Ο ΚΑΙΡΟΣ

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Γαλλογερμανικό δίχτυ προστασίας για την Ελλάδα

Με θερμές χειραψίες  και ασπασμούς υποδέχθηκαν τον  κ. Γιώργο Παπανδρέου τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν από λίγα λεπτά όταν έγινε γνωστό ότι επετεύχθη συμφωνία για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα – εάν χρειαστεί.
Σύμφωνα με τις  πρώτες πληροφορίες, η συμφωνία που  επί της ουσίας επετεύχθη μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας με την  συμμετοχή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι είναι συμβιβαστική. Δηλαδή τόσο το Βερολίνο όσο και το Παρίσι φαίνεται πως έκαναν ένα βήμα πίσω προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορετικές απόψεις.



Το protothema.gr είχε αποκαλύψει από το μεσημέρι ότι οι ηγέτες της ΕΕ απείχαν μόλις λίγα βήματα από την επίτευξη συμφωνίας.

Το σεναριο  που μέχρι και αυτή την ώρα  εμφανίζεται ως το επικρατέστερο, αναφέρει ότι η λύση στο ελληνικό πρόβλημα θα έχει ως βάση το περίγραμμα που έθεσε  τις προηγούμενες μέρες η γερμανική κυβέρνηση, αλλά θα είναι περισσότερο «ευρωπαϊκή».

Η συμφωνία φαίνεται ότι κινείται σε δύο πυλώνες : δάνεια από τις υπόλοιπες 15 χώρες της  ευρωζώνης και επίσης δανειοδότηση και από το ΔΝΤ, σε περίπτωση που  η Ελλάδα χρειαστεί τη βοήθεια.

Τις λεπτομέρειες του πακέτου συμφωνίας επεξεργάστηκαν ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Νικολά σαρκοζύ με την καγκελάριο της Γερμανίας κυρία Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τη συμφωνία –έκτασης περίπου μιάμισης σελίδας- επικύρωσε και ο κ. Παπανδρέου που εκλήθη στη συνάντηση.

Η έσχατη λύση –για τη διάσωση της ελληνικής οικονομίας- θα είναι ένα κοινό ταμείο από  το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και  την Ευρώπη. Εικάζεται ότι η  Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αντλήσει χρήματα από το μεικτό «θησαυροφυλάκιο» άμεσα. Μόνο σε περίπτωση που διαπιστωθεί είτε ότι οι αγορές δεν δανείζουν την Ελλάδα, είτε ότι δέχονται να αναχρηματοδοτήσουν το ελληνικό χρέος με ληστρικά επιτόκια αναμένεται να ανοίξει η πόρτα του θησαυροφυλακίου αυτού.

Την επέτειο  της 25ης Μαρτίου και έπειτα από παλινωδίες που διήρκεσαν εβδομάδες – ίσως και μήνες - οι ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται ότι βρήκαν τον κατάλληλο μηχανισμό που θα αποστείλει το μήνυμα διεθνώς ότι οι 16 χώρες μέλη της ευρωζώνης αποφάσισαν να στηρίξουν τον «μέτοχο της εταιρείας», δηλαδή την Ελλάδα που είναι σε κίνδυνο.
Logo ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου