιών με ουσιαστικές παρεμβάσεις αναδιανομής. Με μείωση του φορολογικού βάρους στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και αύξηση φόρου στα υψηλά εισοδήματα και στους μεγαλομετόχους.

Έχουμε ήδη ανακοινώσει τις βασικές κατευθύνσεις που προέκυψαν από το διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς και τους πολίτες. Στο ίδιο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει υπάρχουν μια σειρά από μέτρα για τον εντοπισμό του φανερού σε όλους, εκτός από το φορολογικό σύστημα πλούτου.

Για τον εντοπισμό φορολογητέας ύλης και εισοδημάτων μέσω του καθολικού «πόθεν έσχες» και της εφαρμογής τεκμηρίων διαβίωσης.

Για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με παρεμβάσεις, όπως τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, τους περιορισμούς στις συναλλαγές με μετρητά, τη συμβολή των ίδιων των πολιτών μέσω των αποδείξεων, αλλά και σοβαρές παρεμβάσεις για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, την ουσιαστική αξιοποίηση της πληροφορίας που υπάρχει και αυξάνονται στο φορολογικό σύστημα για διασταυρώσεις στοιχείων, την αυστηροποίηση των ποινών και την επιβράβευση της συμμόρφωσης.

Για τη φορολόγηση των ακινήτων που ανήκουν σε offshore εταιρείες, για την ανίχνευση εισοδημάτων και περιουσιών που κρύβονται πίσω απ’ τις εταιρείες αυτές, για τη φορολόγηση της εκκλησίας όχι μόνο των ακινήτων με υψηλότερους συντελεστές, αλλά και των εισοδημάτων που προέρχονται απ’ την αξιοποίησή τους και σήμερα δεν φορολογούνται.

Στο σκέλος των δαπανών τώρα, η κυβέρνηση υλοποιεί ήδη σειρά παρεμβάσεων που στόχο έχουν τον περιορισμό της σπατάλης, την ενίσχυση της διαφάνειας και το σεβασμό στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.

Στήνονται σχεδόν από το μηδέν μηχανισμοί ελέγχου των δαπανών με τη συνεργασία όλων των Υπουργείων μέσα από μηνιαίους ελέγχους από ειδικές ομάδες.

Απελευθερώνονται πλέον σε μηνιαία βάση τα κονδύλια του προϋπολογισμού ώστε να υπάρχει διαρκής έλεγχος και επανεκτίμηση των αναγκών για δαπάνες. Προχωρούν τα έργα μηχανοργάνωσης, ώστε να είναι σε θέση τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και ο κάθε πολίτης, να παρακολουθεί σε καθημερινή βάση την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Συγκεντρώνονται τα στοιχεία και καταχωρούνται σε μία ενιαία βάση δεδομένων για όλους τους μισθούς που χορηγούνται στο δημόσιο.

Όμως, όπως εξηγήσαμε, δίνουμε παράλληλα μια μεγάλη μάχη ενάντια στο χρόνο, στον ελάχιστο χρόνο που διαθέτει η χώρα μας για να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε να νοικοκυρέψουμε το κράτος, να μειώσουμε τις σπατάλες, να εισπράξουμε τα έσοδά μας, να δείξουμε με αριθμούς τα αποτελέσματα της δουλειάς μας και να αποδείξουμε ότι προχωράμε.

Δίνουμε μια μάχη με το χρόνο, για να μπορέσει η χώρα να συνεχίσει να ικανοποιεί τις δανειακές της ανάγκες.

Για το λόγο αυτό, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αποφάσεις που είναι δύσκολες για τον πολύ κόσμο. Επιλέγουμε όμως να τις εφαρμόσουμε μόνοι μας, ζητώντας τη συνδρομή όλων των πολιτών σήμερα, πριν οι συνθήκες δανεισμού μας το επιβάλλουν.

Με τις σημερινές αποφάσεις απαντάμε στην κατεπείγουσα ανάγκη της χώρας μας να σταθεί στα πόδια της, να μπορέσει να δανειστεί για να καλύψει τις τρέχουσες δανειακές ανάγκες, να καλύψει τις δαπάνες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, να μην καταρρεύσει η οικονομία μας.

Το πλαίσιο των δημοσιονομικών μέτρων περιλαμβάνει άμεσα αποφάσεις ενίσχυσης των εσόδων και μέτρα περαιτέρω μείωσης των δαπανών, μέσα από την εισοδηματική πολιτική. Περιλαμβάνει όμως και μέτρα εξορθολογισμού, διόρθωσης και ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης και του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της και η οποία έχει ήδη εφαρμοστεί ή βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα από δράσεις και σχέδια νόμου, που θα κατατεθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Περιλαμβάνεται η εισοδηματική πολιτική που έχει ήδη ανακοινώσει η Κυβέρνηση μαζί με τα επιπρόσθετα μέτρα. Η συνολική δημοσιονομική επίπτωση αυτών των επιπρόσθετων μέτρων είναι 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ ή 2% του ΑΕΠ και αντλούνται ισόποσα από την αύξηση των εσόδων και τη μείωση των δαπανών.

Άμεσες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των εσόδων. Συγκεκριμένα τα άμεσα μέτρα για την ενίσχυση των εσόδων καλύπτουν 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ του αναμενόμενου δημοσιονομικού οφέλους, σε μέτρα όπως:

§ Την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ, οι οποίοι διαμορφώνονται από 4,5% σε 5%, από 9% σε 10% κι από 19% σε 21%. Δε μεταβάλλεται η έκπτωση που θα εξακολουθεί να ισχύει για τα νησιά του Αιγαίου, με έσοδα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ ή 0,55% του ΑΕΠ.

§ Την περαιτέρω αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, με έσοδα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ή 0,45% του ΑΕΠ.

§ Στα καύσιμα κατά 8 λεπτά στη βενζίνη και κατά 3 λεπτά στο πετρέλαιο κίνησης. Το πετρέλαιο θέρμανσης δεν αυξάνεται.

§ Στα τσιγάρα από το 63% στο 65% και η επιβάρυνση για τα φτηνά τσιγάρα θα είναι χαμηλότερη από ότι στα ακριβά και στο αλκοόλ κατά 20%.

§ Καταργείται η απαλλαγή στον ειδικό φόρο πετρελαίου που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για την παραγωγή ενέργειας και η χώρα προσαρμόζεται στην κοινοτική υποχρέωση για εφαρμογή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα. Από την υποχρέωση βεβαίως εξαιρείται η ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

§ Εισάγονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε είδη πολυτελείας, που απευθύνονται σε καταναλωτές με υψηλά εισοδήματα, όπως αυτοκίνητα με εργοστασιακή τιμή άνω των 17 χιλιάδων ευρώ, όταν η τιμή αγοράς δηλαδή είναι πάνω από 35 χιλιάδες ευρώ. Επίσης σε σκάφη αναψυχής, ελικόπτερα ιδιωτικής χρήσης, πολύτιμοι λίθοι, πολύτιμα μέταλλα και δέρματα.

Εισοδηματική πολιτική. Τα άμεσα μέτρα περιστολής των δαπανών καλύπτουν το υπόλοιπο 50% του δημοσιονομικού οφέλους, του έκτακτου πακέτου για τη διάσωση της οικονομίας.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται η εισοδηματική πολιτική για το έτος 2010 που προβλέπει τα εξής:

o Τα επιδόματα Χριστουγέννων Πάσχα και αδείας, περικόπτονται κατά 30%.

o Περικοπή κατά συνολικά 12% -δηλαδή 2% επιπλέον του 10% το οποίο είχε ήδη ανακοινωθεί στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής- των πάσης φύσεως επιδομάτων και αποζημιώσεων των λειτουργών, υπαλλήλων με σχέση ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου, του δημοσίου, των ΟΤΑ και των υπόλοιπων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, συμπεριλαμβανομένων της Βουλής, ενώ το επίδομα για ταχεία διεκπεραίωση υποθέσεων των δικαστικών λειτουργών περικόπτεται κατά 20%.

Εξαιρούνται τα οικογενειακά επιδόματα, το κίνητρο απόδοσης που λαμβάνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών κι εκείνα τα επιδόματα που σχετίζονται με ειδικές συνθήκες εργασίας.

o Μειώνονται οριζόντια κατά 7% οι αποδοχές, αποζημιώσεις και επιδόματα πάσης φύσεως των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό ή είναι δημόσιες επιχειρήσεις, στις οποίες το δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, αλλά και των αιρετών οργάνων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, των Διοικητών, των Υποδιοικητών, των Προέδρων και Αντιπροέδρων καθώς και των Μελών των Ανεξάρτητων Διοικητών Αρχών και των προαναφερομένων νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου.

o Η εισοδηματική πολιτική εφαρμόζεται χωρίς εξαιρέσεις και για τα έξοδα παράστασης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ζήτησε να συμβάλλει στην προσπάθεια για τη διάσωση της οικονομίας και φυσικά του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Βουλής, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, των Υπουργών και των Υφυπουργών, αλλά και στις αμοιβές των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων των Υπουργείων.

Όσον αφορά στις συντάξεις. Για τις συντάξεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν επηρεάζονται τα επιδόματα άδειας και εορτών, αλλά δε χορηγείται αύξηση.

Επιπλέον, στα ταμεία ΟΑΠ-ΔΕΗ και ΤΑΠ-ΟΤΕ μειώνεται το ποσοστό χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 10%, ενώ οι Διοικήσεις τους αναλαμβάνουν την υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν αναλόγως τις παροχές των δικαιούχων των ταμείων, με έμφαση στην εφαρμογή ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Η μείωση δαπανών και τα επιπρόσθετα μέτρα που ανακοινώνονται σήμερα και αφορούν εισοδήματα και συντάξεις, ισοδυναμεί με 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ ή 0,7% του ΑΕΠ.

Άλλες άμεσες πρωτοβουλίες για τη μείωση των δαπανών: Περιορίζεται κατά 5%, δηλαδή 500 εκατομμύρια ευρώ, το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και κατά 100 εκατομμύρια ευρώ το μέρος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας.

Επιπλέον, μειώνονται κατά 100 εκατομμύρια ευρώ οι πιστώσεις για νέα προγράμματα του ίδιου Υπουργείου, του Υπουργείου Παιδείας. Τα μέτρα αυτά αφορούν πιστώσεις του προϋπολογισμού και δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο. Η συνολική σχετική μείωση δαπανών ισοδυναμεί με 700 εκατομμύρια ευρώ, ή 0,3% του ΑΕΠ.

Λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα των συνθηκών, το σύνολο των ρυθμίσεων αυτών έχει περιληφθεί σε νομοσχέδιο με τίτλο «Προστασία της εθνικής οικονομίας, Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης» που κατατέθηκε ήδη με τη λήξη των εργασιών του Υπουργικού Συμβουλίου και θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Παρασκευή.

Παρεμβάσεις εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών. Πέρα από τα άμεσα μέτρα για τη διάσωση της εθνικής οικονομίας, στο ίδιο σχέδιο νόμου υλοποιούνται οι εξαγγελίες για τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, όπως:

- Καταργούνται οι αμειβόμενες Επιτροπές στο δημόσιο, οι οποίες υποχρεούνται να λειτουργούν εντός κανονικού ωραρίου

- Γίνεται περικοπή κατά 50% στις πάσης φύσεως αμοιβές αποζημιώσεις και απολαβές των συλλογικών οργάνων Διοίκησης των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου που ελέγχονται από το δημόσιο,

- Μπαίνει πλαφόν πολύ χαμηλότερο από αυτό που ισχύει σήμερα στις αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα

- Απαγορεύεται η χορήγηση bonus σε στελέχη του δημοσίου τομέα και των νομικών προσώπων, που επιχορηγούνται ή ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το δημόσιο

- Μπαίνει τάξη στις υπερωριακές αμοιβές, μείωση κατά 30% και στις δαπάνες για μετακινήσεις

- Εισάγονται ποσοτικοί κανόνες στις προσλήψεις στο δημόσιο, όπως αναστολή των προσλήψεων το 2010, εκτός από τους τομείς της παιδείας, της υγείας και των σωμάτων ασφαλείας και εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις από το 2011, ενώ εξασφαλίζονται τα δικαιώματα των επιτυχόντων στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ που έχουν ήδη διεξαχθεί,

- Μέτρα συνεισφοράς και συμβολής στην οικονομία. Με το ίδιο σχέδιο νόμου ορίζεται η καταβολή εφ’ άπαξ έκτακτης οικονομικής εισφοράς από φυσικά πρόσωπα με ετήσια εισοδήματα του 2009 άνω των 100.000,00 €. Το ύψος της εισφοράς ορίζεται κατά 1%.

- Εντάσσονται τα μέτρα για την μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 20% που μεταξύ άλλων συνεισφέρει και στη μείωση των δαπανών για φάρμακα στα ασφαλιστικά ταμεία

- Για την ενίσχυση της απασχόλησης συμπεριλαμβάνεται η ρύθμιση η οποία υλοποιεί τη δέσμευση της Κυβέρνησης για επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών 65.000 νέων, κυρίως ανέργων, ώστε να βρουν εν τέλει εργασία

- Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση δεσμεύεται ότι κάθε έσοδο που θα προκύψει από την επέκταση της άδειας λειτουργίας του ΟΠΑΠ, αλλά και τη χορήγηση αδειών για τυχερά παιχνίδια θα διατίθεται αποκλειστικά για δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης. Τα έσοδα αυτά υπολογίζονται για το 2010 σε 400 εκατομμύρια € περίπου.

Πέραν αυτών των μέτρων για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης θα ληφθούν πρόσθετα φορολογικά μέτρα που θα ισχύσουν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Περαιτέρω αύξηση της φορολογίας σε ακίνητα offshore εταιρειών σε 15%.

Εισαγωγή πρόσθετου κλιμακίου 45% στη φορολόγηση εισοδημάτων φυσικών προσώπων άνω των 100.000,00 €.

Προσωρινά και για την επόμενη τριετία αύξηση του φόρου σε ακίνητα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας άνω των 5 εκατομμυρίων € με συντελεστή 2%.

Επαναφορά στο 2% του τέλους χρήσης ραδιοσυχνοτήτων από τα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το οποίο η Νέα Δημοκρατία είχε ουσιαστικά καταργήσει, είχε μειωθεί στο 0,1%.

Οι σημερινές αποφάσεις της Κυβέρνησης εντάσσονται στο πλαίσιο όλων των πρωτοβουλιών που έχουμε λάβει για την ανάπτυξη και τη συνοχή, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και για τη διάνοιξη νέων δρόμων ανάπτυξης και για την πράσινη ανάπτυξη.

Σύντομα, θα παρουσιάσουμε νέες πρωτοβουλίες που αφορούν στον τουρισμό, το ΕΣΠΑ, τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Η μάχη με το χρόνο θα είναι σκληρή, όμως δουλεύουμε και θα τα καταφέρουμε. Οι μέρες, οι βδομάδες και οι μήνες που έχουμε μπροστά μας είναι πάρα πολύ κρίσιμοι όχι μόνο για να πείσουμε ή για να αποδείξουμε στους πιστωτές μας και στους διεθνείς εταίρους, ότι αυτή η οικονομία μπορεί να τα καταφέρει και θα τα καταφέρει να ξεπεράσει στα αδιέξοδα που βρίσκεται σήμερα, αλλά κυρίως πρώτα απ’ όλα να δείξει στους πολίτες ότι ο αγώνας αξίζει, ότι αυτό που ζητάμε σήμερα είναι μια αναγκαιότητα για τη διάσωση της χώρας, μιας χώρας και μιας οικονομίας που θα καταφέρουμε να οδηγήσουμε σε μία νέα καλύτερη πορεία.

Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου