Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Το μυστικό παζάρι της Μέρκελ

Όλοι οι όροι που έθεσε η Μέρκελ έγιναν δεκτοί από τους εταίρους 
υπό τον φόβο ότι τυχόν αδιέξοδο θα απειλούσε την ίδια την ύπαρξη της 
ευρωζώνης  Όλοι υπέκυψαν στις επιταγές της καγκελαρίου, διότι το κόστος από το να μην υπάρχει συμφωνία θα ήταν δυσθεώρητο και για την Ελλάδα και κυρίως για την ευρωζώνη ή ακόμη και την Ενωση

Επί τέσσερις μήνες πραγματοποιούσε διαπραγματεύσεις η Ανγκελα Μέρκελ εντός και εκτός Γερμανίας ώστε να πετύχει τη συμφωνία που ήθελε για τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας σε περίπτωση που χρειαστεί.
Στο διάστημα αυτό η Ελλάδα υποχρεώ θηκε όχι απλώς να λάβει σκληρά μέτρα λιτότητας, αλλά κατέβαλε και υψηλό τίμημα στις αγορές, αφού δανειζόταν με κερδοσκοπικά επιτόκια. Τελικώς, όμως, όλοι υπέκυψαν στις επιταγές της καγκελαρίου, διότι απλούστατα- όπως έλεγε κορυφαία κοινοτική πηγή- το κόστος από το να μην υπάρχει συμφωνία θα ήταν δυσθεώρητο και για την Ελλάδα και κυρίως για την ευρωζώνη ή ακόμη και την Ενωση.

Όλα άρχισαν την επομένη των εκλογών, όταν η νέα κυβέρνηση διαπίστωσε πως η Ν.Δ. της είχε κληροδοτήσει ένα άνευ προηγουμένου έλλειμμα, το οποίο είχε αποκρύψει:

12,7%! Και με το δημόσιο χρέος να φτάνει το 115%. Μόλις γνωστοποίησε αυτό στην Κομισιόν αλλά και δημόσια, οι αγορές άρχισαν το...πάρτι - εκσφενδονίζοντας τα spreads στα ύψη- ενώ οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο δεν έκρυψαν την οργή τους για «τα στατιστικά μαγειρέματα των Ελλήνων».

Για πρώτη φορά ΔΝΤ. Διαβλέποντας πού οδεύει η κατάσταση, η κ. Μέρκελ υπαγόρευσε στην Κομισιόν για πρώτη φορά μια εντολή που στη συνέχεια θα αποδειχθεί καθοριστική: στην επιτροπή που θα ελέγξει τα στοιχεία στην Αθήνα δεν θα μετέχουν μόνο άνθρωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ηταν Νοέμβριος του 2009 και για πρώτη φορά στην ιστορία της ευρωζώνης καταγράφεται συνύπαρξη του ΔΝΤ με τα θεσμικά όργανα της Ενωσης.

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, το Βερολίνο διεμήνυσε στους εταίρους του πως έχει αποφασίσει να συνδράμει την Ελλάδα, εφόσον βέβαια και η ελληνική κυβέρνηση συγκροτήσει ένα σοβαρό Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα βάλει τάξη στα δημοσιονομικά της χώρας. Στην Πλατεία Συντάγματος άρχισε το γράψε- σβήσε αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο οποίος εξαρχής είχε θεωρηθεί ανεπαρκέστατος. Ταυτοχρόνως, Παρίσι και Βερολίνο συγκρότησαν μια άτυπη επιτροπή που άρχισε να δουλεύει μυστικά για το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Πρώτη συμφωνία. Στις 3 Φεβρουαρίου ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχαν κατ΄ ιδίαν συνάντηση, όπου κυριάρχησε το λεγόμενο «ελληνικό πρόβλημα»- ένα πρόβλημα που στο μεταξύ είχε διογκωθεί και έδειχνε πως επηρεάζει και άλλες αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, αλλά και το ενιαίο νόμισμα. Από τις δύο πλευρές διέρρευσε ότι έχουν κατ΄ αρχήν συμφωνήσει σε μια ευρωπαϊκή λύση.

Αρνητική τροπή. Τις επόμενες δέκα ημέρες, ωστόσο, τα πράγματα πήραν αρνητική τροπή. Κι αυτό λόγω της εσωτερικής κατάστασης στη Γερμανία. Οι Φιλελεύθεροι, που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν για βοήθεια προς την Ελλάδα, οι γερμανοί πολίτες ήταν επίσης αρνητικοί, προέκυψαν νομικά προβλήματα καθώς το γερμανικό Σύνταγμα απαγορεύει τη βοήθεια προς άλλη χώρα- και όλα αυτά λίγο καιρό πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός οδεύει προς συντριβή.

Πισωγύρισμα Νο1. Στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου η Ανγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε ως άλλη Θάτσερ- «δεν πρόκειται εδώ να μιλήσουμε για κανένα δάνειο» ξεκαθάρισε στη συνάντηση που προηγήθηκε της κανονικής συνόδου και στην οποία μετείχαν εκτός από την ίδια ο Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρόμπαϊ και ο Γιώργος Παπανδρέου. Το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν τραγικό: ένα πολιτικό κείμενο το οποίο θέτει την Ελλάδα σε καθεστώς τριμερούς επιτήρησης- από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ- και οι ηγέτες υπόσχονταν αορίστως να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Οι αγορές το εξέλαβαν ως φιάσκο- και φυσικά τιμώρησαν... την Ελλάδα.

Μπροστά ο Ρεν. Οι προσπάθειες, ωστόσο, για την προστασία της Ελλάδας συνεχίστηκαν- αν και όχι από την κ. Μέρκελ. Στις 17 Φεβρουαρίου, ο νέος επίτροπος για τα οικονομικά Ολι Ρεν ανακοίνωσε στο Κολέγιο των Επιτρόπων πως υπάρχει σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας- αλλά δεν αποκάλυψε ποιο είναι αυτό, ούτε τότε, ούτε στη συνέχεια. Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, εργάστηκε για να ανακοινώσει και άλλα μέτρα προκειμένου να συμπληρώσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας που δεν επαρκεί και να ηρεμήσει τις αγορές. Ο Γιώργος Παπανδρέου, αφού επικοινωνεί με τον κ. Ρεν, τον κ. Σαρκοζί και την κ. Μέρκελ, ανακοινώνει το πιο σκληρό πακέτο μέτρων στην ιστορία της χώρας στις 3 Μαρτίου- έχοντας ατύπως συμφωνήσει πως έναντι αυτού θα λάβει τη δανειακή συνδρομή των εταίρων, μέσω εγγυήσεων ή δανείων από κρατικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Πισωγύρισμα Νο2. Η Ανγκελα Μέρκελ, όμως, υπαναχωρεί για άλλη μια φορά όταν την επισκέπτεται στο Βερολίνο δύο ημέρες αργότερα. Ο κ. Σαρκοζί, τον οποίο συνάντησε στις 7 Μαρτίου, είναι πολύ πιο θετικός και μιλάει για ευρωπαϊκή λύση- αλλά τίποτε συγκεκριμένο δεν προκύπτει. Ετσι, ο κ. Παπανδρέου αναχωρεί για την Ουάσιγκτον εμφανώς ενοχλημένος- και πλέον δεν διστάζει να μιλάει για προσφυγή στο ΔΝΤ εάν δεν βρει ανταπόκριση στην Ευρώπη. Μάλιστα, την παραμονή της συνάντησής του με τον Μπαράκ Ομπάμα- η οποία ήταν θερμότατη- έστειλε τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου στην έδρα του ΔΝΤ, στην Ουάσιγκτον. Ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με το δεξί χέρι του κ. Στρος-Καν, τον καθηγητή Ολιβιέ Μπλανσάρ, και συζήτησαν ακόμη και τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Διχασμός. Από ΄κει και μετά, το ελληνικό ζήτημα μετατρέπεται σε ευρωπαϊκό πρόβλημα- και η Ενωση διχάζεται. Ολοι οι θεσμικοί παράγοντεςο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ κ. Γιούνκερ, ο διοικητής της ΕΚΤ κ. Τρισέ- τάσσονται κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ σε έναν μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας. Η κ. Μέρκελ, ωστόσο, το θεωρεί προϋπόθεση- και το λέει σε όλους τους τόνους. Και παραμονές της Συνόδου Κορυφής, από συνεργάτες του κ. Σαρκοζί διαρρέει ότι «μάλλον πρέπει να το συζητήσουμε». Στις Βρυξέλλες όλοι κατάλαβαν ότι το θέμα είχε ήδη συζητηθεί- και κατά πάσα πιθανότητα είχε κλείσει, χωρίς να ερωτηθεί κανείς άλλος. Στη μιάμιση ώρα που κράτησε η κατ΄ ιδίαν συνάντηση του γάλλου προέδρου και της γερμανίδας καγκελαρίου μπήκαν οι τελευταίες ψηφίδες σε ένα σκηνικό που στηνόταν εδώ και τέσσερις μήνες - και το οποίο δούλευαν οι άνθρωποι των Ηλυσίων Πεδίων και της καγκελαρίας ασταμάτητα.
 ΠΗΓΗ: Τα ΝΕΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου